Gezond leven

Welke soorten incontinentie bestaan er?

Urineverlies of incontinentie betekent dat je jouw urine of stoelgang niet kan ophouden. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Maar welke soorten incontinentie bestaan er? En wat zijn de mogelijk behandelingen?

Soorten urineverlies

Er bestaan heel wat verschillende soorten incontinentie. We geven een overzicht van de meest voorkomende types van incontinentie:

  • Lachen, niezen, hoesten, tillen, sporten, ... kan urineverlies veroorzaken. In dit geval spreken we van inspanningsincontinentie. Ook wel stressincontinentie genoemd. Deze vorm van urineverlies komt het meest voor en treft vooral vrouwen. De eerste tekenen doen zich meestal voor tussen 30 en 50 jaar.

  • Bij aandrangsincontinentie is er plots een sterke, nauwelijks uit te houden drang om naar het toilet te gaan. Deze vorm komt vooral voor bij oudere mensen. Aandrangsincontinentie wordt soms ook urge-incontinentie genoemd. 

  • Druppelincontinentie of overloop komt voor wanneer de blaas niet helemaal geledigd werd en de opgespaarde urine druppelsgewijs de blaas verlaat. 

  • Bij neurologische incontinentie of reflexincontinentie komt ongewild urineverlies voor als gevolg van een stoornis aan het zenuwstelsel.

  • We spreken over bedplassen wanneer urineverlies alleen 's nachts in bed een probleem vormt.  

  • Hormonale incontinentie komt voor door grote hormonale veranderingen in het lichaam. Bijvoorbeeld in de perimenopauze.

  • Veel vrouwen hebben na de bevalling last van urineverlies. 

  • Wanneer urineverlies het gevolg is van een geestelijk of lichamelijk trauma spreken we van psychosociale incontinentie.

  • Functionele incontinentie: wanneer urineverlies het gevolg is van niet op tijd op het toilet geraken door een functionele beperking.

  • En natuurlijk hebben we ook nog urineverlies door ouderdom, meestal na de leeftijd van 60 jaar.

Je kan ook meerdere soorten urineverlies tegelijk hebben.

Urineverlies aanpakken

Gelukkig kan je in de meeste gevallen iets aan je urineverlies doen. Lees meer over hoe je je urineverlies kan beperken.

Deel dit artikel

Verder lezen

incontinentie

Incontinentie, geen ouderdomsverschijnsel

Incontinentie betekent dat je jouw urine of stoelgang niet kunt ophouden. En dat komt niet alleen bij ouderen voor.

Kan je incontinentie beperken of behandelen?

Ongewenst urineverlies is heel vervelend. Gelukkig kan je er wel iets aan doen. Soms zijn tips om incontinentie te voorkomen voldoende. Maar soms heb je meer baat bij hulpmiddelen en/of oefeningen om incontinentie tegen te gaan.

Urineverlies na je zwangerschap of bevalling

Zwanger zijn is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar ongewenst urineverlies is vaak taboe.

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?