Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Per dag drink je als volwassene best 1,5 liter water. Niets nieuws natuurlijk. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En hoeveel meer en wat moet je drinken als je sport?
Ons lichaam bestaat grotendeels uit water. Het zit in ons bloed, urine en zweet. Bij vrouwen bestaat 50 tot 65% van het totale lichaamsgewicht uit vocht. Voor mannen ligt dat percentage op 45 tot 60%. Het vocht in ons lichaam helpt de spijsvertering en transporteert voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren. Op een gewone dag verliezen we 1,5 tot 2 liter vocht door te ademen, te zweten en een bezoek aan het toilet. Om dat verlies te compenseren drink je best voldoende water.
Als je meer vocht verliest dan je opneemt, is er sprake van dehydratatie. Dat merk je in de eerste plaats aan een dorstgevoel, maar ook aan de kleur en frequentie van je urine. Plas je minder vaak en is je urine ook nog eens donkergeel? Dan tank je best wat water bij tot je een terug een heldergeel plasje produceert.
Te weinig drinken heeft een effect op je energiepeil, je huid, je spieren en je hersenen. Zo kan last krijgen van vermoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn en een minder elastische huid als je vochtbalans niet op peil is. In een later stadium kan uitdroging ook spierkrampen en hartkloppingen veroorzaken.
Als je zweet verlies je natrium (zout), een belangrijke stof die de spiercontracties regelt. Te weinig natrium in je bloed zorgt ervoor dat je spieren onwillekeurig samentrekken, met krampen als gevolg.
Vochtverlies verlaagt je bloedvolume, waardoor je hart harder moet werken om de toevoer naar je organen op gang te houden. Dit zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar voel je ook aan een versnelde hartslag.
Bij een lichamelijke inspanning zweet je meer, en verlies je dus meer vocht. Hoeveel vocht je verliest, verschilt van persoon tot persoon en hangt af van:
Al bij een vochtverlies van 2% neemt je prestatieniveau met 10% af. Krijg je tijdens het sporten dorst, dan is het eigenlijk al te laat. Drink daarom voor, tijdens en na het sporten extra water om efficiënt te sporten!
Er is meer dan water alleen natuurlijk, al blijft zuiver water wel je beste optie. Het bevat mineralen en magnesium, maar geen calorieën of suiker. Ideaal dus!
Koffie of thee kan ook, maar dan wel met mate. Cafeïne heeft een positief effect op je energiepeil en verbetert je sportprestaties. Bovendien verbrand je meer calorieën als je voor het sporten een kop koffie drinkt. Maar weet dat het positieve effect van koffie volledig verdwijnt als je meer dan 4 koppen per dag drinkt. En nee, van koffie droog je niet uit.
Kom je er niet altijd toe om genoeg te drinken? Dan kan het helpen om:
Niet weg van de smaak van water? Voeg een schijfje limoen, komkommer, een handje aardbeien of zelfs wat verse kruiden aan je fles water toe. Een snel, gezond en suikervrij alternatief voor de voorverpakte smaakwaters uit je supermarkt.
Sportdranken hydrateren niet alleen, maar vullen ook de energie (koolhydraten) en mineralen (zouten) aan die verloren gaan als je zweet. Vanaf een bepaalde intensiteit en duur kunnen ze een nuttige aanvulling zijn als je sport. Vooral wie traint voor een wedstrijd of in clubverband hoge prestaties levert, heeft baat bij een sportdrank. Er zijn 3 soorten.
Een goede dorstlesser als je geen aanvullende energie nodig hebt.
Een goede energieleverancier bij intensief sporten, is ook de meest gebruikte sportdrank.
Alleen aangewezen in de winter bij zware trainingen of in de aanloop naar een wedstrijd.
De voordelen van buiten te sporten
Tips om te sporten als het warm is
Gezond eten en sporten
Cardio of krachttraining, wat kies ik?
Mijn hartslag monitoren tijdens het sporten
Sporten bij warm weer? Zo doe je dat!
Verder lezen
Niets zo vervelend als je trainingen on hold te moeten zetten omdat je geblesseerd bent. En dat terwijl je het misschien wel had kunnen voorkomen. Je risico op blessures door te sporten minimaal houden? Dit kan je doen!
Als de temperaturen het toelaten, zetten we buitensporten maar al te graag op de agenda. Want dat is niet alleen leuk, maar levert je ook heel wat andere extra voordelen op.
Of je voor cardio of krachttraining kiest, hangt vooral af van je persoonlijke interesse. Maar ook je doelstellingen spelen een rol!
Je hart is de motor van je lichaam. Maar je hart mag niet te hard, ook niet als je sport. En dus is meten weten!