Gezond leven

Gelaatsyoga

Gelaatsyoga is gemakkelijk toe te passen, het werkt heel ontspannend en als leuk extraatje is het een natuurlijke antirimpelbehandeling. Wij geven je graag een aantal tips.

De wonderbaarlijke werking van yoga op het gezicht is heel eenvoudig uit te leggen. Gelaatsspieren werken net hetzelfde als de andere spieren van het lichaam. Als we ze niet gebruiken, dan worden ze zacht en zwak. Yoga traint en rekt de spieren wat niet alleen de bloedsomloop bevordert, maar ook de voeding van de huid. Op die manier blijft je huid langer jong en gezond.   

Gelaatsyoga kun je altijd en overal doen. In de file, achter je bureau, voor de spiegel op het toilet, ... Maar de oefeningen zijn veel effectiever als je er je tijd voor neemt en als je jezelf even de kans geeft om tot rust te komen. Zo zijn je gedachten enkel op de oefeningen gericht.

Stap 1: relax

De berghouding uit de klassieke yoga is ideaal om je voor te bereiden: sta rechtop, met je voeten parallel naast elkaar, je armen hangend naast je lichaam en je handpalmen wijzend naar je dijen. Steun op je voetzolen alsof ze in de grond verankerd zijn. Visualiseer hoe je je bovenlichaam oplicht, weg van je onderlichaam. 

Verschuif je gewicht langzaam naar achter en rust op je hielen. Houd je hoofd recht, kijk vooruit naar een punt in de verte. En voel hoe je concentratieniveau stijgt en je stressgehalte afneemt. Ook in je gelaat, waarop sporen van spanningen en zorgen langzaam maar zeker verzachten.

Stap 2: adem jeugd in

Een diepe ademhaling vanuit het middenrif doet het antiverouderingsmechanisme van je lichaam optimaal werken. Je hartritme vertraagt, je zenuwstelsel ontspant en bijgevolg ontspant je huid ook waardoor die vastgeroeste gelaatsexpressies zal loslaten. Je bloedstroom krijgt een extra zuurstof-boost die je huid zal gebruiken om vitaler, stralender, strakker en ronduit gezonder te worden.

Geniet van een dagelijkse ‘zuurstofkuur’ door de volgende ademhalingsoefening uit te voeren: leg je handen op je buik, net onder het middenrif, en adem diep in. Als je handen omhoog en omlaag gaan op hetzelfde ritme van je ademhaling, dan voer je de oefening correct uit. 

Stap 3: train je gelaat strak

Toegegeven, deze gekke bekken zien er niet uit, maar de oefeningen zijn wel effectief.

1. De Marilyn

Spieren: rond de mond en lippen

Techniek: zorg dat je wenkbrauwen en voorhoofd rimpelloos blijven en blaas zoentjes met enkel je mondspieren. Je kunt de weerstand vergroten door je vingers tegen je lippen te duwen. Herhaal de oefening viermaal.

2. Het gelaat van Boeddha

Spieren: deze oefening ontspant de gelaatsspieren en neutraliseert de kleinste sporen van stress, vermoeidheid of spierspanning. 

Techniek: ga rustig zitten, sluit je ogen en concentreer je op het uitvagen van alle rimpels. Focus je aandacht op je derde oog, het punt tussen je wenkbrauwen. Beeld je op deze plek een kleine schitterende cirkel van licht in, die almaar groter wordt. Probeer deze oefening een minuut of langer vol te houden.

3. De Satchmo

Spieren: deze oefening werkt in op  de wangen.

Techniek: blaas je kaken op en laat de lucht van kaak naar kaak swingen tot je buiten adem bent. Herhaal de oefening viermaal.

4. Het leeuwengezicht I & II

Spieren: deze oefening strekt alle gelaatsspieren en stimuleert tegelijkertijd de vrijlating van alle emotionele spanningen. Je zult merken dat je huid roze wordt, een duidelijk gevolg van de zuurstofinname. 

Techniek: adem in door je neus, knijp je handen tot vuisten en span al je gelaatsspieren op, alsof je op een zure citroen hebt gebeten. Adem vervolgens uit door je mond, steek tegelijk je tong uit en rol met je ogen naar boven terwijl je je armen strekt en handen opent. Herhaal de oefening driemaal.

5. De ogen van de tempeldanser

Spieren: deze oefening werkt in op de spieren rond de ogen, waardoor kraaienpootjes vervagen en de losse huid rond de ogen strakker wordt. 

Techniek: je hoofd en nek blijven onbeweeglijk. Beweeg je ogen naar links, naar het midden, naar rechts en keer terug. Herhaal de oefening driemaal.

6. De lachende vis

Spieren: de spieren rond de ogen en het voorhoofd krijgen een facelift. Je zult merken dat je voorhoofd roze wordt, het bewijs van een goede bloedcirculatie. 

Techniek: lach terwijl je je lippen lichtjes tuit. Zuig je wangen naar binnen en kijk hoe je jukbeenderen worden geaccentueerd. Herhaal vijfmaal.

7. Verras me

Sper je ogen wijd open, alsof je bijzonder verrast bent, maar probeer het voorhoofd niet te fronsen. Concentreer je gedurende een vijftal seconden op een punt aan de horizon. Herhaal viermaal.

Bron: Goed Gevoel, april 2008

Beweeg jij voldoende? Ontdek alles over gezonder leven in ons e-book over gezond bewegen en eten.

TIP ! Weet dat Helan je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Deel dit artikel

Verder lezen

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.