News

Denk aan je vaccin tegen COVID-19 en de griep

Ook dit jaar wordt vaccinatie tegen COVID-19 en de griep aangeraden voor bepaalde doelgroepen. Vaccinatie verkleint immers de kans dat je ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis moet opgenomen worden.

Voor wie?

Rekening houdend met de huidige situatie, zijn de doelgroepen waarvoor vaccinatie wordt aangeraden grotendeels dezelfde als deze van 2023.

Vooral voor mensen die meer risico lopen om ernstig ziek te worden, wordt vaccinatie sterk aanbevolen. Voor griep en COVID kunnen de volgende groepen zich best laten vaccineren:

  • 65-plussers
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening
  • personen met bepaalde onderliggende aandoeningen (bv. long-, hart- of leveraandoeningen, diabetes, …)
  • personen met een immuunstoornis 
  • personen met obesitas (BMI>=40) 
  • iedereen die in de zorgsector werkt

Voor griep wordt vaccinatie bijkomend ook aanbevolen voor:

  • zwangere vrouwen en personen die samenwonen met kinderen jonger dan 6 maanden van wie de moeder niet gevaccineerd werd tegen de griep tijdens de zwangerschap
  • personen die samenwonen met iemand met een onderliggende aandoening

Voor sommige zwangere vrouwen met een verhoogd risico kan vaccinatie tegen COVID ook aangewezen zijn. Dat bespreek je best met je arts.

Andere personen, die niet tot deze doelgroepen behoren, kunnen ook een vaccin krijgen als ze dit willen. Dit is dan een persoonlijke keuze.

Wanneer kan je je laten vaccineren?

Het is belangrijk dat je je in de herfst op tijd laat vaccineren.

  • coronavaccinatie: het best vóór eind oktober
  • griepvaccinatie: vanaf midden oktober

Er bestaat nog geen vaccin dat je beschermt tegen griep én corona. Je moet 2 vaccins laten zetten, maar dat kan op hetzelfde moment. Je arts of apotheker zet ze wel op verschillende plaatsen. Bijvoorbeeld in elke arm 1 vaccin. Gelijktijdige toediening gebeurt best in de periode van 15 oktober tot 31 oktober.

Dit wordt niet aangeraden voor de meest kwetsbare groepen, omdat die zich best zo snel mogelijk laten vaccineren tegen COVID.

vaccinaties

Vaccinaties van A tot Z met Prof. Pierre Van Damme

Vaccinatie is belangrijk. Maar er wordt ook heel wat foute informatie over vaccinaties verspreidt. Wat klopt en wat niet?

Prof. Pierre Van Damme geeft antwoord op al je vragen rond vaccinatie.

Schrijf je in

Waar kan je je laten vaccineren?

Maak een afspraak bij je huisarts, apotheker, gynaecoloog of vroedvrouw. Komt er een thuisverpleegkundige bij je langs? Ook deze persoon kan je vaccineren. Je hebt geen voorschrift nodig. Zoek hier welke apothekers in jouw buurt vaccinaties toedienen.

Hoeveel kost een vaccin?

Laat je je vaccineren bij je huisarts? Dan betaal je mogelijks wel voor het doktersbezoek. 

Het coronavaccin is gratis

Het griepvaccin is (meestal) niet gratis. 

  • Behoor je tot een risicogroep? Dan betaalt je ziekenfonds een groot deel terug. Je betaalt dan ongeveer 4 euro. Personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming betalen 2,45 euro.
  • Behoor je niet tot een risicogroep? Dan betaal je 17,02 euro (17,42 euro vanaf 1 januari 2024) voor een griepvaccin
  • Woon je in een woonzorgcentrum, een psychiatrisch verzorgingstehuis of een voorziening voor mensen met een handicap? Dan zijn de vaccinaties gratis. 
  • Laat je je vaccineren door de arbeidsgeneeskundige dienst? Dan betaalt de werkgever de kosten en is het griepvaccin dus gratis.

Heb je geen recht op een terugbetaling omdat je niet tot de risicogroep behoort? Dan kan je een terugbetaling via Helan vanuit de Helan voordelen terugvragen.

Basisregels

Met enkele goede gewoontes kun je het risico op besmetting van jezelf of van andere personen verminderen:

  • Was regelmatig je handen
  • Ventileer plaatsen waar je met veel mensen samen bent
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of nies in je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent

Meer informatie

Alles over vaccinatie

Waarom zijn vaccins nuttig? En moet je je voor alle ziekten laten vacineren?

Ontdek het hier

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.