Ontdek FibriCheck

Bezorgd over de gezondheid van je hart? Met FibriCheck spoor je vroegtijdig voorkamerfibrillatie op. Dat is de meest voorkomende hartritmestoornis.

Leer er hier alles over.

Wat is FibriCheck?

FibriCheck is een medisch gecertificeerde applicatie die je hartslag en hartritme meet en waarmee je symptomen kan opvolgen via je smartphone.

FibriCheck meet je hartritme met PPG-technologie (gelijkwaardig aan een single-lead ECG) en detecteert zo voorkamerfibrillatie en andere hartritmestoornissen

De app heeft ondertussen bijna een miljoen geregistreerde gebruikers en wordt voorgeschreven door meer dan 2.000 artsen.

Gratis via Helan

Als Helan-klant maak je gratis gebruik van de FibriCheck-app en betaal je geen Essential jaarabonnement t.w.v. 49,99 euro.

Profiteer ervan

FibriCheck: hoe werkt het?

In het kort

Je legt simpelweg je vinger op de camera om je hartslag en hartritme gedurende één minuut te meten. Je doet dit best een keer ’s morgens en een keer ’s avonds met bijkomende metingen wanneer je symptomen ervaart. Zo krijg je een duidelijk beeld van je hartritme.

Als je dat wil, deel je de gegevens van je metingen ook makkelijk met je arts via een overzichtelijk rapport zodat je arts over alle info beschikt.

 

Stap voor stap

  1. Open de FibriCheck-app.
  2. Leg je vinger zachtjes op de camera van je smartphone en meet gedurende 1 minuut.
  3. De app detecteert eerst je hartslag en hartritme en meet dan gedurende 60 seconden.
  4. Na de meting stelt de app je nog twee vragen: of je symptomen voelde en wat je aan het doen was voor de meting.
  5. Bekijk meteen het resultaat.

 
 

Waarom zou je FibriCheck gebruiken?

  • Je behoort tot de risicogroep voor hartproblemen en wil preventief je gezondheid opvolgen.
  • Je had een beroerte en je dokter wil weten of een hartritmestoornis de oorzaak was? Je arts kan je een doktersvoorschrift voor FibriCheck geven maar je kan de app ook op eigen initiatief downloaden.
  • Je hebt een hartritmestoornis die je zelf wil opvolgen. 

Meten is weten

Daarom is het belangrijk dat je je hartritme opvolgt

Als je ouder bent dan 40, heb je 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen

In tegenstelling tot je hartslag, die constant varieert, blijft je hartritme best de hele dag door regelmatig. Klopt je hart onregelmatig, dan spreken we van een hartritmestoornis.

Vanaf de leeftijd van 40 jaar heb je maar liefst 25% kans om een hartritmestoornis zoals voorkamerfibrillatie (VKF) te ontwikkelen. En hoe ouder je wordt, hoe hoger dat risico.

Een hartritmestoornis vergroot de kans op een beroerte tot 5 keer

Voorkamerfibrillatie is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen en vergroot de kans op een beroerte tot 5 keer.

Omdat veel mensen nooit symptomen voelen, is het net daarom belangrijk dat ritmestoornissen zo snel mogelijk geïdentificeerd en behandeld worden. 75% van de beroertes kunnen voorkomen worden door tijdige detectie en actieve opvolging.

Meer over beroertes


Professor Hein Heidbuchel, Diensthoofd Cardiologie bij het UZ Antwerpen, gebruikt de app samen met zijn patiënten. Hij vertelt er graag meer over.

Lees het interview