News

Online PsyHulp bereikte al 15.000 jongeren

De Vlaamse Overheid zet extra middelen in voor de versterking van online psychologische hulp. Ook het aanbod van ‘Online PsyHulp voor jongeren’ wordt uitgebreid. Het platform biedt gratis online psychologische sessies aan voor jongeren tussen 16 en 23 jaar die kampen met psychologische moeilijkheden of zich niet goed in hun vel voelen. Sinds de opstart zochten al meer dan 100 jongeren hulp en vulden meer dan 880 jongeren de zelftest ‘vibecheck’ in.

Eind vorig jaar werd het platform OnlinePsyHulp voor jongeren gelanceerd. Het online platform werd ontwikkeld voor jongeren tussen 16 en 23 jaar die kampen met psychische moeilijkheden of zich niet goed in hun vel voelen. Zo’n 15.000 jongeren bezochten sinds eind 2023 de website.

Het aanbod bevat o.a. psycho-educatieve hulpmiddelen, maar ook gratis online sessies met een psycholoog, waarbij jongeren gedurende 3 maanden begeleiding krijgen door een vaste hulpverlener met mogelijkheid tot wekelijkse gesprekken via chat (12-tal sessies).

Het aanbod is volledig kosteloos, kan anoniem en gebeurt vertrouwelijk. Zo’n 100-tal jongeren konden er al terecht. Indien nodig vormt het platform een brugfunctie naar andere vormen van (verdergezette) hulp.

Vibecheck

Het platform beschikt ook over een ‘vibecheck’, een soort zelftest waarna jongeren feedback krijgen en doorverwezen worden naar welke mogelijkheden het platform hen kan bieden. In totaal vulden sinds november 2023 al meer dan 880 jongeren de ‘vibecheck’ in.

Hilde Crevits Vlaams minister van Welzijn

Online hulp verdient een volwaardige plaats binnen het aanbod van psychologische hulp en ondersteuning.

 

Extra middelen om aanbod verder te versterken

Dit online hulpaanbod is, in samenwerking met experts, ontworpen om ondersteuning te bieden bij een breed scala aan psychische klachten, variërend van angst en sombere gevoelens tot het omgaan met emotionele uitdagingen.

Het aanbod speelt ook in op specifieke thema’s zoals o.a. zelfbeschadiging, eetproblemen, gamen en middelengebruik, …

Om het aanbod verder te kunnen versterken, investeert de Vlaamse Overheid opnieuw extra middelen in OnlinePsyhulp. In totaal gaat het om 957.000 euro, waarvan een deel zal dienen om ook de andere hulpsites van OnlinePsyhulp te versterken en het aanbod nog breder bekend te maken bij het grote publiek via partners als hogescholen, universiteiten, ziekenhuizen en bedrijven

Volledig aanbod psychologische hulp

Wil je weten welke andere psychologische hulp er voor jongeren en volwassenen beschikbaar is? We geven je een overzicht.

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.