Kinderen

Taal stimuleren met de talenkoffer

Het taalbeleid in de Helan Kinderopvang is erop gericht de taalontwikkeling van de kindjes te stimuleren. Onze kindbegeleiders krijgen daarvoor de hulp van een hele reeks dieren in de talenkoffer. Ontmoet vogelke, vis, kwal, rat en paard!

De dieren van de talenkoffer

De talenkoffer is een koffer vol spel- en lesmateriaal dat de kindbegeleiders kunnen gebruiken in de opvang. Het bevat spelletjes, boekjes, en ook de taaldieren. Zij helpen om het taalbeleid speels toe te passen in de dagelijkse werken. Zo staat 'vogelke' voor VOlledige zinnen, GEvarieerd taalaanbod, Langzaam praten en KErnwoorden benadrukken.

'Kwal' herinnert de kindbegeleiders eraan dat we de kinderen kansen moeten geven om te spreken, door Kijken, Wachten, Afwachten, Luisteren. Niet meteen verbeteren of zelf aanvullen dus, maar het kind de tijd geven om zelf woorden te ontdekken.

De talenkoffer reist het land rond, van opvang tot opvang, om zo iedereen de kans te geven het taalbeleid op te frissen. 

De taaldieren van de talenkoffer werken op 3 pijlers:

  1. Inspelen op taaluitingen van de kinderen
  2. Spreekkansen bieden aan de kinderen
  3. Een rijk taalaanbod voorzien 

Taal stimuleren op elk moment van de dag

Elke dag zijn de begeleiders bezig met taal in de opvang, zelfs bij de allerkleinsten. Door de taalvisie te volgen: 

  • Creëren we meer tijd voor taalstimulering omdat wij ervan uitgaan dat elk moment van de dag taalkansen biedt. Je kunt heel veel momenten talig maken door aandacht te hebben voor de uitingen van het kind.
     
  • Wordt het duidelijk dat taal een natuurlijk gebeuren is. Het zijn geen formele taallessen, maar tijdens het spel van de kinderen, tijdens de verzorging, of tijdens het eten spelen we in op wat de kinderen aanbrengen. 

Op zoek naar kinderopvang?

Met een uitgebreid aanbod onthaalouders en kinderdagverblijven creëert Helan een warme, stimulerende omgeving voor je kind.

Vind kinderopvang

Deel dit artikel

Verder lezen

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Helan kindbegeleiders dragen zorg voor hun rug

Een job als kindbegeleider is een job die enorm belastend is voor de rug, zoveel is duidelijk. Dag in, dag uit, nemen onze kindbegeleiders hun opvangkindjes op de arm. Voor een knuffel, voor het verluieren, ... Samen gaan ze nu voor een ergonomische reflex. Want rugpreventie staat hoog op onze prioriteitenlijst!

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we deze tastbaar voor ouders, kinderen en kinderbegeleiders. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde voor ons. Zo willen we ook ons steentje bijdragen tot de vermindering van onze ecologische voetafdruk.

Buiten regent het vitamientjes

Een frisse neus halen doet deugd. En dat geldt ook voor baby’s. Een van de waarden waarin Helan Kinderopvang gelooft, is buiten spelen en natuurbeleving. Daar zijn heel wat initiatieven voor onder het motto 'Buiten regent het vitamientjes'.