Baby

Wanneer is het tijd voor de eerste inentingen van je baby?

De juiste inentingen beschermen je baby tegen diverse risicovolle ziektes. Bovendien beschermen ze ook de rest van de gemeenschap.

De eerste inentingen worden toegediend aan je baby vanaf hij/zij 2 maanden oud is. Er werd een vaccinatieschema opgesteld zodat het allemaal wat overzichtelijk blijft. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin bevat gemanipuleerde of onschadelijk gemaakte microben, die via een injectie het lichaam worden ingebracht. Het immuunsysteem zal deze microben identificeren en antilichamen aanmaken om ze te vernietigen. 

Omdat ons immuunsysteem een uitstekend geheugen heeft, zal het nadien onmiddellijk de nodige antilichamen aanmaken van zodra het opnieuw in aanraking komt met deze of een gelijkaardige microbe. 

Een vaccin legt het immuunsysteem dus niet lam, zoals sommigen beweren. Het werkt net omgekeerd: het wekt reacties op zodat het lichaam later beter gewapend is als het echt met de ziekte in kwestie te maken krijgt. 

Het vaccinatieschema voor zuigelingen

De enige inenting die echt wettelijk verplicht is, is die tegen polio. Toch raadt men ook een paar andere vaccins aan, en dat volgens dit vaccinatieschema: 

 • 2 maanden oud
  • Een vaccin dat bescherming biedt tegen 6 ziekten: polio, difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en haemophilus influenzae type b, met herhalingsdoses op 3, 4 en 15 maanden
  • Pneumokokken, met herhalingsdoses op 4 en 12 maanden
 • 12 maanden oud
  • BMR-vaccin, dat bescherming biedt tegen 3 ziekten: bof, mazelen en rodehond
 • 15 maanden oud
  • Meningitis, dat bescherming biedt tegen hersenvliesontsteking type C

Goed om te weten:

 • Op de leeftijd van 18 maanden moet je een doktersattest indienen bij je gemeente. Dit attest bewijst dat je kind ingeënt is tegen polio. 
 • Al de aanbevolen vaccins zijn gratis. Vraag aan de arts die je baby inent informatie over het vignet waarmee je het vaccin kan halen.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Lees er alles over in ons handig e-book.

Vragen over je zwangerschap? 

Ontvang tips op maat in onze zwangerschapsnieuwsbrief

Schrijf je in

Deel dit artikel

Tags
Baby Vaccin

Verder lezen

Wat is het rotavirus?

Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Het is een besmettelijk virus, dat een infectie van maag en darm veroorzaakt, en koorts, diarree en braken geeft. Ook problemen met de vertering, en uitdroging komen voor.

Babymassage een moment om tot rust te komen

Heb je al over babymassage gehoord? Dit is een moment voor baby én papa of mama om tot rust te komen.

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Praat erover. Het is niets om je voor te schamen.

10 tips voor een ecologische baby

De ecologische voetafdruk van een mini-mensje is niet te onderschatten. Bewuste keuzes die je als ouders maakt, dragen bij tot onze gezondheid en die van het milieu!