Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Als ouder maak je best duidelijke afspraken met je kind rond gaming. Wij geven je enkele tips!
Voor de meeste jongeren zijn games eerder een leerrijke hobby dan een verslaving. Videogames hebben ook een educatieve waarde. Het is bevorderlijk voor onder meer de oog-hand coördinatie, multitasking, probleemoplossende vaardigheden, zin voor analyse en ga maar door. Die positieve elementen mogen we ook niet uit het oog verliezen.
Als je kind problemen krijgt door zijn of haar online gedrag, is het aan jou als ouder om te helpen. Een jongere die zich thuis isoleert en alleen online functioneert, bijvoorbeeld. Maar ook subtielere signalen, zoals slechte schoolresultaten, prikkelbaarheid of oververmoeidheid kunnen het gevolg zijn van een overdaad aan gamen of sociale media. Het begrenzen van de schermtijd is dan nodig om je kind te helpen.
Het online gedrag bekritiseren geeft je kind een schuldgevoel, met een vicieuze cirkel als resultaat. Uit schaamte kan je kind zich nog vaker – en bovendien ook stiekem – online terugtrekken. Als begripvolle ouder, kun je het gedrag efficiënter begrenzen. Je zult zien dat jullie afspraken over de schermtijden beter worden nageleefd als je kind zich begrepen voelt.
Heeft je kind het wat moeilijk? Voelt je tiener zich niet goed in zijn of haar vel? Het is niet altijd even makkelijk om over gevoelens te praten met je kind. Lees hoe je hier mee omgaat in ons e-book.
Je kind heeft het moeilijk en je wil graag helpen. Lees er alles over in ons e-book.
Verder lezen
PlayStation, Xbox, Nintendo, … Videogames zijn cool en de max, maar jammer genoeg kunnen ze ook verslavend zijn. Wanneer spreken we echt van een gameverslaving? Wat zijn de gevolgen voor je tiener? En hoe kun je een verslaving voorkomen?
Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Ze leggen de lat hoog en zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek, hebben schrik om beoordeeld te worden en vergelijken zichzelf met anderen.
Een kind dat slecht slaapt is vaak futloos of juist prikkelbaar en druk. Bovendien kunnen slaapproblemen ervoor zorgen dat je kind leer-, concentratie- en/of gedragsstoornissen ontwikkelt. Reden temeer dus waarom een goede nachtrust belangrijk is.
Kinderen hebben meer water nodig dan volwassenen. Hun lichaam is nog in volle groei en teert daarbij vooral op water, waaruit hun lichaam voor 60% bestaat. Maar kinderen ervaren nauwelijks dorst. Daarom is het belangrijk ze daarin bij te staan en de kinderen geregeld water te laten drinken zodat ze voldoende hydrateren.