Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Even boodschappen doen in de lokale supermarkt met een peuter kan uitdraaien op een hysterische driftbui. De peuterpuberteit heeft haar intrede gemaakt. Deze fase is heftig voor jouw kind én voor jou. Hoe ga je ermee om?
Het uitkiezen van een outfit wordt een ware hel, opeens wil jouw peuter geen jas meer dragen terwijl het buiten pijpenstelen regent. Of blijft je peuter koppig wanneer hij/zij geen snoepje meer krijgt. Het zijn allemaal situaties waarmee ouders geconfronteerd worden. Je kunt er niet omheen, de peuterpuberteit is eigen aan het opgroeien van je kind. Al heeft niet elk kind er in dezelfde mate last van.
Tussen de leeftijd van anderhalf en vier jaar ontwikkelt jouw kind een eigen willetje. Peuters tasten de grenzen af. Enerzijds gaat het om hun persoonlijke grenzen, zoals er niet in slagen om een kast te openen of om iets te begrijpen. Anderzijds botsen ze ook dikwijls op de grenzen die hun ouders of de verzorgers in crèche stellen. “Neen” wordt het favoriete antwoord van jouw peuter.
De koppigheidsfase waar je kind zich in bevindt, maakt deel uit van de ontwikkeling. Het is perfect normaal dat een peuter medewerking weigert en zijn/haar eigen zin wil doordrijven. De heftigheid van de driftbuien is afhankelijk van kind tot kind. Was jouw peuter een temperamentvolle baby, dan is de kans groot dat het regelmatig zal gaan onweren in huis.
Wanneer je kind driftig in het rond slaat of zichzelf op de grond gooit, kun je best de situatie negeren. Meestal koelt de kwestie vanzelf af en gaat je peuter opnieuw spelen.
Indien dit niet het geval is en de driftbui niet afneemt, is het belangrijk om consequent te blijven. Blijf dus bij je standpunt. Wanneer je peuter inziet dat een hysterische bui helpt om zijn/haar zin te krijgen, dan zal je kind deze kaart makkelijker trekken. Neem je peuter even apart voor een time-out, zodat hij/zij in een andere omgeving tot rust kan komen.
Vergeet ook niet je kind te corrigeren wanneer het stout gedrag vertoont. Zo weet jouw peuter dat de driftige buien niet door de beugel kunnen. Vertel hem/haar ook dat je de reactie begrijpt: ”Koekjes zijn inderdaad lekker, maar we gaan zo dadelijk eten.”
De peuterpuberteit hoeft niet noodzakelijk iedere dag tot driftbuien te leiden. We verzamelden enkele handige tips om de ontwikkeling van je kind te stimuleren en bepaalde situaties te ontmijnen.
Wens je advies over het aanbod van Helan? Onze medewerkers staan je graag te woord.
Verder lezen
Tijdens de puberteit willen jongeren meer en meer zelf beslissen wat ze doen tijdens hun vrije tijd, waaraan ze hun zakgeld spenderen en ook wat ze willen eten. Een chocoladereep is aantrekkelijker dan een potje yoghurt...
Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...
Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.
Dat kinderen hun neus optrekken voor bepaalde voedingsmiddelen is niets nieuws. Dat betekent echter niet dat je kroost niet kan wennen aan nieuwe smaken. Met de juiste tips kun je je kind namelijk van alles leren eten!