Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Lachen is gezond. En dat is meer dan een uitdrukking. Want wie geregeld glimlacht, plukt daar - letterlijk - de vruchten van. Mentaal, fysiek én sociaal. Dit is waarom.
Een oprechte glimlach zorgt ervoor dat je dopamine en serotonine aanmaakt. Die stoffen komen vrij in je hersenen en zorgen voor een blij gevoel. Bovendien werken ze pijnstillend en ontspannend. En dat geeft niet alleen jouw energiepeil een boost, maar ook je zelfvertrouwen. Wil je positiever tegen eventuele problemen aankijken? Dan is glimlachen de boodschap.
Lachen remt de aanmaak van cortisol. Dat is een stresshormoon en veroorzaakt op lange termijn onder andere hart- en vaatziekten. Op korte termijn doet cortisol je kransslagaders verstijven, wat de doorbloeding in je lichaam vermindert. Door te lachen maak je minder cortisol aan, verminder je (hevige) stress en verklein je de kans op hart- en vaatziekten.
Iemand is boos op jou en jij wordt op jouw beurt ook boos. Herken je dat gevoel? Bij lachen is dat net zo. Emotionele besmetting heet dat. Glimlach je naar een persoon die fronst, dan is de kans groot dat zijn of haar gezicht ontspant. Niet alleen handig om een ruzie te ontmantelen, maar ook om simpelweg de sfeer erin te houden. En dat werkt dan weer ontspannend. Blijven glimlachen dus!
Een stralende glimlach is aanstekelijk én goed voor je zelfvertrouwen. Ook dat is helemaal welzijn. Denk je aan een betaalbare en betrouwbare tandverzekering? Met Dentalia Plus krijg je tot 1.250 euro voor een groot aantal tandzorgen terugbetaald. Meer weten? Ontdek Dentalia Plus.
Deel dit artikel
Verder lezen
Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde.
Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Want ook je ogen veranderen doorheen de jaren. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.
Een goede communicatie met je arts komt je gezondheid ten goede. Waarom? Dat legt Koen Pardon, professor aan de Vrije Universiteit Brussel en doctor in de klinische psychologie, graag uit.
De menopauze wordt ten onrechte als ‘de overgang’ bestempeld. Want de eigenlijke overgang gaat er jaren aan vooraf, en heet de perimenopauze. Een onderbelichte fase waar veel vrouwen nochtans erg onder lijden.