polymedicatie
Gezond leven

Als de medicijnen zich opstapelen

Uit een studie van Helan Onafhankelijk ziekenfonds blijkt dat 4 op de 10 mensen ouder dan 75 jaar minstens 5 geneesmiddelen per dag gebruiken. Dat heet polymedicatie. Goed waken over de juiste dosering en combinatie is de boodschap.

Enkele cijfers

  • 4 op de 10 mensen ouder dan 75 gebruiken minstens 5 geneesmiddelen per dag op lange termijn.

  • Bij 2 op de 5 schrijven ten minste 3 verschillende artsen geneesmiddelen voor.

  • Bij 1 op de 5 zijn er minstens 4 artsen betrokken bij één of meer behandelingen.

Wat is polymedicatie en waarom is het gevaarlijk?

Polymedicatie is het langdurig gebruik van vijf of meer geneesmiddelen per dag. Zo’n intensief gebruik van medicatie kan tot gezondheidsproblemen leiden, vooral bij ouderen. Denk aan meer valpartijen, minder goed kunnen functioneren in het dagelijks leven, een cognitieve achteruitgang, spijsverteringsstoornissen, urine-incontinentie, meer ziekenhuisopnames en zelfs sterfte.

Wat zijn de risico’s?

  • De mogelijke bijwerkingen van de verschillende geneesmiddelen zorgen voor problemen, bovenop de symptomen van de aandoeningen. Vooral ouderen zijn door een verminderde werking van de nieren extra gevoelig voor bijwerkingen.

  • Sommige geneesmiddelen versterken of vernietigen elkaar in hun werking als ze samen worden gebruikt. Dat vergroot niet alleen het risico op bijwerkingen, maar neemt ook het nut van bepaalde medicatie weg. 

  • De vorm, dosis of termijn van een geneesmiddel kan ongeschikt zijn voor een patiënt. Denk aan ouderen die druppels verkeerd tellen, of grote tabletten bij mensen met slikproblemen. De behandeling houdt dan meer risico’s dan voordelen in.

3 manieren om polymedicatie te vermijden

Globaal Medisch Dossier (GMD)

Vraag je vertrouwde huisarts om een Globaal Medisch Dossier aan te maken. Verschillende behandelende artsen kunnen zo vlot gegevens uitwisselen over je geneesmiddelengebruik.

Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD)

Ook apothekers kunnen informatie met elkaar delen, maar dan via het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD). Dat is een lijst met alle geneesmiddelen die in de voorbije 12 maanden werden afgeleverd. Als je daar toestemming voor geeft, wordt je dossier ook met andere apothekers gedeeld. Zo kan je de apotheker om advies vragen op basis van je dossier.

De huisapotheker voor chronisch zieken

Wie chronisch ziek is, kan een huisapotheker kiezen om zijn medicijnengebruik te monitoren. De huisapotheker maakt een overzicht van de voorgeschreven geneesmiddelen en een lijst van de medicijnen die zonder voorschrift werden aangekocht. Maar ook informatie over de dosering en tijdstippen waarop elk geneesmiddel moet worden ingenomen staat erin. Als je daar de toestemming voor geeft, kan je huisapotheker je medicatieschema met je huisarts en andere zorgverleners delen. Iedereen kan een huisapotheker kiezen. Maar de wettelijke ziekteverzekering betaalt alleen de huisapotheker van chronisch zieke patiënten terug.

 

Wil je beter op de hoogte zijn van je medicatiegebruik? Deze 7 vragen kunnen je daarbij helpen.

Deel dit artikel

Verder lezen

Veilig medicijngebruik bij ouderen: concrete tips

Meer dan de helft van de 65-plussers neemt dagelijks medicijnen. En dat gebruik neemt met de leeftijd toe. Daarbovenop hebben medicijnen veel meer effect op ouderen. Daarom is het belangrijk extra alert te zijn. De volgende tips helpen ouderen op weg naar doordacht medicatiegebruik.

Zo kan jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

In België worden antibiotica te vaak voorgeschreven. In het geval van een ernstige infectie kunnen ze levens redden, maar te vaak worden ze gebruikt voor infecties die je lichaam ook zelf de baas kan.

Homeopathie, wat is dat?

Homeopathie is een alternatieve behandelingswijze gebaseerd op de wet van de gelijksoortigheid. Dit betekent dat de ziekte bestreden wordt door verdunde dosissen van natuurlijke stoffen toe te dienen die dezelfde ziekte kunnen veroorzaken.

Meer dan de helft van de jongeren neemt geneesmiddelen

Antibiotica, pijnstillers, anti-allergische geneesmiddelen, ... Meer dan de helft van de Belgische jongeren neemt minimaal één geneesmiddel per jaar. Een cijfer dat enkel slaat op voorgeschreven en terugbetaalde geneesmiddelen. Het echte aantal jongeren dat geneesmiddelen neemt, ligt dus vast nog hoger. Slikken onze jongeren te veel pillen?