Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Je baby en jijzelf halen de meeste vitamines en mineralen uit een gezonde voeding. Tijdens de zwangerschap heb je echter vaak net iets meer behoefte aan vitamines en mineralen.
Als je vitaminepeil ondanks een gezonde voeding niet optimaal is, dan kan je arts je supplementen voorschrijven. We geven enkele voorbeelden mee van vitamines en mineralen waar moeders in spe vaak supplementen voor moeten nemen.
Foliumzuur is onmisbaar voor de baby vanaf de allereerste zwangerschapsmaand. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de DNA-synthese en celvernieuwing.
Foliumzuur zit in heel wat fruit en groenten. Helaas gaat een groot deel ervan verloren tijdens het kookproces. Vaak raden artsen daarom aan om al voor de zwangerschap een supplement in te nemen. Neem dit zeker door tot en met de 3e maand van je zwangerschap. Je gynaecoloog kan je ook aanraden om het foliumzuur, of gecombineerde supplementen, gedurende de volledige zwangerschap te blijven nemen.
Jodium zit in water, zeevis, schaal- en schelpdieren en in producten gekweekt in jodiumrijke grond. De opname van jodium is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Het is van levensbelang voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij de ongeboren vrucht.
Vooral aan het einde van je zwangerschap heb je een grote behoefte aan ijzer omdat je bloedvolume toeneemt. Genoeg ijzer in je bloed helpt bloedarmoede en een voortijdige bevalling tegen te gaan. Ook je baby heeft ijzer nodig voor een goede bloedsomloop en een evenwichtige ontwikkeling van zijn hersenen. Ook gedroogde vruchten, groenten, vlees en granen zijn goede bronnen van ijzer.
Lees onze blog over gezonde voeding tijdens je zwangerschap en ontdek je wat wel en niet goed voor is voor jou en je baby.
nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand
tips over wanneer je wat moet regelen
hoe je de ideale kinderopvang vindt
tips over een gezonde opvoeding
We respecteren je privacy
Verder lezen
De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.
Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.
Een epidurale verdoving is een plaatselijke verdoving die de pijn tijdens de bevalling verlicht. De verdoving wordt alleen op jouw vraag uitgevoerd.
Je verwacht een kindje. Proficiat! Je gynaecoloog doet maandelijkse tests om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. Dankzij de NIP-test kan je gynaecoloog het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.