Gezin

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders.

Elke dag 15 minuten gericht oefenen

Onderzoekers van de UGent en VUB werkten samen met Helan Kinderopvang aan een  pilootstudie rond het stimuleren van motorische ontwikkeling bij peuters tussen 1 en 3 jaar. 102 peuters uit 12 verschillende kinderdagverblijven van Helan  kinderen werden 20 weken lang gevolgd. Ze kregen elke dag gerichte oefeningen op fundamentele bewegingsvaardigheden: voortbeweging (kruipen, lopen, stappen, huppelen…), objectcontrole (gooien, vangen, iets vastpakken…) en evenwicht. 

Beloftevolle resultaten

Doctoranda Eline Coppens (UGent en VUB) legt uit hoe het onderzoek in z’n werk ging: “We hadden themaweken waarin telkens ander materiaal centraal stond. Bijvoorbeeld, een krant. Met een opgerolde krant slaan naar een ballon, het evenwicht bewaren op een krant, enzovoort. Na 20 weken boekten de peuters uit de trainingsgroep een grotere vooruitgang op vlak van motorische vaardigheden ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in de controlegroep”. De resultaten zijn dus erg beloftevol voor de toekomst. 

Opleiding voor kindbegeleiders verfijnen

Met steun van Helan Ziekenfonds zullen Helan Kinderopvang, samen met de UGent en VUB, dit project verderzetten gedurende de komende twee jaar. Bedoeling is om in te zetten op het gericht ontwikkelen van motorische vaardigheden in de kinderopvang, waarbij de kindbegeleiders een centrale rol zullen krijgen. Zij krijgen een gerichte opleiding en het nodige materiaal waarmee ze de motorische ontwikkeling van peuters nog meer kunnen stimuleren. De onderzoekers zijn hoopvol dat na afloop van dit project kwaliteitsvol bewegen een essentieel onderdeel kan worden van kinderopvang in Vlaanderen. 

Deel dit artikel

Verder lezen

04 januari

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

14 juni

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.

Grenzen verleggen bij Ahoi Ahoi

Kinderen, zeker jonge kinderen, willen graag ontdekken. Bij Helan Kinderopvang stimuleren we dat met veel plezier, binnen veilige grenzen natuurlijk. Bij kinderopvang Ahoi Ahoi in Antwerpen gingen ze actief op zoek naar nieuwe plekken om te ontdekken en te experimenteren.

Wie lust er een ijsje?

Bij kinderdagverblijf Wiebelwijs in Gent bracht het mooie weer inspiratie… Inspiratie om met ijsjes aan de slag te gaan! Geen echt ijsjes weliswaar: de kinderen mochten aan de slag met scheerschuim, waterparels en schepjes voor de gekste creaties.