Gezin

Van eerste zwangerschapstest tot een kind op kot: Helan is er voor je gezin, welke vorm dat ook heeft. Lees hier alles over zwangerschap, baby's, kinderen en adolescenten, maar ook ouderschap en alles wat er bij een gezin komt kijken.


In de kijker

Optimistisch ouderschap: perfect zijn hoeft niet

Als ouder sta je elke dag voor nieuwe uitdagingen. Soms gaat het vanzelf maar soms ook niet. En dat is oké, zegt Steven Gielis, opvoedingsexpert en bezieler van ‘optimistisch ouderschap’.

Wat is logopedie? En wordt het terugbetaald?

Denk je aan logopedie, dan denk je waarschijnlijk aan kinderen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of spreken. Dat klopt. Maar logopedie is zoveel meer dan dat! Op deze pagina vind je alles wat je moet weten.

Ouderschapsverlof aanvragen, zo doe je dat

De tijd vliegt met een kleintje in huis. Er ten volle van genieten, is dus de boodschap. Wil je graag meer tijd doorbrengen met je kind(eren)? Dan kan ouderschapsverlof een optie zijn. Maar wat houdt het precies is én hoe moet je het aanvragen?

Ken jij het verschil tussen een doula en een kraamverzorgende?

Wist je dat als je zwanger bent, je op heel wat ondersteuning kan rekenen? Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook erna als je kindje geboren is. Ontmoet Veerle en Annelies. De eerste is doula en begeleidt mama’s en papa’s door de zwangerschap en bevalling. De tweede is kraamverzorgende en ontzorgt mama’s en papa’s tijdens en na de zwangerschap.

Hoe sociaal is digitaal?
Kinderen

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.

Zwangerschap

Zwanger en vaccins, wat zijn de gevaren?

Je baby groeit, wordt steeds sterker, je voelt hem voor het eerst bewegen, ... Met enkele vaccinaties kun je ervoor zorgen dat je kindje nog beter beschermd wordt.

Wat met je voeding tijdens je zwangerschap?

Mag je nu eten voor twee? Helaas niet. Maar met een gezond en gevarieerd eetpatroon kom je al heel ver. Met sommige voeding kijk je beter uit. We geven je een overzicht.

Baby

Wat als je baby niet makkelijk slaapt?

Een gezond slaappatroon is essentieel voor je baby. Hoe pak je dat aan? En zijn er nog andere oplossingen als je kindje niet wil slapen?

Welke 18 aangeboren aandoeningen worden opgespoord via de hielprik?

In Vlaanderen krijgen alle pasgeboren baby’s een hielprik vier tot vijf dagen na de geboorte. Hoe verloopt zo’n bloedprik? En welke aangeboren aandoeningen worden opgespoord?

Kinderen

5 oktober 2020

Steeds meer kinderen op raadpleging bij de oogarts

De kans dat een kind zelf aangeeft dat het niet goed ziet, is klein. Toch moeten steeds meer (jonge) kinderen een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gebaseerd op het aantal raadplegingen van kinderen bij oftalmologen en de terugbetalingen van optische hulpmiddelen.

Perfectionisme bij je kind, hoe ga je daar mee om?

Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Ze leggen de lat hoog en zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek, hebben schrik om beoordeeld te worden en vergelijken zichzelf met anderen.