Bewegen

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe.

Beslist een goede zaak ...

Fietsers die met een elektrische fiets rijden, leveren alvast een even grote fysieke inspanning als fietsers die ‘normaal’ trappen. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek in 7 steden, waaronder Antwerpen.

Volgens het onderzoek rijden mensen met een elektrische fiets vaker, en leggen ze ook grotere afstanden af. De ondersteuning van de motor wordt zo volledig gecompenseerd. Meer nog: elektrische fietsers zouden zelfs grotere fysieke inspanningen doen dan mensen op een gewone fiets. Hoe dat precies komt?

Iets minder energie per minuut

Elektrisch fietsen is vanzelfsprekend iets minder intensief dan fietsen zonder ondersteuning aan een gemiddeld tempo. Je lichaam verbruikt dus iets minder energie per minuut. Maar dankzij de ondersteuning fietsen mensen wel vaker én leggen ze grotere afstanden af.

Wie gewoon fietst, haalt gemiddeld 4,8 km per fietstrip. Wie elektrisch fietst, blijkt bijna twee keer zoveel kilometers af te leggen. Daardoor verbruiken elektrische fietsers aan het eind van de rit méér energie. Mensen springen ook sneller op een elektrische fiets voor afstanden die ze vroeger alleen met de auto deden. Vooral voor woon-werkverkeer is die trend opvallend. 

Aan de slag met de bewegingsdriehoek

Volgens de bewegingsdriehoek is elektrisch fietsen een matig intensieve activiteit, vergelijkbaar met een fietssnelheid van 15 km per uur op eigen kracht. Dat is een heel gezonde vorm van beweging, zeker als je die bijna dagelijks doet en voldoende kilometers aflegt. En het feit dat elektrische fietsers gemiddeld 7 jaar ouder zijn dan gewone fietsers, vaker een wagen hebben en een hogere BMI, versterkt de gezondheidswinst van elektrisch fietsen nog. Vul elektrisch fietsen aan met de andere beweegrichtlijnen uit de bewegingsdriehoek, en je bent helemaal goed bezig! 

Veilig de fiets op via Helan Zorgwinkel

Van praktische en stevige fietshelmen tot opvallende richtingaanwijzers: op Helan Zorgwinkel, vind je een handige selectie fietsaccessoires waarmee je in alle veiligheid de baan op kan.

Ook fluohesjes mogen niet ontbreken. De Helan zorgwinkel heeft een ruim aanbod aan Gofluo hesjes in verschillende modellen en maten. Van kinderen tot volwassenen. De Gofluo hesjes zijn water- en winddicht en hebben een handige dubbele rits voor op de fiets.

Klant van Helan? Dan krijg je via de Preventiebonus nog een terugbetaling op je aankoop in de Helan Zorgwinkel.

Deel dit artikel

Verder lezen

Start met fietsen

Als je wilt sporten of gewoon meer wilt bewegen, dan is het aanbod heel groot. Kies voor een beweegvorm of sport die je graag doet en waarbij je ook kunt genieten, zoals fietsen.

bewegingsdriehoek

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. Van voedingsadvies tot een leidraad om je geluksgevoel te vergroten, Gezond Leven presenteert haar informatie altijd op dezelfde herkenbare en toegankelijke manier: in een driehoek. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

beweegadvies baby

Beweegadvies voor je baby

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je baby meer te laten bewegen. Bovendien is jong geleerd oud gedaan: je kindje plukt levenslang de vruchten van gezonde gewoonten.

Beweegadvies peuter

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen. Bovendien is jong geleerd oud gedaan: je kindje plukt levenslang de vruchten van zijn gezonde beweeggewoonte.