Jij bent een Ontbijt-skipper

Jij skipt bewust of onbewust het ontbijt. Misschien grijp je daardoor soms makkelijker naar suikerrijke snacks.

Je bent een Ontbijt-skipper

Tips voor de Ontbijt-skipper

Het ontbijt overslaan is op zich geen ramp, maar het kan er wel voor zorgen dat je sneller een ongezonde snack neemt als je honger krijgt. Lees hoe je als ontbijtskipper toch gezond eet, met minder suiker.

Advies voor jouw suikerprofiel

 • Het ontbijt: uitstel is geen afstel!

  Gezond ontbijten hoeft niet te betekenen dat je meteen begint te eten zodra je uit bed bent. Wacht gerust even met ontbijten. Het is alleen belangrijk dat je ergens in de loop van de ochtend het equivalent van een ontbijt eet, en drinkt. Zo vermijd je dat je tussendoor te veel naar ongezonde snacks grijpt.

  Zoek voor jezelf naar het ideale ontbijt. Sommige mensen kunnen niet goed boterhammen verdragen in de ochtend en eten bijvoorbeeld liever wat yoghurt met muesli. 
   
 • Kies voor twee etappes

  Verdeel je ontbijt over twee eetmomentjes tijdens de voormiddag. Kies bijvoorbeeld voor koffie met melk en boterhammen thuis. En eet nadien, in de loop van de ochtend, een stuk fruit. Je ontbijt zo opsplitsen, is een ideale truc om die momentjes van plotse trek tijdens de voormiddag tegen te gaan. Daarnaast ga je, als je een stuk fruit meeneemt, minder in de verleiding komen om een ongezonde snack te kopen.

  Het ontbijt mag overigens best stevig zijn! 22% van de Belgen ontbijt niet regelmatig. Dat blijkt uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling. Er zijn allerhande redenen waarom mensen niet ontbijten. Dat is trouwens niet altijd een probleem. Maar misschien zet het je wel aan tot meer knabbelgedrag doorheen de dag, en dat is te vermijden.
   
 • Altijd gehaast 's ochtends?

  Waarom niet de tafel de avond voordien al dekken? Of kiezen voor een kom melk met niet-gevulde, weinig gezoete ontbijtgranen (volkoren granen, muesli, havervlokken...)? Dat gaat sneller dan boterhammen smeren en koffie zetten. Voeg ook een paar stukjes vers fruit toe voor wat extra vitaminen...
   
 • Geen honger 's morgens?

  Speel dan met zintuiglijke prikkels. De geuren van getoast brood of warme koffie  kunnen je eetlust opwekken. Toch nog geen hongergevoel in de ochtend? Een glas water bij het opstaan kan helpen om het hongergevoel op te wekken

Exact 10 minuten

Dat is de gemiddelde tijd die de Belg op een weekdag besteedt aan het ontbijt. Een heel korte tijdsspanne aan tafel die alle aandacht verdient... of een vooruitziende geest. Heb jij weinig tijd 's morgens? Je kunt het ontbijt ook spreiden over een hoofdmaaltijd en een tussendoortje.

Recept: zelfgemaakte granola

Weinig honger ’s ochtends? De geur van deze zelfgemaakte granola doet je vast trek krijgen!

Ga naar het recept

Bewust ontbijt skippen met intermittent fasting

Bij intermittent fasting kies je ervoor om je ontbijt over te slaan. Als je dit eetpatroon volgt, ga je minder calorieën innemen met als doel gewichtsverlies.  Het is de bedoeling dat je tijdens de periodes waarop je wel eet, een normale voedingsinname hanteert. 

Niet iedereen is in staat om op deze momenten dat er wel gegeten mag worden, zich in te houden en voor een normale portie te gaan. Lukt dit voor jou niet? Dan is intermittent fasting niet de beste keuze voor jou.

Een remedie tegen vermoeidheid

Het gebrek aan glucose na het vasten 's nachts zorgt voor een terugval in je bloedsuikerspiegel. Je aandachts- en geheugenfuncties zijn nu vertraagd. Ontbijten maakt je weer productiever, en helpt de typische hoofdpijn aan het eind van de ochtend tegen te gaan.