Gezin

Van eerste zwangerschapstest tot een kind op kot: Helan is er voor je gezin, welke vorm dat ook heeft. Lees hier alles over zwangerschap, baby's, kinderen en adolescenten, maar ook ouderschap en alles wat er bij een gezin komt kijken.


In de kijker

Optimistisch ouderschap. Onfeilbaar zijn hoeft niet

Als ouder sta je elke dag voor nieuwe uitdagingen. Soms bied je die moeiteloos het hoofd. En af en toe sla je de bal eens mis. Maar ook dat is oké, zegt Steven Gielis, opvoedingsexpert en bezieler van ‘optimistisch ouderschap’.

Wat is logopedie? En wordt het terugbetaald?

Denk je aan logopedie, dan denk je waarschijnlijk aan kinderen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of spreken. Dat klopt. Maar logopedie is zoveel meer dan dat! Op deze pagina vind je alles wat je moet weten.

Ouderschapsverlof aanvragen, zo doe je dat

De tijd vliegt met een kleintje in huis. Er ten volle van genieten, is dus de boodschap. Wil je graag meer tijd doorbrengen met je kind(eren)? Dan kan ouderschapsverlof een optie zijn. Maar wat houdt het precies is én hoe moet je het aanvragen?

Ken jij het verschil tussen een doula en een kraamverzorgende?

Wist je dat als je zwanger bent, je op heel wat ondersteuning kan rekenen? Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook erna als je kindje geboren is. Ontmoet Veerle en Annelies. De eerste is doula en begeleidt mama’s en papa’s door de zwangerschap en bevalling. De tweede is kraamverzorgende en ontzorgt mama’s en papa’s tijdens en na de zwangerschap.

Hoe sociaal is digitaal?
Kinderen

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.

Zwangerschap

Zwanger en vaccins, wat zijn de gevaren?

Je baby groeit, wordt steeds sterker, je voelt hem voor het eerst bewegen, ... Met enkele vaccinaties kun je ervoor zorgen dat je kindje nog beter beschermd wordt.

Wat met je voeding tijdens je zwangerschap?

Een zwangerschap is geen reden om voor twee te eten. Eet vooral gevarieerd, gezond en in normale porties. Met sommige soorten voeding ben je tijdens je zwangerschap beter voorzichtig.

Baby

Wat als je baby niet makkelijk slaapt?

Je baby kan ‘s nachts niet slapen, slaapt niet door, of wil niet in z'n eigen bed slapen. Als mama of papa kun je je kind helpen om tot een gezond slaappatroon te komen. Onderstaande tips kunnen misschien helpen.

Babymassage een moment om tot rust te komen

Heb je al over babymassage gehoord? Dit is een moment voor baby én papa of mama om tot rust te komen.

Welke 16 aangeboren aandoeningen worden opgespoord bij pasgeboren baby’s?

In Vlaanderen krijgen alle pasgeboren baby’s een bloedprik drie tot vijf dagen na de geboorte. Waarom? Het bloedstaal wordt getest op zestien aangeboren aandoeningen. Een vroegtijdige opsporing en behandeling kan onomkeerbare gezondheidsschade voorkomen of beperken. Hoe verloopt zo’n bloedprik? En welke aangeboren aandoeningen worden opgespoord?

Kinderen

5 oktober 2020

Steeds meer kinderen op raadpleging bij de oogarts

De kans dat een kind zelf aangeeft dat het niet goed ziet, is klein. Toch moeten steeds meer (jonge) kinderen een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gebaseerd op het aantal raadplegingen van kinderen bij oftalmologen en de terugbetalingen van optische hulpmiddelen.

Perfectionisme bij je kind, hoe ga je daar mee om?

Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Ze leggen de lat hoog en zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek, hebben schrik om beoordeeld te worden en vergelijken zichzelf met anderen.