Gezond leven

Starten met een beugel

Vanaf welke leeftijd is het verantwoord om je kind een beugel te laten dragen? En kan je als volwassene nog iets doen aan scheefstaande tanden? Ontdek hier welke soorten beugels er bestaan, en vooral: welk prijskaartje eraan vast hangt.

In deze blog bespreken we de verschillen tussen orthodontie bij volwassenen en kinderen en leggen we uit welke soort beugel het beste bij jouw situatie past en op welke vergoeding je kan rekenen voor de orthodontiekosten. Download ook ons handig e-book over orthodontie en tandcorrecties.

Vanaf welke leeftijd kan je starten met een beugel?

Het is mogelijk om bij kinderen al met een beugel te starten als ze zes of zeven jaar zijn. Wachten tot een kind al zijn melktanden heeft gewisseld is dus niet nodig. Het grote voordeel van jong starten met een beugel is dat de kaakgroei dan nog kan worden beïnvloed. Bij volwassenen kan dit niet meer. Hierdoor zijn er bij kinderen meer mogelijkheden en is het effect van een beugel vaak groter dan bij volwassenen. Daarnaast vinden jonge kinderen het vaak minder erg dan pubers om met een beugel rond te lopen en hun gebit is dan al (grotendeels) rechtgezet tegen de tijd dat ze naar het middelbaar gaan. Ook is de wettelijke terugbetaling van orthodontiekosten hoger bij kinderen onder de 9 jaar dan bij kinderen boven de 9 jaar. Jong met een beugel starten heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen.

Beugels voor volwassenen

Bij volwassenen met scheefstaande tanden is het moeilijker om in te grijpen omdat het groeiproces al voltooid is. Dankzij nieuwe technieken en ontwikkelingen op het gebied van orthodontie voor volwassenen is er echter steeds meer mogelijk. Het is dus zeker niet nodig om rond te blijven lopen met scheve tanden. Na een eerste onderzoek kan de orthodontist meer informatie geven over welke behandelingen er mogelijk zijn. Hierbij spelen verschillende factoren een rol, zoals de kwaliteit van de tanden en de conditie van het tandvlees, het omgevende bot en weefsel. Zorg dus altijd goed voor je gebit, ongeacht je leeftijd.

Ga regelmatig naar de tandarts

De eerste stap bij een beugel is eigenlijk altijd een bezoek aan de tandarts. Hij/zij zal je kunnen adviseren of het nodig is om naar een orthodontist te gaan. Kinderen moeten eigenlijk al vanaf hun tweede jaar minimaal twee keer per jaar naar de tandarts gaan, zodat tandproblemen zo vroeg mogelijk gesignaleerd kunnen worden en er op tijd kan worden ingegrepen.

De verschillende soorten beugels

Zoals gezegd is er bij kinderen meer mogelijk op het gebied van orthodontie omdat hun kaak nog groeit, maar ook voor volwassenen is er steeds meer mogelijk. Om je een idee te geven van de opties lijsten we de verschillende soorten beugels alvast voor je op:

  • Activator
    De activator is een uitneembare beugel die helpt tegen een overbeet. Een activator moet dag en nacht gedragen worden en corrigeert een overbeet met ongeveer één millimeter per maand.
  • Plaatbeugel
    Ook de plaatbeugel is uitneembaar. De plaatbeugel is enkel geschikt voor eenvoudige tandcorrecties en dient om scheefstaande tanden of kiezen recht te duwen.
  • Buitenbeugel
    Met een buitenbeugel kan de groei van de bovenkaak beïnvloed worden. De buitenste kiezen worden verplaatst zodat er meer ruimte komt voor de andere tanden en scheve tanden worden rechtgezet.
  • Blokjesbeugel
    Een blokjesbeugel of slotjesbeugel zet elke tand individueel op de correcte plaats. De orthodontist plakt slotjes op je tanden waar een draad over wordt gespannen. Deze draad zorgt ervoor dat je tanden op de juiste plaats komen te staan. De orthodontist zal de draad om de zoveel tijd opnieuw aanspannen.
  • Onzichtbare beugel
    Een onzichtbare beugel werkt op dezelfde manier als een blokjesbeugel, met het verschil dat de slotjes aan de achterkant van je tanden geplaatst worden. Hierdoor zie je de beugel niet, maar wordt het gebit toch gecorrigeerd.
  • Retentiebeugel
    Nadat je beugel zijn werk heeft gedaan, moet je nog enkele maanden een retentiebeugel dragen om te zorgen dat je tanden recht blijven staan. Het aantal keren per week dat je de retentiebeugel moet dragen, wordt langzaam afgebouwd totdat je ook deze niet meer nodig hebt. Een retentiebeugel kan een draadje achter de tanden zijn, maar ook een uitneembare plastic beugel die je enkel ‘s nachts moet dragen.

Het is nooit te laat om je tanden te corrigeren

Lees er alles over in ons handig e-book.

Download ons e-book

Hoeveel krijg je terugbetaald van de orthodontiekosten?

Voor kinderen tot 15 jaar wordt een deel van de orthodontiekosten terugbetaald. Daarnaast krijgen leden van Helan een eenmalige vergoeding tot 1.050 euro. Het gaat om een eenmalige terugbetaling van 60% voor remgelden, supplementen en materialen. Dit voordeel geldt voor behandelingen vanaf 1/1/2021. Voor kinderen onder de 9 jaar gelden andere regels voor de terugbetaling van de orthodontiekosten, hier lees je meer over het verschil tussen de wettelijke terugbetaling voor vroege orthodontie en de wettelijke terugbetaling voor gewone orthodontie.

Met de aanvullende tandverzekering Dentalia Plus ben je altijd verzekerd tegen hoge kosten op het gebied van tandzorg. Wie verzekerd is met de aanvullende tandverzekering Dentalia Plus krijgt bijvoorbeeld 60% van de orthodontiekosten terugbetaald. De vergoeding geldt voor ingrepen die bedoeld zijn om afwijkende tandposities te corrigeren met behulp van een beugel of blokjes. Hier lees je meer over onze aanvullende tandverzekering Dentalia Plus.

Het is dus nooit te laat om in te grijpen bij scheve tanden. Denk je dat je misschien een beugel nodig hebt of dat je kind baat zou hebben bij een beugel? Maak dan snel een afspraak bij de tandarts. Ga je voor het eerst naar een orthodontist? Deze 5 vragen moet je zeker stellen bij je eerste bezoek.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in ons e-book met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Het is nooit te laat om je tanden te corrigeren

Bekijk onze tandverzekering.

Ontdek Dentalia Plus

Deel dit artikel

Verder lezen

Hoeveel kost een beugel of blokjes voor je tanden?

Een bezoek aan de orthodontist gaat gepaard met een heleboel vragen. Wat is de prijs van een beugel of blokjes voor je tanden? Waarom heb je die nodig? Dankzij deze handige vragenlijst weet jij precies wat je moet vragen bij de tandarts.

Beugel voor volwassenen: 60 procent terugbetaald

Op een beugel staat geen leeftijd. Een beugel voor volwassenen is daarom ook niet ongewoon. Wil je je tanden mooi in het gelid? Kies dan voor een beugel. Dankzij de Dentalia Plus tandverzekering krijg je 60% van de kostprijs voor je beugel terugbetaald.

Ik verwacht eindelijk voluit te kunnen glimlachen

Als je glimlach je al je hele leven stoort, wil je toch voor een beugel kunnen kiezen, ook al betaalt de verplichte verzekering die op jouw leeftijd niet terug. Marleen koos op haar 46ste eindelijk voor een blokjesbeugel en is daar nu al blij om.

Ik verwacht tandartsbezoeken zonder zorgen om de kosten

Elke zag bij haar ouders hoe hoog de kosten voor tandzorg kunnen oplopen en koos daarom voor de gemoedsrust van Dentalia Plus: “Toen mijn vader implantaten nodig had, besefte ik hoe kostbaar een compleet gezond gebit eigenlijk is. Ik leer mijn kinderen om dat te koesteren.”