Kinderen

Welke afspraken kun je met je kind maken over gaming?

Als ouder maak je best duidelijke afspraken met je kind rond gaming. Wij geven je enkele tips!

Maak afspraken

 • Spreek met je kind af hoeveel hij/zij per dag mag spelen en hoe lang. In sommige games kun je die tijd als ouder zelfs instellen, maar het beste is dat je die verantwoordelijkheid bij je kind zelf laat. 
   
 • Weet wat je kind speelt. Bepaalde spellen zijn helemaal niet geschikt voor bepaalde leeftijden. Koop de spelletjes best in een gespecialiseerde zaak, waar professionelen je advies kunnen geven, of zoek eerst meer informatie op het internet. Test het desnoods eerst zelf even uit.
   
 • Bepaal met je kind welke taken eerst uitgevoerd moeten worden voor hij/zij mag gamen, bijvoorbeeld huiswerk of een huishoudelijk taakje.  
   
 • Zoek met je kind naar een aantal activiteiten die hij/zij ook buiten kan doen. Voldoende buitenlucht en variatie in de dagdagelijkse activiteiten zijn belangrijk voor je kind.
   
 • Laat je kind gamen op een plaats waar je als ouder in de buurt bent. Zo blijf je nauw betrokken. Zet de spelconsole niet op de slaapkamer.
   
 • Stimuleer je kind om samen met anderen te gamen en niet altijd alleen te gamen. Laat hem/haar vrienden of vriendinnen uitnodigen om samen te gamen. Beter dat dan altijd online te gamen.
   
 • Sommige games kunnen ook online gespeeld worden. Wees van in het begin duidelijk met je kind rond online gamen. Laat hem/haar geen afspraken maken met andere online gamers die hij/zij niet kan nakomen. Je kind voelt zich anders verplicht om die afspraken na te komen. Het is dan ook moeilijk om het gamen zomaar te stoppen.
   
 • Speel eens samen met of tegen je kind.
   
 • Laat je kind voldoende afstand (minstens 1 meter) houden van het scherm.
   
 • Zorg voor een juiste houding voor het scherm. Al te vaak treden er schouder- en nekklachten op bij jongeren door het gamen.
   
 • Laat je kind zeker ook pauzes inlassen tussen het gamen door.
   
 • Gamen net voor het slapengaan kan zorgen voor een slechte slaap. Dit is dus geen goed tijdstip om te gamen.

Gamen is ook educatief

Voor de meeste jongeren zijn games eerder een leerrijke hobby dan een verslaving. Videogames hebben ook een educatieve waarde. Het is bevorderlijk voor onder meer de oog-hand coördinatie, multitasking, probleemoplossende vaardigheden, zin voor analyse en ga maar door. Die positieve elementen mogen we ook niet uit het oog verliezen.

Wanneer moet je als ouder ingrijpen?

Als je kind problemen krijgt door zijn of haar online gedrag, is het aan jou als ouder om te helpen. Een jongere die zich thuis isoleert en alleen online functioneert, bijvoorbeeld. Maar ook subtielere signalen, zoals slechte schoolresultaten, prikkelbaarheid of oververmoeidheid kunnen het gevolg zijn van een overdaad aan gamen of sociale media. Het begrenzen van de schermtijd is dan nodig om je kind te helpen.

Wat doe ik als mijn kind hulp nodig heeft?

Het online gedrag bekritiseren geeft je kind een schuldgevoel, met een vicieuze cirkel als resultaat. Uit schaamte kan je kind zich nog vaker – en bovendien ook stiekem – online terugtrekken. Als begripvolle ouder, kun je het gedrag efficiënter begrenzen. Je zult zien dat jullie afspraken over de schermtijden beter worden nageleefd als je kind zich begrepen voelt.

Hoe ga je om met de gevoelens van je kind?

Heeft je kind het wat moeilijk? Voelt je tiener zich niet goed in zijn of haar vel? Het is niet altijd even makkelijk om over gevoelens te praten met je kind. Lees hoe je hier mee omgaat in ons e-book.

Hoe ga je om met de gevoelens van je kind?

Je kind heeft het moeilijk en je wil graag helpen. Lees er alles over in ons e-book.

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Gaming. Wat als het een verslaving wordt?

PlayStation, Xbox, Nintendo, … Videogames zijn cool en de max, maar jammer genoeg kunnen ze ook verslavend zijn. Wanneer spreken we echt van een gameverslaving? Wat zijn de gevolgen voor je tiener? En hoe kun je een verslaving voorkomen?

Perfectionisme bij je kind, hoe ga je daar mee om?

Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Ze leggen de lat hoog en zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek, hebben schrik om beoordeeld te worden en vergelijken zichzelf met anderen.

Een goede nachtrust: 6 tips om je kind beter te helpen slapen

Een kind dat slecht slaapt is vaak futloos of juist prikkelbaar en druk. Bovendien kunnen slaapproblemen ervoor zorgen dat je kind leer-, concentratie- en/of gedragsstoornissen ontwikkelt. Reden temeer dus waarom een goede nachtrust belangrijk is.

Hoeveel water moet een kind drinken

Kinderen hebben meer water nodig dan volwassenen. Hun lichaam is nog in volle groei en teert daarbij vooral op water, waaruit hun lichaam voor 60% bestaat. Maar kinderen ervaren nauwelijks dorst. Daarom is het belangrijk ze daarin bij te staan en de kinderen geregeld water te laten drinken zodat ze voldoende hydrateren.