Sporten bij warm weer
Bewegen

Sporten als het warm is? Dit moet je weten!

Sporten is goed voor je, ook in de zomer. Al pak je het wel best verstandig aan om gezondheidsklachten door de warmte te vermijden. Zo doe je het!

Sporten is goed, ook bij warm weer. Maar pak het wel verstandig aan

Met een goede conditie kan je lichaam zich makkelijker aan de warmte aanpassen. Dus ook in de zomer is sporten de beste manier om in topvorm te blijven. Al pak je het natuurlijk wel best verstandig aan om gezondheidsklachten door de warmte, zoals uitdroging, oververhitting of een zonneslag, te vermijden. Zeker als je buiten gaat sporten, ben je meer blootgesteld aan de zon en hogere temperaturen.

Vroege vogel of nachtuil? Kies het moment waarop je piekt

Tussen 12 en 16 uur staat de zon het hoogst en vuurt ze haar stralen het hardst op ons af. Een moment om sowieso beter binnen te blijven, en zeker je sportsessie aan te passen. Sporten in de zomer doe je best in de ochtend of de avond om de felle zon en hoge temperaturen te vermijden. Afhankelijk van je natuurlijke bioritme kies je het beste moment. Als ochtendmens zal je des te meer genieten van je beweegmoment door de ochtenddauw. Avondmens? Dan hou je je motivatie op pijl door er ’s avonds op uit te trekken.

Draag aangepaste kleding

Met een ademende stof kan je zweet beter verdampen, en koel je efficiënter af. Zelfs als je niet sport, zijn katoen en polyester daarom de beste keuze. Katoen is licht, laat veel lucht door en neemt veel zweet op. Polyester is een synthetische vezel die je zweet meteen opslorpt en naar de buitenste laag van je kleding stuwt. Naast de stof is ook de kleur van je kleding belangrijk. Lichte kleuren reflecteren zonlicht en houden je koeler, donkere kleuren absorberen het licht en creëren warmte.

Bescherm je tegen de zon, ook ’s ochtend of ‘s avonds

Wanneer je ook sport, zonnebescherming is altijd een must. De schadelijke invloed van uv-stralen is allerminst te onderschatten. Zeker als je sport en je zweetdruppels als een lens werken verhoogt de kans op verbranden. Sport daarom in de schaduw én smeer zonnecrème. Vermijden dat de crème uitloopt? Smeer je een half uur op voorhand in, zodat die voldoende kan inwerken. Doe je watersport? Ga dan zeker voor een waterbestendige zonnecrème, bescherm je ogen met een zonnebril en draag een wetsuit of uv-shirt als extra bescherming. Zonlicht weerkaatst op het wateroppervlak, waardoor je stevig kan verbranden.

Drink extra water op warme dagen, en nog meer als je sport

Door voldoende water te drinken als je sport compenseer je het vochtverlies. Hoeveel vocht je verliest, hangt van persoon tot persoon af. De ene zweet nu eenmaal meer dan de andere. Maar gemiddeld verlies je bij een uur intensief sporten ongeveer één liter water. Hoe harder je traint, of hoe warmer het is, hoe meer vocht je verliest. Drink daarom voor, tijden en na je training extra water. Neem kleine slokjes en zorg ervoor dat het op kamertemperatuur is. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1,5 liter water per dag. Op warme dagen en als je sport, drink je meer. Je kan dan gerust tot 2,5 liter water per dag drinken.

Voor het sporten

Drink een kwartier voor je gaat sporten een glas lauw water.

Tijdens het sporten

Drink tijdens het sporten elk kwartier 150 tot 250 ml lauw water.

Na het sporten

Drink na het sporten minstens een glas lauw water.

Wat gebeurt er in je lichaam bij extreme warmte?

Je lichaam functioneert optimaal met een lichaamstemperatuur van 37 graden. Wordt het buiten warmer? Dan gaat je lichaam aan de slag om die ideale temperatuur te bewaren. Door te zweten kan je lichaam afkoelen. Maar om dat zweet te kunnen verdampen gaan de bloedvaten in je huid meer openstaan. Hierdoor stuwt je hart meer bloed naar je huid, en minder bloed naar je andere organen. Daarbovenop bestaat je bloed grotendeels uit water, wat mee verdampt als je zweet. Om dan, ondanks die 2 factoren, toch nog voldoende bloed naar je organen te kunnen pompen, moet je hart dus extra hard werken.

Hittegolf? Kinderen, ouderen, mensen die weinig trainen, zwaarlijvig zijn of een risico op een hartaandoening hebben, sporten beter niet.

Meer sporttips

  • De voordelen van buiten te sporten

  • Gezond eten en sporten

  • Water of sportdrank, wat heb ik nodig?

  • Mijn hartslag monitoren tijdens het sporten

  • Cardio of krachttraining, wat kies ik?

  • Sportblessures voorkomen.

Deel dit artikel

Tags
Sporten Tips

Verder lezen

Blessurevrij sporten

Blessurevrij sporten

Niets zo vervelend als je trainingen on hold te moeten zetten omdat je geblesseerd bent. En dat terwijl je het misschien wel had kunnen voorkomen. Je risico op blessures door te sporten minimaal houden? Dit kan je doen!

Buiten sporten

Buiten sporten? Daarom!

Als de temperaturen het toelaten, zetten we buitensporten maar al te graag op de agenda. Want dat is niet alleen leuk, maar levert je ook heel wat andere extra voordelen op.

Cardio of krachttraining

Cardio of krachttraining?

Of je voor cardio of krachttraining kiest, hangt vooral af van je persoonlijke interesse. Maar ook je doelstellingen spelen een rol!

Hartslag monitoren

Hoe monitor je je hartslag?

Je hart is de motor van je lichaam. Maar je hart mag niet te hard, ook niet als je sport. En dus is meten weten!