News

Resultaten van het onderzoek van KU Leuven naar osteoporose

In 2023 deed KU leuven een onderzoek naar osteoporose bij Vlaamse vrouwen van 65 jaar en ouder. Nu zijn de resultaten bekend.

Doeleinden van de studie

  • Het hoofddoel van de studie was om het kennisniveau van de Vlaming over osteoporose te evalueren

  • Het tweede doel was het bestuderen van de houding en ervaringen van patiënten met betrekking tot osteoporose. Dit omvat de mening van patiënten over de kwaliteit van communicatie en voorlichting over osteoporose, valpreventie en beschikbare behandelingsopties. Als onderdeel van deze doelstelling wilden we ook de grootste barrières voor een effectieve behandeling van osteoporose identificeren vanuit het perspectief van de patiënt. 

Resultaten van de studie

Het onderzoek had 892 deelnemers. De meeste deelnemers waren tussen de 65 en 74 jaar oud, gepensioneerd en hadden de Belgische nationaliteit. De deelnemers waren verspreid over de Vlaamse provincies. 64,79% beschikte over een diploma hoger onderwijs of hoger.

  • De meeste respondenten (62%) scoorden een voldoende kennis over osteoporose. Dit betekent echter dat meer dan een derde niet slaagde. Bovendien was de mediaanscore 9, wat de minimumscore is die nodig was om voor de test te slagen. 

  • Vaak correct geïdentificeerde risicofactoren waren vrouwelijk geslacht (90% correct), roken (65% correct) en familiegeschiedenis (64% correct). 

  • Grootste kennistekort was met betrekking van andere risicofactoren zoals hoge zoutinname (15% correct), kaukasische afkomst (28% correct)

  • Slechts 30% was zich ervan bewust dat de meeste vrouwen boven de 50 tijdens hun leven minstens één fractuur konden verwachten.

  • Bijna iedereen (96%) was van mening dat er in de tien jaar na de menopauze een kleine hoeveelheid botverlies optreedt, wat niet klopt. In deze periode vindt er juist een enorme daling van de botdensiteit plaats. 

  • Een andere veel voorkomende misvatting is dat elke vorm van fysieke activiteit gunstig is voor osteoporose. Dit is niet waar, omdat het niet aangetoond is dat bepaalde fysieke activiteiten, zoals alleen fietsen, de botmassa vergroten. Gewichtdragende aerobe oefeningen zoals Tai Chi, springen, dansen, traplopen en joggen, evenals kracht- en weerstandsoefeningen, kunnen gunstig zijn bij het verhogen van de botmineraaldichtheid. 

  • 71% van de vrouwen antwoordde onjuist of wist niet dat hormoontherapie gunstig is om verder botverlies te voorkomen bij postmenopauzale vrouwen. 

  • 72% van patiënten bespreekt osteoporose nooit of zelden met hun huisarts.

  • 49% wist niet of antwoordde fout op de vraag of er effectieve behandelingsopties zijn. 

  • De meeste patiënten zijn neutraal of ontevreden over uitleg die ze kregen van hun arts over osteoporose. Meerdere aandoeningen en beperkte tijd tijdens consultaties werden opgegeven als de twee grootste barrières voor goede zorg voor osteoporose in de huisartspraktijk.

Meer info over osteoporose

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.