Fit in je hoofd

5 slaaptips van onze slaapexpert Annelies Smolders

Net als gezond eten en genoeg bewegen is goed slapen een basisingrediënt van een goede gezondheid. Psychotherapeute en slaapexperte Annelies Smolders van Start to sleep geeft een paar tips om van te starten.

  1. Ga pas slapen als je je moe en slaperig voelt, ook al krijg je dan minder slaap-uren. Je kunt beter je aantal uren slaap inkorten, en efficiënter slapen, dan kost wat kost een bepaald aantal uren in je bed te willen liggen.
     
  2. Een bad of douche zo'n 2 uur voor je gaat slapen kan helpen bij het inslapen. Kom je uit een warme badkamer in een koelere slaapkamer, dan daalt je lichaamstemperatuur namelijk een beetje. Deze tip werkt evenwel niet voor iedereen. Sommigen krijgen het net warmer van een bad en dan werkt de truc uiteraard niet.
     
  3. In het weekend is het verstandig om niet te veel van je doordeweekse slaapritme af te wijken. Probeer maximaal een uur later te gaan slapen en op te staan. Anders is de kans groot dat je op zondagavond niet in slaap raakt en op maandagochtend niet uit je bed geraakt. Dat is vaak het begin van een verstoord slaapritme.
     
  4. Draag oordopjes op maat of gebruik een slaapmaskertje. Licht en geluid zijn 2 slaapverstoorders die je makkelijk kan mijden.
     
  5. Kom zoveel mogelijk buiten. Buitenlucht en daglicht zorgen ervoor dat je interne klok stabiel blijft. Doe liever geen zware fysieke inspanningen vanaf 3 uur voor het slapengaan.

Annelies Smolders is psychotherapeut en slaapexpert. Ze ontwikkelde de online slaaptherapie Start to Sleep. Als lid van Helan krijg je korting op een persoonlijke online slaaptraining bij Start To Sleep.

Ken jij alle feiten en fabels over slaap? Doe de test!

Deel dit artikel

Tags
Slapen

Verder lezen

Hoe pak je een slaapprobleem aan?

Wil je niet langer wakker liggen van een verstoorde nachtrust? Wacht dan niet te lang om professionele hulp te zoeken. Als je gedurende vier opeenvolgende weken met slaapproblemen kampt, is het tijd om een arts op te zoeken. Er bestaan verschillende behandelingen voor slaapproblemen. Ontdek hier hoe je iets kunt doen aan je slaapprobleem.

Welke slaapproblemen bestaan er?

Slapen is voor de mens onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Een nachtje slecht slapen kan een negatief effect op je concentratie en reactievermogen hebben. Op lange termijn kan slaaptekort slaapproblemen in de hand werken. Enkele tips voor een zalige nachtrust!

Tijd om slaappillen aan de kant te schuiven

Nachtrust is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid. Slaap versterkt je weerstand, verbetert je prestatievermogen en je bouwt er nieuwe energie mee op. Toch kampt 1 op 3 Belgen met acute slaapproblemen en slaapt 1 op 10 zelfs chronisch slecht. Velen grijpen naar slaappillen en dat is niet zonder gevaar.

Hoe kan je slapeloosheid vermijden? 5 tips!

Je kunt de slaap niet vatten ook al ben je doodmoe? Je wilt graag slapen maar eens je in bed ligt, ben je klaarwakker? Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem.