Blog

Welke vaccinaties zijn aanbevolen voor baby's en peuters?

Je baby krijgt natuurlijk afweerstoffen mee vanuit de zwangerschap, maar die blijven maar enkele maanden. Daarom is het van belang je baby en peuter de nodige vaccinaties te geven. Het basis vaccinatieschema geeft je een overzicht van de aanbevolen vaccins.

Het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad geeft een helder overzicht van de aanbevolen vaccinaties voor baby's en peuters. 

Samengevat zijn dit de aanbevolen vaccinaties in het vaccinatieschema

Op 8 weken:

  • Een gecombineerd vaccin dat bescherming biedt tegen 6 ziekten: polio, difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en haemophilus influenzae type b, met herhalingsdoses op 3, 4 en 15 maanden
  • Vaccin tegen pneumokokken: bacterie die verschillende ziektebeelden kan vertonen, zoals hersenvliesontsteking, longontsteking, enz. Met herhalingsdoses op 4 en 12 maanden
  • Oraal vaccin tegen het rotavirus. Het rotavirus is verantwoordelijk voor een zeer besmettelijke maag-darmontsteking die gepaard gaat met een grote kans op uitdroging, vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar. Dit vaccin is niet gratis. Daarom heeft Helan een terugbetaling voor vaccins

Op 12 weken:

  • Tweede dosis van het gecombineerde vaccin
  • Extra dosis van het vaccin tegen pneumokokken, aanbevolen voor baby's geboren vóór 37 weken zwangerschap
  • Tweede dosis van het vaccin tegen het rotavirus

Op 16 weken:

  • Derde dosis voor het gecombineerde vaccin
  • Tweede dosis van het vaccin tegen pneumokokken
  • Derde dosis van het vaccin tegen het rotavirus, indien nodig. De vaccinatie wordt gegeven in 2 of 3 dosissen, afhankelijk van het toegediende type vaccin

Op 12 maanden:

  • Gecombineerd vaccin tegen mazelen, bof en rubella (rodehond) - MBR
  • Derde dosis van het vaccin tegen pneumokokken

Op 15 maanden:

(Of 13 maanden voor kinderen geboren voor 37 weken zwangerschap)

  • Vierde dosis van het gecombineerde vaccin tegen 6 ziekten
  • Vaccin tegen meningokokken. Het gecombineerde ACWY-vaccin, dat een bredere bescherming biedt tegen 4 verschillende groepen meningokokken die onder de bevolking circuleren, wordt aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad, maar wordt momenteel niet terugbetaald. Hiervoor kan je ook gebruik maken van het Helan-voordeel vaccins.

Schrijf je in op de zwangerschapsnieuwsbrieven

Wil je graag tips en nuttige info krijgen tot je kindje 2,5 jaar oud is? 

Schrijf je in

Welk vaccin op welke leeftijd?

Vaccinatie is je hele leven lang van belang, van baby tot senior. Daarnaast zijn er de herhalingsvaccins.

Ontdek alles over vaccinaties

Deel dit artikel

Tags
Vaccin

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

Blog

Raadpleeg je online gezondheidsgegevens op My Health Viewer

Welke vaccinaties heb je al gekregen? Welke medicatie moet je nemen? Wat is het resultaat van je laatste deelname aan een bevolkingsonderzoek? Je kan het allemaal nagaan op My Health Viewer, een online toepassing die de ziekenfondsen ontwikkelden op vraag van de Vlaamse overheid.

Blog

Checklist: stel doktersafspraken en check-ups niet uit

De versoepelingen in het kader van de coronacrisis zijn al een tijdje ingezet. Het is belangrijk om doktersafspraken en preventieve check-ups niet uit te stellen. We geven graag een overzicht.