Kinderen

Veilig maar niet te voorzichtig

Wist je dat een gezonde portie risico noodzakelijk is voor leuk spel en een goede ontwikkeling van je kind? Bij Helan Kinderopvang zetten we veiligheid voorop, maar geven we kinderen ook de ruimte om op avontuur te gaan.

Risico's? Waarom?

Hou jij van de kick van een waterglijbaan, rollercoaster of een ritje met de mountainbike? Reis je graag de wereld rond of heb je warme herinneringen aan de botsauto’s uit je kindertijd? Dan weet je dat een vleugje risico soms heel plezant kan zijn.

Wetenschappelijk onderzoek

Ook kinderen houden van een avontuurlijke kantje in hun spel. Dat leerden we bij Helan Kinderopvang uit het Replay Toddler-onderzoek van de Gentse Arteveldehogeschool. Dat wijst uit dat een ultra-veilige omgeving kinderen veel spelkansen wegneemt. Om kinderen de kans te geven om op onderzoek te gaan, avontuur te proeven en zich uitgedaagd te voelen, raden de onderzoekers daarom aan om de omgeving van kinderen niet ‘zo veilig mogelijk’ te maken, maar wel ‘zo veilig als nodig is’. De nuance zit hem in het extra randje avontuur dat je blijft toelaten in een omgeving die kindveilig is, maar niet overbeschermend.

Avontuur moet kunnen

Bij Helan Kinderopvang staat veiligheid uiteraard voorop. Maar we maken van onze kinderen ook graag echte ontdekkingsreizigers. Daarom hebben we aandacht voor spelvormen waarin een vleugje risico zit. Zodat kinderen op een veilige manier hun grenzen leren verleggen. Zo laten we ze al eens proeven van wat snelheid: ze mogen lopen, of fietsen. En ze mogen volop stoeien: vriendjes die over elkaar heen klauteren, elk om beurt van een trede springen, rondrennen op oneffen terrein, verstoppertje spelen, … Het moet kunnen. We kijken met onze kinderen ook naar ‘risicohelden’: grote kinderen die in een boom klimmen, iemand die een insect durft op te nemen, … Want iemand anders een risico zien nemen, kan ook al heel spannend voelen.

Deel van onze Waardenboom

Binnen Helan Kinderopvang past deze visie in onze pedagogische Waardenboom. We zien kinderen als nieuwsgierige onderzoekers. We dagen ze graag uit op maat van elk kind. De ruimte waarin we de kinderen opvangen moet daarom altijd interessant genoeg zijn. Door de kinderen af en toe iets nieuws aan te bieden en ze de ruimte te geven om te experimenteren, stimuleren we hun zin voor avontuur. En dat komt hun ontwikkeling alleen maar ten goede.

Bekijk het Replay Toddler onderzoek op www.arteveldehogeschool.be.

Op zoek naar kinderopvang?

Met een uitgebreid aanbod onthaalouders en kinderdagverblijven creëert Helan een warme, stimulerende omgeving voor je kind.

Vind kinderopvang

Deel dit artikel

Verder lezen

Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang

Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang

Binnen Helan Kinderopvang zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen in onze kinderdagverblijven. Om nieuwe mensen aan te trekken gingen we op het einde van de zomer van start met een gerichte vrijwilligerscampagne. Sindsdien hebben we het aantal vrijwilligers kunnen verdubbelen! We gingen maar liefst van 15 naar 30 vrijwilligers!

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

EHBO bij kinderen

EHBO baby's en kinderen

Als baby’s en peuters op verkenning gaan, ontsnappen ze al eens aan je aandacht, soms met builen of wonden tot gevolg. Hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wanneer zoek je hulp?

Adoptieverlof, fijne tijd om samen een band op te bouwen

Proficiat met de komst van je kindje! Je hebt recht op adoptieverlof. Helan helpt je om je kind te verwelkomen met een adoptiepremie en andere voordelen en terugbetalingen.