Kinderen

Help, mijn kindje is op de tanden gevallen! Wat nu?

Kinderen houden van avontuur en onbezonnen ravotten, en dat kunnen we alleen maar toejuichen! Dat betekent ook dat ze regelmatig ... vallen. Meestal kunnen ze zich goed opvangen met hun handen, maar soms gaat het grondig mis en komt je oogappel recht op het gezicht terecht.

Leren fietsen, rolschaatsen, skaten ... zijn hierbij dikwijls de beruchte boosdoeners. Ook het uitoefenen van fysieke sporten als voetbal of turnen brengt het risico van gebitsbeschadiging met zich mee. Echter, geen paniek: we maken je graag wegwijs met de nodige info en goede raad, zodat je kroost kan blijven glimlachen! 

De symptomen? Makkelijk, veel bloedverlies.

Als je kind hard op de mond valt, gaat dat vaak gepaard met veel bloedverlies. Want de lippen en tong kunnen in zo’n geval flink beschadigd zijn. Probeer alvast in de mond van je lieveling te kijken. Het kan zijn dat er alleen een stukje tand is afgebroken, of dat de tanden los zijn komen te staan. De tanden kunnen ook een stukje zijn verschoven of naar binnen verplaatst zijn. Dit is makkelijker te zien als je de mond eerst goed spoelt en schoongemaakt.

Hoe pak je het zorgvuldig aan?

Verschillende situaties zijn mogelijk. Je oogappel:

  • breekt een melktand
  • breekt een definitieve tand
  • heeft een tand die los staat
  • verliest de tand

In alle gevallen is het aangewezen dat je de tand (of dus het stuk tand) in fysiologisch serum (verkrijgbaar bij de apotheek of supermarkt) bewaart, en dit voor maximaal 6 uur. Neem de tand sowieso nooit bij de wortel vast! Zo blijft het voor de tandarts mogelijk om de tand eventueel terug te plaatsen. Vervolgens neem je best zo snel mogelijk contact op met je tandarts/dokter, want die weten precies wat je moet doen en kunnen de juiste zorgen toedienen naargelang het trauma van je oogappel. Want in sommige gevallen kunnen er tegelijkertijd andere verwondingen zijn, zoals een gebroken kaak of kwetsuren in het gezicht. 

Minder erg voor een melkgebit ...

Bij schade aan een melkgebit wordt het gebit immers vervangen door het blijvende gebit. Indien een tand (van het blijvende gebit) uit de mond gevallen is, is vooral de snelheid van terugplaatsen belangrijk. Een uitgevallen tand die binnen de 20 min. weer terug in de mond wordt geplaatst, groeit in 95% van de gevallen weer vast. Duurt het echter twee uur of langer voordat de tand is teruggezet, dan is de kans op vastgroeien al gedaald naar minder dan 10%.

Tanden die enkel los staan, groeien gemakkelijker vast dan uitgevallen tanden. Weliswaar is de toekomst van tanden en kiezen die terug zijn geplaatst altijd onzeker. Als ze na terugplaatsing weer lijken vastgegroeid, is het immers niet zeker of dit zo blijft. Tanden waarvan stukjes zijn afgebroken, kunnen tegenwoordig gelukkig haast onzichtbaar worden hersteld.

  • Tip om te overwegen!

Valpartijen en sportongevallen zijn meestal niet te voorkomen. Wat wel mogelijk is? Je tandarts vragen om een gebitsbeschermer te maken. Het gebruik van een gebitsbeschermer is zowel nuttig bij zware contactsporten als bij andere fysieke sporten.

Sowieso altijd belangrijk: een uitstekende mondverzorging.

Van zodra de eerste tandjes zichtbaar zijn, is een uitstekende tandzorg aangewezen. Niet altijd een evidente klus, zeker bij kleine kindjes ... Daarom hebben we 10 tips opgelijst, die je kunnen helpen zodat je kind verzorgde melktandjes heeft. Ook wanneer de eerste vaste tanden zichtbaar zijn, is een jaarlijks tandartsbezoek aangewezen. Daarom is het verstandig om als ouder je kind al van kleinsaf mee te nemen. Zo went je kind geleidelijk aan de omgeving bij de tandarts. 

Krijgt je kind vroeg of laat toch problemen met de tandjes? Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet meer of nauwelijks tussen. Daarom is het verstandig je tijdig aan te sluiten bij Dentalia Plus. Nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In ons e-book kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.

Bijt je tanden niet stuk op je tandartsfactuur

Bekijk onze tandverzekering.

Ontdek Dentalia Plus

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

7 tips voor propere melktanden

Baby's en kinderen vinden tanden poetsen niet altijd leuk. En snoep beloven als ze hun tandjes goed gepoetst hebben, heeft alvast geen nut. Maar wat helpt dan wel? Deze 7 tips helpen je op weg!

Vijf weetjes over Dentalia Plus

Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.

Wat is een tandverzekering en waarom heb je ze nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.