Gezond leven

Wereld Obesitas Dag: doe de beweegchallenge!

4 maart is het Wereld Obesitas Dag. Dit jaar wordt de aandacht gevestigd op obesitas bij kinderen. Wereldwijd heeft maar liefst 20% van de kinderen tussen 2 en 17 te kampen met overgewicht. De beweegchallenge wil daar iets aan doen.

1 kind op 5 heeft overgewicht. Kinderen die op jonge leeftijd al kampen met overgewicht, hebben bovendien een veel groter risico om ook op volwassen leeftijd ermee te blijven worstelen. Preventie is dus erg belangrijk. En van jongs af aan bewegen is een zeer goede remedie tegen overgewicht.

Naar aanleiding van de Wereld Obesitas Dag wordt daarom de beweegchallenge gelanceerd, samen met de sympathieke kinderheld Sieg De Doncker.
Hij daagt lagere schoolkinderen uit om meer te bewegen tijdens eenvoudige, dagelijkse activiteiten.

Bewegen: jong geleerd is oud gedaan

Bewegen hoeft niet ingewikkeld te zijn, en al zeker geen loodzware opdracht. Het is net een gezonde gewoonte om het te integreren in je dagelijkse activiteiten. Zeker bij kinderen is het zaak om goede gewoontes te  kweken. Dat kan heel eenvoudig door samen de trap te nemen en niet  de lift bijvoorbeeld, de fiets te nemen om naar school te gaan in plaats van de auto, of samen de hond uit te laten. 

De beweegchallenge: samen bewegen met Sieg

Ook de beweegchallenge speelt daarop in. Hoe meer kinderen namelijk op jonge leeftijd gestimuleerd worden om te bewegen, hoe kleiner de kans wordt op gewichtsproblemen op latere leeftijd. Leerkrachten kunnen samen met hun klas deelnemen aan de beweegchallenge.

Sieg daagt de kinderen tot het einde van maart uit samen met Luuk, de mascotte van MOEV. Voor deelnemende scholen hangt er een leuke prijs aan vast. De klas die het leukste filmpje inzendt, krijgt binnenkort bezoek van Sieg én krijgt een heus beweegparcours van MOEV op school! Ook de Franstalige basisscholen zullen de uitdaging aangaan. Daar zal het olijke duo Rocky & Lily een leuke danschallenge lanceren.

De experten van BASO (Belgian Association for the Study of Obesity) en het Zeepreventorium en de organisatie MOEV, een Vlaamse organisatie die meer beweging op scholen promoot, zetten mee hun schouders onder deze actie. 

Meer info?

Lees alles over de beweegchallenge en de Wereld Obesitas Dag.

Deel dit artikel

Tags

Verder lezen

1 op de 2 Belgen heeft overgewicht

Zwaarlijvigheid of obesitas is overal ter wereld een groot probleem voor de gezondheidszorg. Ook in België werpt obesitas steeds meer gewicht in de schaal, vaak door een combinatie van ongezonde voedingsgewoontes en te weinig lichaamsbeweging. Maar liefst 1 op de 2 Belgen heeft overgewicht.

Is koud douchen ook op jouw lijf geschreven?

Klokslag zeven uur je bed uitspringen om vervolgens een heerlijke koude (je leest het goed…) douche te nemen. Voor velen het ideale scenario voor een horrorfilm. Toch is er al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar koud (af)douchen, en blijkbaar levert het straffe fenomeen nogal wat gezondheidsvoordelen op.

Zo kan jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

In België worden antibiotica te vaak voorgeschreven. In het geval van een ernstige infectie kunnen ze levens redden, maar te vaak worden ze gebruikt voor infecties die je lichaam ook zelf de baas kan.

ooglaseren of bril?

Ooglaseren of toch maar een bril?

Brilglazen die aandampen boven een tas thee, je bril die druppels regen vangt of altijd vuil lijkt… elke brildrager weet hoe lastig het kan zijn. Het gemak van een leven zonder bril of lenzen is dan ook de belangrijkste reden voor een ooglaserbehandeling. Maar is het een goede keuze? We vertellen je wat ooglaseren precies inhoudt.