Welke soorten beugels zijn er?

Ieder gebit is anders. Je orthodontist is de juiste persoon om te bepalen welk soort beugel jouw tanden het beste corrigeert. Op deze pagina vertellen we je welke beugels het meest voorkomen, en in welke mate ze terugbetaald worden.

Welke soorten beugels zijn er?

Er zijn twee soorten beugels: de vaste beugel en de uitneembare beugel. Een vaste beugel zit vast aan het gebit. Uitneembare beugels zitten niet vast aan de tanden. De orthodontist bekijkt welke beugel het meest geschikt is voor je gebit. We geven alvast een woordje uitleg bij de meest voorkomende soorten:

Activator

De activator is een uitneembare beugel die helpt tegen een overbeet. Een activator moet dag en nacht gedragen worden en corrigeert een overbeet met ongeveer één millimeter per maand.

Plaatbeugel

Ook de plaatbeugel is uitneembaar. De plaatbeugel is enkel geschikt voor eenvoudige tandcorrecties en dient om scheefstaande tanden of kiezen recht te duwen.

Buitenbeugel

Met een buitenbeugel kan de groei van de bovenkaak beïnvloed worden. De buitenste kiezen worden verplaatst zodat er meer ruimte komt voor de andere tanden en scheve tanden worden rechtgezet.

Blokjesbeugel

Een blokjesbeugel of slotjesbeugel zet elke tand individueel op de correcte plaats. De orthodontist plakt slotjes op je tanden waar een draad over wordt gespannen. Deze draad zorgt ervoor dat je tanden op de juiste plaats komen te staan. De orthodontist zal de draad om de zoveel tijd opnieuw aanspannen.

Onzichtbare beugel

Een onzichtbare beugel of linguale beugel werkt op dezelfde manier als een blokjesbeugel, met het verschil dat de slotjes aan de achterkant van je tanden geplaatst worden. Hierdoor zie je de beugel niet, maar wordt het gebit toch gecorrigeerd.

Retentiebeugel

Nadat je beugel zijn werk heeft gedaan, moet je nog enkele maanden een retentiebeugel dragen om te zorgen dat je tanden recht blijven staan. Het aantal keren per week dat je de retentiebeugel moet dragen, wordt langzaam afgebouwd totdat je ook deze niet meer nodig hebt. Een retentiebeugel kan een draadje achter de tanden zijn, maar ook een uitneembare plastic nachtbeugel die je enkel tijdens het slapen moet dragen.

Wil je graag meer weten?

In ons gratis e-book lees je meer over orthodontie bij jongeren.

Download het e-book

Vanaf welke leeftijd kan je starten met een beugel?

Kinderen kunnen al met een beugel starten als ze zes of zeven jaar zijn. Wachten tot alle melktanden gewisseld zijn, is dus niet nodig. Het grote voordeel van jong starten met een beugel is dat de kaakgroei dan nog beïnvloed kan worden. Bij volwassenen kan dit niet meer. Hierdoor zijn er bij kinderen meer mogelijkheden en is het effect van een beugel vaak groter dan bij volwassenen.

Daarnaast vinden jonge kinderen het meestal minder erg dan pubers om met een beugel rond te lopen. Hun gebit is dan al (grotendeels) rechtgezet tegen de tijd dat ze naar het middelbaar gaan. Ook is de wettelijke terugbetaling van orthodontiekosten hoger bij kinderen onder de 9 jaar dan bij kinderen boven de 9 jaar. Jong met een beugel starten heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen.

Ben je van plan om te starten met een beugel? Overloop dan vooraf even deze vragen die je aan je orthodontist kan stellen. 

Hoeveel krijg je terugbetaald voor je orthodontiekosten?

Voor kinderen die voor hun 15 jaar starten met orthodontie, wordt een deel van de orthodontiekosten terugbetaald via de wettelijke ziekteverzekering. Daarnaast krijgen klanten van Helan een vergoeding tot 1.050 euro. Het gaat om een terugbetaling van 60% voor remgelden, supplementen en materialen. Dit voordeel geldt voor behandelingen vanaf 1/1/2021.

Bij kinderen onder de 9 jaar spreken we van 'vroege orthodontie'. Hier gelden andere regels voor de terugbetaling van de orthodontiekosten. Op deze pagina lees je meer over het verschil tussen de wettelijke terugbetaling voor vroege orthodontie en de wettelijke terugbetaling voor gewone orthodontie.

Opgelet: ga voor een optimale terugbetaling minstens 1 keer per jaar op tandartscontrole. Zowel de wettelijke ziekteverzekering als de aanvullende tandverzekering Dentalia Up betalen meer terug als je jaarlijks preventief op controle gaat.

Krijg je meer terugbetaald voor je beugel met een tandverzekering?

Ben je verzekerd met de tandverzekering Dentalia Up? Dan krijg je tot 2.200 euro per behandeling terugbetaald, bovenop de tegemoetkomingen via de wettelijke ziekteverzekering. Dit geldt voor kinderen en jongeren die een behandeling opstarten voor 15 jaar. De tandverzekering dekt 60% van de kosten voor beugels, als je in aanmerking komt voor terugbetaling via de wettelijke ziekteverzekering. Op deze pagina lees je alle details over wat Dentalia Up terugbetaalt.

Opgelet: hou rekening met de wachttijd. Voor orthodontie bij kinderen geldt een wachttijd van 12 maanden. We raden ouders van jonge kinderen aan om vroeg genoeg aan te sluiten bij de tandverzekering. Zo ben je optimaal verzekerd op het moment dat je kind een beugel nodig heeft. Sluit je aan bij Dentalia Up voor je kind 5 is, dan geniet je van de maximale terugbetaling.

Meer over Dentalia Up

Op zoek naar een antwoord op je vragen?

Heb je een vraag over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je vindt een antwoord op de meest gestelde vragen op onze FAQ-pagina. Verder kan je ook onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.