Gezond leven

Bescherm jezelf met een griepvaccinatie

Hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn,... Het zijn allemaal symptomen van de griep. Dat het griepvirus zich als een lopend vuurtje verspreidt, dat heb je waarschijnlijk al aan den lijve mogen ondervinden. Je kunt jezelf hiertegen beschermen met een griepprik, of een griepvaccinatie.

De meeste mensen die griep hebben, blijven een week thuis uitzieken op doktersbevel. Als je griep hebt voel je je absoluut niet lekker maar gelukkig genees je na een tijdje vanzelf. Maar bij zo’n 10% van de bevolking is dit niet het geval. Bij die mensen kunnen ernstige complicaties optreden als ze besmet geraken met het griepvirus. Voor deze ‘risicogroepen’ is het uiterst belangrijk dat ze zich laten vaccineren met een griepprik.

Deze risicogroepen kiezen best voor griepvaccinatie: 

 • 65-plussers
   
 • Zwangere vrouwen (in het 2e of 3e trimester van hun zwangerschap)
   
 • Chronisch zieken 
   
 • Iedereen die opgenomen is in het ziekenhuis of in een woonzorgcentrum 
   
 • Iedereen die werkt in de zorgsector 
   
 • Iedereen die vaak in contact komt met bovenstaande risicogroepen 

Wanneer griepvaccin toedienen?

Natuurlijk mag iedereen die een griep wil vermijden zich laten vaccineren. Het beste moment om dit te laten doen is tussen half oktober en half november. Slechts de helft van de Belgen laat zich jaarlijks inenten tegen griep. Het zijn vooral vrouwen en 65-plussers die trouw naar de dokter gaan voor hun griepspuit. 

Mag je griepvaccin krijgen als je zwanger bent?

Zeker en vast! Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, is het zelfs een must om je te laten vaccineren! Griep kan gevaarlijk zijn, zowel voor de zwangere vrouw als voor het kindje. De risico’s zijn: kans op vroeggeboorte, een miskraam en een laag geboortegewicht van de baby. Zwangere vrouwen die griep hebben, belanden ook sneller in het ziekenhuis.

Ben je zwanger tijdens het griepseizoen?  Het griepvaccin wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen tijdens het griepseizoen (oktober tot en met april), ongeacht het stadium van de zwangerschap. Dus mogelijk vanaf het eerste zwangerschapstrimester. 

Zwangere vrouwen behoren tot de groep mensen die risico lopen op complicaties van het griepvirus, vooral aan het hart en de longen. In deze periode is de immuunrespons van zwangere vrouwen immers anders door de zwangerschapshormonen en is ook hun longcapaciteit minder. 

Het griepvaccin wordt voor zwangere vrouwen gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds. Bij het voorschrijven van het griepvaccin vermeldt de arts op het voorschrift dat de derdebetalingsregel van toepassing is. De apotheker verrekent dit dan aan de kassa voor jou.  

Ben je 100% beschermd met het griepvaccin?

Neen, ook al ben je ingeënt, dan nog kun je de griep krijgen. Maar de kans is veel kleiner. Nadat je een griepspuit kreeg, heeft je lichaam ongeveer twee weken nodig om je te beschermen. Indien je voor of tijdens die twee weken besmet wordt, kun je dus nog griep krijgen. Het vaccin beschermt ook slechts tegen een aantal griepvirussen. En je hebt ook altijd virussen die soortgelijke symptomen veroorzaken.
 
Een griepvaccin koop je via een doktersvoorschrift bij de apotheker. Als je behoort tot één van de risicogroepen, betaal je minder. Leden van Helan kunnen daarnaast een terugbetaling aanvragen. Voor wie in een woonzorgcentrum woont, is het vaccin zelfs helemaal gratis.

Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in ons e-book.

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds?

Ontdek wat Helan voor je kan doen

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Bescherm jezelf met een vaccin

Tegen sommige ziektes kun je je wapenen met een vaccin. Bij een vaccinatie wordt een virus of bacterie in verzwakte vorm toegediend. Het lichaam reageert daarop door beschermende antistoffen te produceren. Daardoor ben je minder vatbaar voor die ziektekiemen. Welke vaccinaties of inentingen laat je best opvolgen door je arts?

HPV-vaccinatie ook voor jongens

Niet enkel meisjes kunnen worden inge├źnt tegen het HPV-virus. Ook jongens kunnen in het eerste jaar secundair onderwijs een gratis vaccin tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) krijgen.

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.

Raadpleeg je online gezondheidsgegevens op My Health Viewer

Welke vaccinaties heb je al gekregen? Welke medicatie moet je nemen? Wat is het resultaat van je laatste deelname aan een bevolkingsonderzoek? Je kan het allemaal nagaan op My Health Viewer, een online toepassing die de ziekenfondsen ontwikkelden op vraag van de Vlaamse overheid.