Tandzorg voor jong en oud

Vanaf wanneer moet je met je kindje naar de tandarts? Kan je als volwassene ook nog een beugel nemen? En wat is de kostprijs van een beugel, een kroon of implantaat? Heeft het zin een tandverzekering te nemen? Deze en veel meer vragen over tandzorg beantwoorden we hier voor jou. 

Ontdek de tandverzekering Dentalia Plus

Tandzorg voor volwassenen

Ook als volwassene is het belangrijk goed voor je gebit te zorgen, zeker als je misschien een implantaat, kroon of tandbrug hebt. Of misschien beslis je als volwassene wel om alsnog voor die beugel te kiezen? Lees hieronder alles wat je moet weten over tandzorg voor volwassenen. 

Wat zijn prothesen, kronen en implantaten en hoeveel kost het?

Verlies je 1 of meerdere tanden, dan kan de tandarts een implantaat, prothese of kroon voorstellen. Maar wat is dat precies? En wat mag je verwachten van de kostprijs?

Een implantaat is een kunstwortel van titanium, die in het kaakbeen wordt geschroefd. 

Over die schroef komt de tandprothese. Dat is een kroon of kunsttand, waardoor je dus een volledig nieuwe (kunst)tand hebt. De prothese kan vast of uitneembaar zijn. Die laatste noemen we de zogenaamde klikprothese

Soms wordt er niet gewerkt met een implantaat, maar wel met een kroon of brug bovenop bestaande tanden. Daarbij wordt er 1 of meerdere holle kunsttanden over de bestaande tanden geschoven. Die bestaande tanden moeten daarvoor worden bijgeslepen. 

Lees meer over de soorten protheses, de kostprijs en het onderhoud.

Onderhoud van je tandprothese

Hoe onderhoud je nu precies die nieuwe tandprothese? Een goede mondhygiëne is uiteraard heel belangrijk. Zonder een goede mondhygiëne zal je minder lang plezier hebben van je tandimplantaten. Dit advies kunnen we jou alvast meegeven: 

  • Reinig goed tussen de tanden en tussen de tandimplantaten. Dat kan met een tandenstoker of met interdentale borsteltjes. Is de ruimte te klein, dan kan je opteren voor flosdraad.
  • Poets ze goed! Uiteraard twee keer per dag, liefst met een elektrische tandenborstel.
  • Ga regelmatig naar je tandarts voor een controle. Hoe vaak dat moet gebeuren, spreek je best af met hem/haar.

Lees alles over implantaten en prothesen

Alles wat je moet weten over een tandverzekering

Ben je benieuwd naar wat een tandverzekering precies terugbetaald, hoeveel het je kost en welke behandelingen gedekt zijn? In het e-book over Dentalia Plus ontdek je:

  • Waarom het verstandig is om een tandverzekering te nemen
  • Voor welke behandelingen je kunt rekenen op de tussenkomst
  • 5 weetjes om optimaal te genieten van je tandverzekering
  • Welke tegemoetkoming jij mag verwachten

Download het e-book

Een beugel als volwassene

Je ziet het steeds vaker: een volwassene met een beugel. Het is dan ook nooit te laat om je tanden te corrigeren. Bij elk gebit kan een tandcorrectie opgestart worden. Na een eerste bezoek bij je orthodontist weet je welke behandeling bij jouw gebit mogelijk is. Investeren in een gezond gebit loont de moeite tijdens elke levensfase! 

Lees meer over een beugel voor volwassene en hoeveel het kost.

Marleen koos op haar 46e voor een beugel

Zonder tandverzekering zou Marleen nooit een beugel gekozen hebben. Nu is ze er erg blij mee.

Lees het verhaal van Marleen

Esthetische tandheelkunde: wat is het en krijg je het vergoed?

Met esthetische tandheelkunde bedoelen we behandelingen die er primair op gericht zijn om je glimlach mooier te maken. Denk aan het bleken van tanden, het plaatsen van facings op je tanden of een tandbrug. Esthetische tandheelkunde wordt niet vergoed door de wettelijke ziekteverzekering en ook niet door onze aanvullende tandverzekering Dentalia Plus.

Esthetische tandheelkunde: de opties

Wat is esthetische tandheelkunde?

Wil je wittere tanden, een ontbrekende tand vervangen of de vorm van je tanden veranderen? Dan kan esthetische tandheelkunde helpen.

Icon

Tanden bleken

Wil je graag wittere tanden? Dan zijn er verschillende manieren om je tanden te bleken.

Icon

Tandbrug om een tand te vervangen

Mis je een of twee tanden? Dan kan je ervoor kiezen om deze te laten vervangen door een tandbrug.

Icon

Facetten of facings voor je tanden

Facetten of facings kunnen gebruikt worden om de kleur of vorm van je tanden te veranderen.

Icon

Inlays

Bij een beschadigde tand, kan de tandarts ervoor kiezen om gebruik te maken van inlays. Dit zijn restauraties die sterker zijn dan normale vullingen en die een beschadiging tand kunnen herstellen.

Icon

Wat is bleachen en wat zijn de risico's

De basis van bleachingproducten is meestal peroxide. Peroxide gebruiken om je tanden te bleken is echter niet zonder risico’s. Vraag je tandarts daarom altijd om advies als je je tanden wilt bleachen.

Lees meer over de verschillende manieren om te bleachen en de risico's.

Hou dure tandzorg betaalbaar

De kosten voor tandzorg en orthodontie kunnen flink oplopen. Met een tandverzekering zoals Dentalia Plus krijg je terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon. 

Ontdek Dentalia Plus

Nathalie en haar gezin hebben veel tandzorgkosten

Nathalie's glimlach heeft al heel wat gekost. En ze is niet alleen in haar gezin met hoge tandzorgkosten.

Lees het verhaal van Nathalie

Bang dat je gebit veel geld zal kosten?

6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De kosten daarvan lopen dan ook snel op. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering. Zo blijkt uit een bevraging van Helan ziekenfonds.

1 op 4 Vlamingen kiest voor een extra tandverzekering. Lees meer

 

Je wijsheidstanden laten trekken: wanneer is het noodzakelijk?

In bepaalde gevallen geven je wijsheidstanden problemen en moeten ze getrokken worden. Hoe gebeurt dat en wat kan je ervan verwachten?

Lees alles over het laten trekken van je wijsheidstanden.

Benny heeft kronen, een implantaat en een stifttand

Benny heeft een kwetsbaar gebit en zag de kosten oplopen toen hij een aantal kronen, én een implantaat, én een stifttand nodig had.

Lees het verhaal van Benny

Tandprothese: wettelijke terugbetaling vanaf 50 jaar

Vanaf 50 jaar geniet je een wettelijke terugbetaling voor een tandprothese. Die geldt echter enkel voor uitneembare tandprothesen. Het bedrag van de terugbetaling hangt af van verschillende factoren.

Lees welke voorwaarden van toepassing zijn en wat wordt terugbetaald en wat niet.