Kinderen

7 tips voor propere melktanden

Baby's en kinderen vinden tanden poetsen niet altijd leuk. En snoep beloven als ze hun tandjes goed gepoetst hebben, heeft alvast geen nut. Maar wat helpt dan wel? Deze 7 tips helpen je op weg!

7 tips om tanden poetsen leuker te maken

  1. Laat zien dat jij ook poetst: poets zelf twee keer per dag je tanden en zorg ervoor dat je kind dit merkt. Kinderen bootsen hun ouders graag na. Geef zelf het goede voorbeeld. Je kan ook samen jullie tanden poetsen.

  2. Zelf doen: laat je kinderen al van jongs af aan zelf hun tanden poetsen. Zo wordt het snel een gewoonte, eerder dan een verplichting. Bij peuters en kleuters poets je best nog even na, om er zeker van te zijn dat de tandjes goed gepoetst zijn.

  3. Lekkere tandpasta, mooie borstel: laat je kind zelf zijn/haar tandenborstel en tandpasta kiezen, aangepast aan de leeftijd. Ook een leuke drinkbeker hoort erbij, speciaal voor het tandenpoetsen.

  4. Maak tijd: geef het poetsen een vaste plek in het ochtend- en avondritueel.

  5. Maak het leuk: hang onze tandenpoetskalender omhoog waarop je kind kan aangeven dat het twee keer per dag heeft gepoetst. Je kind zal het ongetwijfeld leuk vinden om de symbolltjes in te kleuren.

  6. Knuffel poetst mee: speelt je kind graag met een knuffel of pop? Laat hem of haar ook een tandenborstel kiezen voor de knuffel.

  7. Op muziek: kies samen met je kind een liedje voor bij het tandenpoetsen. Zorg dat het zeker 2 minuten duurt. Dat is de ideale poetstijd.

Ook bij je baby

Ook bij je baby kan je al met tandhygiëne beginnen. Vóór je kind tandjes krijgt, kan je het tandvlees zachtjes poetsen met een proper, nat doekje dat je om je vinger wikkelt.

Door dat eenmaal per dag te doen, bereid je de komst van de tandjes voor en houd je de plaats schoon waar de tandjes zullen komen. Bovendien went je kindje zo al aan het gevoel van een tandenborstel.

Tijdig wennen aan de tandarts

Ga 1 keer per jaar naar de tandarts, en neem je kind al van kleinsaf mee. Zo went je kind geleidelijk aan de omgeving bij de tandarts. Laat je kind de afspraak met de tandarts op jullie tandenpoetskalender schrijven en leg uit waarom jullie er langs gaan. 

Toch problemen met de tandjes van je kind? Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet of maar gedeeltelijk tussen. De tandverzekering Dentalia Plus van Helan geeft daarop een uniek antwoord.

Alles wat je moet weten over Dentalia Plus

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In ons e-book kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.

Bijt je tanden niet stuk op je tandartsfactuur

Bekijk onze tandverzekering.

Ontdek Dentalia Plus

Deel dit artikel

Tags
Baby Tanden

Verder lezen

De eerste tandjes van je kind: wat moet je weten

Kleintjes worden groot. Ook wanneer je baby de eerste tandjes krijgt, is dit een periode die niet pijnloos voorbijgaat. Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?

EHBO bij kinderen

EHBO baby's en kinderen

Als baby’s en peuters op verkenning gaan, ontsnappen ze al eens aan je aandacht, soms met builen of wonden tot gevolg. Hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wanneer zoek je hulp?

Adoptieverlof, fijne tijd om samen een band op te bouwen

Proficiat met de komst van je kindje! Je hebt recht op adoptieverlof. Helan helpt je om je kind te verwelkomen met een adoptiepremie en andere voordelen en terugbetalingen.

Wat is het rotavirus?

Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Het is een besmettelijk virus, dat een infectie van maag en darm veroorzaakt, en koorts, diarree en braken geeft. Ook problemen met de vertering, en uitdroging komen voor.