Kinderen

Vaccins, ook voor jongeren!

Tijdens de tienerjaren blijven vaccins noodzakelijk. Het kan gaan om aanbevolen vaccinaties voor die periode (zoals het vaccin tegen het HPV), herhalingsinentingen, of inhaalvaccinaties voor vaccinaties die tijdens de kindertijd niet uitgevoerd werden.

Aanbevolen vaccinaties 

Samengevat zijn dit de aanbevolen vaccinaties in het vaccinatieschema: 

1ste jaar secundair onderwijs of 12 jaar: 

  • Vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) in 2 dosissen, met 6 maanden tussen. Dit virus kan infecties aan de genitaliën, anus of keel veroorzaken die mogelijk kunnen uitgroeien tot kanker.

Op 14-16 jaar:

  • Trivalent combinatievaccin (één injectie tegen 3 ziekten) tegen difterie (kroep), tetanus (klem) en pertussis (kinkhoest) - herhalingsinenting.
  • Vanaf 12 jaar: vaccinatie tegen COVID-19. Meer info: laatjevaccineren.be/12-15-jarigen

Afhankelijk van je individuele situatie kunnen je naast het vaccinatieschema nog andere vaccinaties worden aangeboden, in overleg met je behandelend arts.

Ga je op reis? Check dan ook of bepaalde vaccinaties aangeraden worden. Je vindt alle info per land op www.wanda.be.

#waaromvaccineren... daarom is het goed

Je beschermt er jezelf mee, maar ook de mensen in je omgeving en ruim daarrond. 

Alles over vaccins

Deel dit artikel

Verder lezen

Wat is het rotavirus?

Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Het is een besmettelijk virus, dat een infectie van maag en darm veroorzaakt, en koorts, diarree en braken geeft. Ook problemen met de vertering, en uitdroging komen voor.

Welke vaccins zijn aangeraden voor kinderen?

In het vaccinatieschema vind je de vaccinaties die zijn aanbevolen voor kinderen door de Hoge Gezondheidsraad. Veel van de vaccinaties worden gratis aangeboden via het CLB.

02 april

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.