Gezin

Grenzen verleggen bij Ahoi Ahoi

Kinderen, zeker jonge kinderen, willen graag ontdekken. Bij Helan Kinderopvang stimuleren we dat met veel plezier, binnen veilige grenzen natuurlijk. Bij kinderopvang Ahoi Ahoi in Antwerpen gingen ze actief op zoek naar nieuwe plekken om te ontdekken en te experimenteren.

Naar de speeltuin

De peuters in Ahoi Ahoi klimmen en klauteren graag en gaan graag zelf op ontdekking. Daarom gingen we in de buurt op zoek naar nieuwe plekjes voor een leuke activiteit. We trokken samen naar de speeltuin om daar te spelen en te experimenteren. Want  buiten regent het vitamientjes. We stimuleren de kindjes tot risicovol spel en laten hen zoveel mogelijk zelf doen. Onder het motto “Ik wil, ik kan en ik doe het zelf.”

Risico nemen is gezond

Wist je dat kinderen avontuur nodig hebben? Een superveilige spelomgeving geeft misschien een gerust gevoel voor de ouders, maar eigenlijk is het niet zo goed voor de ontwikkeling van kinderen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Bovendien is het natuurlijk snel saai als je als kleintje geen enkel risico kunt nemen. 
Onderzoekers raden daarom aan om de omgeving niet “zo veilig mogelijk”, maar wel “zo veilig als nodig” te maken. En daar doen we bij Helan Kinderopvang graag aan mee.
Lees waarom een beetje risico in het spel zo belangrijk is.

Deel dit artikel

Verder lezen

04 januari

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

14 juni

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders.

Wie lust er een ijsje?

Bij kinderdagverblijf Wiebelwijs in Gent bracht het mooie weer inspiratie… Inspiratie om met ijsjes aan de slag te gaan! Geen echt ijsjes weliswaar: de kinderen mochten aan de slag met scheerschuim, waterparels en schepjes voor de gekste creaties.