Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Kan een einddatum op het nieuwe getuigschrift de duur van de arbeidsongeschiktheid doen dalen? Uit de nieuwste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt alvast van wel. Sinds de introductie van dat nieuwe getuigschrift in januari 2016 is de gemiddelde duur van een arbeidsongeschiktheid afgenomen met 9 dagen.
Sinds 1 januari 2016 moeten artsen een einddatum op het getuigschrift voor arbeidsongeschiktheid zetten. Die maatregel moest onder meer de duur van een arbeidsongeschiktheid doen dalen, en wat blijkt? Sinds de introductie van dat nieuwe getuigschrift is de gemiddelde duur van een arbeidsongeschiktheid inderdaad gedaald met 9 dagen. Een ander gevolg van deze maatregel is de stijging van het aantal getuigschriften: van 7.000 per maand in 2014 en 2015 tot 17.000 per maand in 2016. Dat zorgt voor extra kosten, maar de kortere duur van de arbeidsongeschiktheid betekent minder uitgaven. De Onafhankelijke Ziekenfondsen verwachten dat deze maatregel uiteindelijk financieel voordelig is voor de ziekteverzekering.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen juichen deze maatregel toe. De behandelende arts kan de patiënt beter opvolgen en dat heeft een positieve invloed op de duur van de arbeidsongeschiktheid en de terugkeer naar de job. Verschillende studies toonden namelijk al aan dat hoe langer de arbeidsongeschiktheid duurt hoe moeilijker het is om de draad van het professionele leven weer op te pikken.
Deel dit artikel
Verder lezen
Ben je arbeidsongeschikt en wil je opnieuw aan het werk? Je kunt terugkeren naar de arbeidsmarkt via een geleidelijke werkhervatting. Vraag vooraf wel de toestemming aan je ziekenfonds!
Quarantaine, ziek of niet ziek, … welke getuigschriften bestaan er allemaal? We helpen je om de verschillende types van elkaar te onderscheiden.
Wat moet je weten om te kunnen rekenen op een uitkering? Geef je arbeidsongeschiktheid tijdig aan bij je werkgever en je ziekenfonds. Zo kun je zo snel mogelijk het nodige in orde brengen voor je vervangingsinkomen.
Wanneer je door ziekte, een ongeval niet kan werken, word je arbeidsongeschikt verklaard. Bij arbeidsongeschiktheid komt heel wat kijken. Wij zochten het even voor je uit en lichten de meest gebruikte termen toe.