Kinderen

10 jaar Helan Kinderopvang

Helan Kinderopvang mag een belangrijk kaarsje uitblazen. Al 10 jaar lang zetten ze zich elke dag in voor de opvang van - inmiddels - zo'n 1.100 kindjes in gans Vlaanderen en Brussel. Filip Standaert, manager van Helan Kinderopvang, neemt ons even mee terug in de tijd.

Aan het eind van ons Latijn, of net niet?

Het begon allemaal in 9940. Neen, niet het jaargetal, wel de postcode. Meer bepaald die van Evergem, een Oost-Vlaams dorpje in het Meetjesland. In deze gemeente ligt de basis van onze dienst met de overname van kinderdagverblijf Jodelie in 2008, een kinderdagverblijf verbonden aan een basisschool.

Na onze intrede bij kinderdagverblijf Jodelie, hadden we de smaak te pakken. Vrij snel volgden samenwerkingsverbanden met Universiteit Gent (bestaande uit 4 kinderdagverblijven in Gent, Zwijnaarde en Melle) en het GO! onderwijs (in Wetteren, Kalken, Hamme en Temse).

Het was dus al snel duidelijk dat de link met het onderwijs een grote meerwaarde biedt voor alle betrokken actoren (school, ouders en uitbaters kinderopvang). Wat volgt, is een verhaal van overnames en samenwerkingsverbanden:

 • Tussen 2010 en 2013 groeiden we gestaag verder met nog meer samenwerkingsverbanden met scholen, o.a. in Oosterzele en Langerbrugge.
   
 • Een volgende mijlpaal noteerden we inseptember 2014 met de opening van een nieuw kinderdagverblijf in de gloednieuwe Ghelamco Arena, een toplocatie naast ons Helan hoofdkantoor.
   
 • Via contacten met private uitbaters konden we kinderdagverblijven overnemen in Destelbergen, Denderleeuw en Beernem. Dit resulteerde vervolgens ook in samenwerkingsverbanden met het Antwerpse stadsbestuur voor de uitbating van 2 kinderdagverblijven.
   
 • In 2017 maakten we opnieuw een grote sprong voorwaarts met de overname van 4 Armonea-kinderdagverblijven in Latem, Wommelgem en Leuven. Meteen goed voor 150 bijhorende opvangplaatsen.
   
 • En ook in 2018 en 2019 zaten we niet stil met overnames en de opstart van kinderdagverblijven in Oostakker, Zaventem, Schaarbeek en Antwerpen.

Grootste private exploitant

Ondertussen zijn we uitgegroeid tot een uitbater van 38 kinderdagverblijven. Hiermee zijn we de grootste private exploitant van kinderdagverblijven in Vlaanderen. De komende jaren zijn we vastberaden ons groeiverhaal verder te zetten. Voor het nieuwe jaar staat alvast de opening van 4 nieuwe kinderdagverblijven op de agenda, in Steenokkerzeel, Wetteren, Zaventem en Sint-Niklaas.

Wat cijfers

In Vlaanderen zijn er 93.000 opvangplaatsen, verdeeld over 61.000 plaatsen in kinderdagverblijven en 32.000 plaatsen bij (samenwerkende) onthaalouders.

Deze opvangplaatsen zijn verdeeld over 7.150 locaties5.000 locaties bij onthaalouders en 2.100 bij kinderdagverblijven.

Met iets meer dan 1.000 opvangplaatsen in kinderdagverblijven zijn we dus de grootste private actor, al vertegenwoordigen we slechts 1,8% van het opvangaanbod. Dit bewijst de zeer grote versnippering van het opvanglandschap.

Hoe?

Onze groei kunnen we realiseren door de toewijzing van gesubsidieerde plaatsen door Kind & Gezin aan Helan Kinderopvang bij uitbreidingsrondes, via vragen tot overname van private actoren en via samenwerkingsverbanden met lokale besturen. Als sociale ondernemer wikken en wegen we alle opportuniteiten grondig. We voeren zelf geen actief overnamebeleid.

Onze groeiende aantal opvangplaatsen gaat gepaard met de beslissingen van vele private opvangondernemers om te stoppen met de uitbating van hun kinderdagverblijf. Net zoals in de automobielindustrie, de woonzorgsector of andere sectoren zien we in de kinderopvang een evolutie richting schaalvergroting, consolidatie en verdere professionalisering.

En de toekomst?

Dagelijks staan we in onze kinderdagverblijven paraat voor de opvang van meer dan 1.100 kindjes, verspreid over 38 locaties in heel Vlaanderen en Brussel Hoofdstad. Enkel in de provincie Limburg hebben we voorlopig nog geen opvanglocatie.

Deze groei heeft natuurlijk ook een impact op ons personeelsaantal. Ondertussen werken we met een team van 250 kindbegeleiders13 verantwoordelijken2 administratief medewerkers en een 7-koppig stafteam.

Onze omzet in 2008 bedroeg 400.000 euro, momenteel realiseren we een jaarlijkse omzet van 12 miljoen euro.

Tenslotte richten we ons sinds 2015 ook op oudere kindjes door de organisatie van vakantiekampen tijdens de zomervakantie. Dat doen we samen met Idee Kids in Gent, Zeveneken en Sint-Martens-Latem. In de zomer van 2019 telden we daarbij 1.200 deelnemers.

Voor ons is het duidelijk: Helan Kinderdagopvang is een verhaal van groeien met groeiende kindjes!

Op zoek naar kinderopvang?

Met een uitgebreid aanbod onthaalouders en kinderdagverblijven creëert Helan een warme, stimulerende omgeving voor je kind.

Vind kinderopvang

Deel dit artikel

Verder lezen

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Helan kindbegeleiders dragen zorg voor hun rug

Een job als kindbegeleider is een job die enorm belastend is voor de rug, zoveel is duidelijk. Dag in, dag uit, nemen onze kindbegeleiders hun opvangkindjes op de arm. Voor een knuffel, voor het verluieren, ... Samen gaan ze nu voor een ergonomische reflex. Want rugpreventie staat hoog op onze prioriteitenlijst!

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we deze tastbaar voor ouders, kinderen en kinderbegeleiders. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde voor ons. Zo willen we ook ons steentje bijdragen tot de vermindering van onze ecologische voetafdruk.

Buiten regent het vitamientjes

Een frisse neus halen doet deugd. En dat geldt ook voor baby’s. Een van de waarden waarin Helan Kinderopvang gelooft, is buiten spelen en natuurbeleving. Daar zijn heel wat initiatieven voor onder het motto 'Buiten regent het vitamientjes'.