Voeding

Eten volgens de seizoenen

Er zijn heel wat voordelen om te kiezen voor verse seizoensgroenten van eigen bodem. Ook de variatie van het aanbod is enorm: lekkere asperges in de lente, kolen en witloof in de winter, er is voor elk wat wils. Kortom, seizoensgroenten en -fruit zijn altijd een goed idee!

Kiezen voor lokale fruit- en groentesoorten van het seizoen heeft heel wat voordelen. Eerst en vooral duurt het transport ervan minder lang en zijn ze dus vaker rijp geplukt en geoogst. Zo hebben ze niet alleen meer smaak, maar zijn ze ook gezonder. Ze bevatten namelijk meer vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn lokale producten ook goedkoper (minder kosten voor transport, bewaring, ...) en je draagt bovendien je steentje bij tot het milieu.

We geven een kalender mee van seizoensgroenten en -fruit. Download ook ons gratis e-book over gezond eten.

Fruitkalender

Januari appel, banaan, mandarijn, mango, peer, pompelmoes, sinaasappel  
Februari appel, banaan, mandarijn, mango, peer, pompelmoes, sinaasappel
Maart appel, mango, pompelmoes, rabarber, sinaasappel
April mango, pompelmoes, rabarber, sinaasappel
Mei aardbei, pompelmoes, rabarber, sinaasappel
Juni aardbei, abrikoos, framboos, kers, nectarine, perzik, rabarber, rode bes, sinaasappel, zwarte bes
Juli aardbei, abrikoos, appel, braambes, framboos, kers, mango, nectarine, perzik, rabarber, rode bes, zwarte bes
Augustus aardbei, abrikoos, appel, braambes, druif, framboos, kers, mango, meloen, nectarine, peer, perzik, pruim, zwarte bes
September appel, banaan, braambes, druif, framboos, kiwi, mango, meloen, nectarine, peer, perzik, pompelmoes, pruim
Oktober appel, banaan, braambes, druif, framboos, kiwi, mandarijn, mango, meloen, pompelmoes, peer, sinaasappel
November appel, banaan, druif, kiwi, mandarijn, mango, peer, pompelmoes, sinaasappel
December appel, banaan, kiwi, mandarijn, mango, peer, pompelmoes, sinaasappel

Groentenkalender

Januari aardappelen, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool, wortelen
Februari aardappelen, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool, wortelen
Maart aardappelen, bloemkool, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, radijs, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spinazie, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool, wortelen
April aardappelen, andijvie, bloemkool, groene selder, paddenstoelen, prei, raap, raapstelen, radijs, rode biet, spinazie, uien, witlof
Mei andijvie, asperges, bloemkool, doperwtjes, groene selder, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, prei, raap, raapstelen, radijs, spinazie, spitskool, uien, warmoes, wortelen
Juni aardappelen, andijvie, artisjok, asperges, bloemkool, broccoli, doperwtjes, groene selder, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, prei, prinsessenbonen, raap, radijs, savooikool, spinazie, spitskool, tomaten, uien, venkel, warmoes, wortelen
Juli aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, doperwtjes, groene selder, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paprika, prei, prinsessenbonen, radijs, rode biet, rode kool, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaten, uien, venkel, warmoes, witte kool, wortelen
Augustus aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selder, knolselder, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, pompoen, prei, prinsessenbonen, radijs, raapstelen, rode biet, rode kool, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaten, uien, warmoes, witte kool, wortelen
September aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selder, knolselder, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, pompoen, prei, prinsessenbonen, raap, raapstelen, radijs, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaten, uien, venkel, warmoes, witte kool, wortelen
Oktober aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selder, knolselder, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, pastinaak, pompoen, prei, prinsessenbonen, raap, raapstelen, radijs, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, snijbonen, spinazie, spitskool, spruiten, tomaten, uien, veldsla, venkel, witlof, warmoes, witte kool, wortelen
November aardappelen, andijvie, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, venkel, witlof, witte kool, wortelen
December aardappelen, andijvie, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool, wortelen

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons gratis e-book.

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je gratis e-book boordevol tips!

Download het e-book

Deel dit artikel

Tags

Verder lezen

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?

Boekweitpannenkoeken met verse aardbeien

Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Milieu-verantwoord eten met de voedingsdriehoek

Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Het resultaat: een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. In de voedingsdriehoek wordt ook de milieu-impact van voeding meegenomen. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.

Voeding die je hongergevoel stimuleert

Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.