Zwangerschap

Gezond zwanger worden? Zo pak je het aan!

Een kinderwens en dus van plan om zwanger te worden? Prachtig nieuws! Alvast dit: in de eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Toch zijn die eerste weken cruciaal. Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint immers al vanaf het moment dat je beslist aan kinderen te beginnen. Of stopt met je voorbehoedsmiddel.

Vraag raad aan experts

Heb je vragen over je toekomstige zwangerschap? Neem dan contact op met je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw. Zij zullen je alle informatie bezorgen over hoe jij en je partner zich optimaal kunnen voorbereiden. Sta daarnaast voldoende stil bij de praktische kant van je zwangerschap. Met onze handige checklist volg je alvast je zwangerschap maand per maand op. Ideaal om je planning op orde te krijgen, en te ontdekken wat je niet mag vergeten.

Zwangerschapstips en advies om je op weg te helpen

  • Neem dagelijks je portie foliumzuur
    Foliumzuur is onmisbaar voor je baby vanaf de allereerste zwangerschapsmaand. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de DNA-synthese en celvernieuwing. Foliumzuur zit in heel wat fruit en groenten. Helaas gaat een groot deel ervan verloren tijdens het kookproces. Vaak raden artsen daarom aan om tijdens de zwangerschap een supplement in te nemen.

    Neem dagelijks 0,4 of 0,5 mg foliumzuur. Doe dat vanaf 4 weken voordat je zwanger zou kunnen raken tot en met de tiende week van de zwangerschap. Ontdek meer tips over welke extra vitamines je kunt nemen tijdens je zwangerschap.
     
  • Medicijnen: enkel na overleg
    Mag je medicijnen nemen tijdens je zwangerschap? Alvast dit: elk geneesmiddel dat je tijdens je zwangerschap neemt, wordt ook door je baby opgenomen. Gebruik dus niet zomaar medicijnen: overleg altijd eerst met je huisarts.
     
  • Extra aandacht bij chronische ziekte
    Sommige ziektes of klachten hebben extra aandacht nodig bij een mogelijke zwangerschap. Dat geldt bijvoorbeeld voor diabetes, hoge bloeddruk, schildklierziektes, epilepsie, trombose, astma, depressie, overgewicht en angststoornissen. Ook hier is het aangewezen om dit met je huisarts te bespreken.
     
  • Let op met soa’s (seksueel overdraagbare aandoening)
    Heb jij, of je partner, wisselende, onbeschermde seksuele contacten gehad de jongste jaren? Dan is er kans dat je een soa hebt opgelopen: een infectie met chlamydia, hiv, hepatitis B ... Laat jullie dus zeker onderzoeken voordat je beslist zwanger te worden.
     

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven
  • Erfelijke ziektes opsporen
    De kans op een erfelijke ziekte is erg klein. Maar soms is er reden om extra op te letten en onderzoek te doen voordat je beslist zwanger te worden. Bijvoorbeeld als er in je naaste familie (of die van je partner) een erfelijke ziekte voorkomt, zoals onder andere spierziekten of een open ruggetje.
     
  • Leeftijd speelt een rol
    Hoe ouder bij je zwangerschap, hoe groter de kans op afwijkingen bij je kindje. Iedere vrouw kan vroeg in de zwangerschap een bloedonderzoek en een echo laten uitvoeren. Zo wordt bijvoorbeeld getest of er een verhoogd risico is op een chromosoomafwijking zoals bij het downsyndroom.
     
  • Denk aan je vaccinaties
    Het is raadzaam om al vóór je zwangerschap samen met je huisarts na te gaan welke kinderziekten (bv. mazelen, bof …) je in het verleden al doormaakte. Ook kun je samen met de huisarts bekijken welke vaccinaties je in het verleden al gekregen hebt. Zo kunnen eventueel ontbrekende vaccins tijdig worden toegediend.
     
  • Verre oorden opzoeken of toch maar niet?
    Informeer je, voor je op reis gaat, of er een verhoogde kans is op bepaalde infecties, zoals malaria, gele koorts of cholera. Bespreek met je huisarts of dergelijke infecties schadelijk kunnen zijn voor een zwangerschap.
     
  • Wees je bewust van je werkomstandigheden
    Chemische stoffen, straling, lichamelijk zwaar werk, werken in ploegen en stress kunnen belastend zijn in de vroege zwangerschap. Ga na of er risico’s zijn op je werk en bespreek ze met de bedrijfsarts.
     
  • Roken en drugs: je baby doet mee
    Roken vergroot de kans op sterfte van het vruchtje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Roken én meeroken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op wiegendood. Ook (soft)drugs kunnen voor ernstige problemen zorgen tijdens de zwangerschap.
     
  • Drink geen alcohol
    Er zijn voldoende aanwijzingen dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol schadelijk kunnen zijn voor je zwangerschap, de groei en de ontwikkeling van je kindje. Het slimst is om het helemaal te vermijden dus.


Meer tips voor een gezonde zwangerschap? Download ons e-book. Je vindt er alle tips gebundeld om gezond zwanger te worden en krijgt advies voor een gezonde zwangerschap. 

Deel dit artikel

Tags
Baby

Verder lezen

NIP-test: vroeg, nauwkeurig en veilig Down opsporen

Je verwacht een kindje. Proficiat! Je gynaecoloog doet maandelijkse tests om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. Dankzij de NIP-test kan je gynaecoloog het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.

Thuis bevallen: iets voor jou?

Verwacht jij binnenkort een kindje? Dan kun je kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Wanneer je kiest voor een thuisbevalling is het wel belangrijk dat je je daarop goed voorbereidt. Wist je dat je ook op de hospitalisatieverzekering kunt rekenen?

Urineverlies na je zwangerschap of bevalling

Zwanger zijn is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar ongewenst urineverlies is vaak taboe.

Bevalling in het ziekenhuis: de voordelen van een hospitalisatieverzekering

Denk je aan gezinsuitbreiding, weet dan dat het belangrijk is om je vooraf tijdig aan te sluiten bij een hospitalisatieverzekering. Dankzij Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus hoef je je geen zorgen te maken over de ziekenhuiskosten.