Jongeren nemen steeds meer antidepressiva
Uit analyses van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waartoe ook Helan behoort, blijkt dat het gebruik van antidepressiva bij jongeren tussen 12 en 24 jaar met 60% gestegen is tussen 2018 en 2022. Maar ook andere geneesmiddelen voor psychische aandoeningen worden heel vaak ingenomen. Vorig jaar nam een kwart van alle Belgen minstens één van deze geneesmiddelen. Tijd om even stil te staan bij deze alarmerende trend.
Stijgende cijfers, vooral bij jongeren
Wanneer we kijken naar het gebruik van antidepressiva bij de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waartoe ook Helan behoort, dan valt vooral de stijging bij jongeren op. In 2018 namen 1,06% van onze leden tussen 12 en 18 jaar minstens één antidepressivum. In 2022 waren dat er 1,65%. In absolute cijfers betekent dat een stijging van 60%. Ook bij jongeren tussen 19 en 24 jaar zien we een gelijkaardige evolutie met een toename van 40%.
Ruud Saerens, arts-expert bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen, ziet enkele mogelijke verklaringen voor de toename:
"We kunnen er niet omheen dat de stijgende cijfers vanaf 2021 waarschijnlijk in verband staan met de pandemie. We zagen toen ook uit de gegevens van Sciensano dat er meer angst- en depressieve klachten werden gerapporteerd. De link tussen sociale media en schermgebruik komt in de wetenschap ook steeds meer naar voor. Tot slot vermoeden we dat er ook een stukje onaangepast gebruik zit in die cijfers, waarbij jongeren medicijnen voorgeschreven kregen omdat andere hulp tekortschiet. Want er zijn nog steeds wachtlijsten, vooral voor psychiaters en in mindere mate voor psychologen.”
Verontrustend gebruik ook bij andere geneesmiddelen voor psychische aandoeningen
Eerder deze maand trok minister Frank Vandenbroucke aan de alarmbel. Want niet alleen het gebruik van antidepressiva stijgt, ook andere zogenaamde psychofarmaca worden heel vaak ingenomen. Psychofarmaca zijn alle geneesmiddelen die gebruikt worden bij psychische aandoeningen, zoals antidepressiva, antipsychotica, slaap- of kalmeringsmiddelen. Niet minder dan een kwart van de Belgen nam vorig jaar minstens één van deze geneesmiddelen in.
Wat kan je zelf doen?
Voor milde problemen, zoals slapeloosheid of milde angst- en stemmingsklachten, geniet een behandeling zonder geneesmiddelen steeds de voorkeur. Denk daarbij aan het aanpassen van je levensstijl of psychologische hulp. Wie worstelt met mentale problemen, kan bovendien steeds terecht bij het online platform BloomUp die je snel in contact brengt met een erkende psycholoog. Binnen de 2 dagen kan je er terecht voor een gratis kennismakingsgesprek (15 minuten), erna plan je samen de vervolgconsultaties in. Per consultatie krijg je automatisch 10 euro terugbetaald via het Helan-voordeel psychotherapie (maximum 12 sessies per jaar).
Soms is het gebruik van geneesmiddelen wel noodzakelijk, in combinatie met een aanpassing van je levensstijl of psychologische hulp. Het is je arts die samen met jou deze noodzaak inschat. Merk je dat je gezondheidssituatie evolueert, aarzel dan niet om zelf het gesprek aan te gaan. In ieder geval is een correct gebruik van de medicatie van groot belang: de juiste dosis, voor de juiste duur.
En tot slot: wie geneesmiddelen voor ernstige slaapproblemen inneemt, de zogenaamde benzodiazepines, bestaan er specifieke afbouwprogramma’s met de ondersteuning van je arts en apotheker.
Deel dit artikel
Verder lezen
Wanneer wordt verlangen een verslaving?
Al eeuwen verlangen mensen naar middelen die een ontspannend effect hebben. Maar achter dat verlangen schuilt vaak een biologische kwetsbaarheid die niet zonder gevaar is: verslaving. Wanneer wordt een gewoonte een verslaving? En hoe kom je er weer uit? Verslavingsdeskundige Paul Van Deun legt het uit.
Waarom ons vet niet de vijand is
Vroeger was vet een voordeel, nodig om te overleven. Vandaag is het een scheldwoord. We verafschuwen het en vechten ertegen. Niet helemaal terecht, zegt obesitasexpert Yves Van Nieuwenhove. Vet is niet de vijand, maar een onmisbaar orgaan in ons lichaam. Hoog tijd om onze kijk op die gevreesde vetcellen te herzien.
Schaamteloos naar de seksuoloog in vijf stappen
Seks is de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat het niet altijd vanzelf. En erover praten zorgt vaak voor schaamrood op de kaken. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar de seksuoloog. Maar wat doet die precies? Hoe legt sekstherapie de vinger op de gevoelige plek? We leiden je in vijf stappen naar een bevredigend antwoord.
Polyfarmacie bij ouderen
Naarmate we ouder worden, stapelt de medicatie zich vaak op. Voor de bloeddruk, tegen de pijn, voor een betere nachtrust… Maar het dagelijks slikken van vijf of meer verschillende geneesmiddelen is niet zonder gevaar. Aan polyfarmacie zijn verschillende risico’s verbonden. Weet jij hoe je ermee omgaat?