Baby op komst

Wil je zwanger worden of ben je al zwanger? Je vindt hier alles over zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en de eerste maanden van je baby. 

Schrijf je in voor de zwangerschapsnieuwsbrief

Zwanger worden

Je wil graag zwanger worden. Best spannende tijden! Want wat is een gezonde levensstijl om zwanger te worden? En hoe weet je of je dan echt zwanger bent? En wat daarna? Wij maken je wegwijs van zwanger worden tot baby.

Wil jij zwanger worden? Een gezonde levensstijl helpt.

Plannen voor gezinsuitbreiding? Dan is het een goed idee nu al even te kijken naar je levensstijl. Want ook al ben nu misschien nog niet zwanger, een gezonde levensstijl is ook nu al van belang. Lees onze tips en adviezen om gezond zwanger te worden.

Lees meer over gezond zwanger worden.

Zwangerschap: de eerste symptomen

Heel zeker weet je het pas na een zwangerschapstest. Maar misschien kan je zelf al merken dat je zwanger bent.
Lees hier meer over die eerste symptomen van een zwangerschap.

Ben je bang dat je ongewenst zwanger bent? Je kan ervoor kiezen je zwangerschap vroegtijdig af te breken. Lees alles over abortus

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Misschien voel je zelf al bepaalde symptomen, misschien helemaal niet... Echt zeker ben je pas als je een zwangerschapstest doet. Maar wanneer kan je dat doen? En ben je dan ook écht zeker van het resultaat?

Lees wanneer je een zwangerschapstest kan doen en hoe je het aanpakt.

Positieve zwangerschapstest? Proficiat!

Maak een afpraak bij je arts

Je huisarts of gynaecoloog kan je meteen alle informatie geven die je nodig hebt.

Icon

Rook je?

Rook je? Dan is dit hét moment om ermee te stoppen.

Icon

Wil je op dieet?

Tijdens je zwangerschap is het geen goed idee om meteen met een dieet te beginnen.

Icon

Wennen aan de nieuwe situatie

Neem de eerste weken de tijd om te wennen aan het idee dat je zwanger bent.

Icon

Gezond zwanger zijn

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je verdiepen in alles wat je moet weten om gezond zwanger te zijn, 9 maanden lang. 

Icon

Ontdek ons e-book gezond zwanger

Van vitamines tot zwangerschapskwaaltjes, van wat je mag eten tot prenatale kine. Wil je graag alles weten over gezond zwanger zijn? Je ontdekt het in het e-book "Gezond zwanger".

Download het e-book

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan ziekenfonds voor jou doet.

Ja, ik ontvang graag de zwangerschapsnieuwsbrief

Een handige checklist voor je zwangerschap

Nu er een kindje op komst is, valt er heel wat te regelen. Opvang bijvoorbeeld, maar ook administratieve zaken als moederschapsrust en kraamgeld. Met deze handige checklist verlies je niets uit het oog.

Download de checklist

Medicatie tijdens de zwangerschap of zwanger worden?

Wat als je geneesmiddelen moet nemen bij een kinderwens, tijdens je zwangerschap of als je borstvoeding geeft? Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) waarschuwt voor de mogelijke risico’s. 

Het belangrijkste advies: laat je goed begeleiden door je arts en apotheker, zowel voor, tijdens als na de zwangerschap. Wanneer start je bv. best met het nemen van foliumzuur? En welke gezonde gewoontes neem je best aan tijdens deze periode? Je apotheker beantwoordt graag al je vragen. 

Vermijden, blijven nemen, …?

8 op de 10 vrouwen nemen minstens één geneesmiddel gedurende de zwangerschap. Gemiddeld gaat het om 4 geneesmiddelen. Dat bleek uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen uit 2018. Of ze nu op voorschrift zijn of vrij te koop in de apotheek, alle geneesmiddelen kunnen risico’s inhouden bij een kinderwens, zwangerschap of borstvoeding. Sommige medicatie moet je bv. vermijden tijdens het eerste of derde trimester van de zwangerschap, andere moet je dan weer heel de zwangerschap vermijden.

Neem je al langdurig medicatie? Dan moet je die behandeling meestal verderzetten om de gezondheid van jezelf en je kind te beschermen. Lijd je bijvoorbeeld aan een chronische ziekte als epilepsie of diabetes? Dan mag je de behandeling niet stopzetten. 

Het FAGG raadt aan om altijd je arts, apotheker of vroedvrouw te raadplegen voor je een geneesmiddel neemt. Zij kunnen je informatie geven over de mogelijke risico’s van het geneesmiddel tijdens je zwangerschap.

Stop zeker ook nooit met een behandeling zonder eerst je arts of apotheker te raadplegen. Daarnaast is het ook belangrijk om aandachtig de bijsluiter en de informatie op de verpakking van het geneesmiddel te lezen. 

voeding_zwanger

Gezond zwanger worden

Wanneer je zwanger wil worden of zwanger bent, krijg je erg veel adviezen. Via internet en in je omgeving komen vaak tegenstrijdige adviezen op je af. Dat is natuurlijk erg verwarrend want welk advies moet je nu volgen wanneer het gaat over een gezonde zwangerschap en wat net niet?

Betrouwbare info

De website Gezond zwanger worden is ontwikkeld door Universiteit Gent in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG). Gezondzwangerworden.be laat zien hoe je het best voor jezelf zorgt als je zwanger wilt worden, wat je niet mag vergeten eens je zwanger bent, en geeft ook tips voor partners. Daarnaast kunnen ook zorgverleners er professionele en goed onderbouwde info rond vruchtbaarheid en zwangerschap raadplegen.

Wetenschappelijk onderbouwd 

De info die je erop terugvindt is geschreven door professionals en wetenschappelijk onderbouwd. Je kunt er zo op rekenen dat je hier betrouwbaar advies krijgt. Bovendien zijn alle tips op een begrijpelijke manier geformuleerd. 

Meer info op gezondzwangerworden.be