Mijn gezondheid

Helan zorgt voor jouw gezondheid. We willen je helpen om die zelf in handen te nemen en gezond te leven, zowel lichamelijk als mentaal. En als het eens minder gaat met je gezondheid? Ook dan zijn we er voor jou om je te ondersteunen. Ontdek alles over gezond leven, mentaal welzijn, voeding, en beweging.


In de kijker

Papieren Helan Magazine

Helan Magazine is het driemaandelijks gezondheidsmagazine van Helan Ziekenfonds. Het staat online vóór je het op papier in je brievenbus ontvangt!

Zo vermijd je musturberen op vakantie

Urenlange voorbereidingen voor de perfecte vakantie, van zoeken naar het perfecte huisje tot een strak schema met te bezoeken bezienswaardigheden. En o ja, ook nog een lijstje met restaurantjes die niet te missen zijn! Herkenbaar? Dan heb jij misschien last van musturberen op vakantie. Zo vermijd je het.

Bescherm je huid

Wie wordt er nu niet blij van de zon. Maar weet jij ook hoe je jezelf beschermt tegen de schadelijke UV-stralen? En hoe je kan zien of een huidvlekje verdacht is of niet? Helan helpt je een handje met tips en info.

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Onder meer bij de Helan Luisterlijn kun je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn. Lees waar je verder nog hulp vindt bij psychische problemen.

Bewegen

De voordelen van buitenspelen voor volwassenen zijn eindeloos

Je leest het goed! Buitenspelen is niet alleen goed voor kinderen, ook als volwassene pluk je er de vruchten van. En ja, dat spelen mag je heel letterlijk nemen.

Bewegen

Zoek de buitenlucht op

#toerkedoen - Frisse lucht, daglicht en beweging: er zit zoveel goeds in een half uurtje buiten bewegen. Doe de test en ontdek 3 toerkes die jou op het lijf geschreven zijn.

Beweegadvies voor 65-plussers

Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Ben je 65 jaar of meer? Dan doe je er zeker goed aan om te bewegen. Want je spieren en botten worden sterker, waardoor je valincidenten vermijdt, en ook het risico op dementie wordt kleiner. Bovendien is bewegen ook gewoon heel leuk! Van ontspannen tijdens een wandeling tot je grenzen verleggen op de fiets. Welke activiteit kies jij?

Start met wandelen: zo zet jij 10.000 stappen per dag

Het is wetenschappelijk bewezen dat je jouw gezondheid fundamenteel verbetert als je minstens 10.000 stappen per dag te zet. Klinken die 10.000 stappen per dag intimiderend? Wij helpen je op weg met tips die het makkelijker maken om je doel te behalen.

Voeding

Populaire diëten: intermittent fasting

De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype? Helpt het je effectief om gewicht te verliezen, en is het ook gezond? Onze voedingsdeskundige Daphne neemt het dieet onder de loep.

Maand zonder alcohol: 5 tips om vol te houden

Gedurende de maand februari loopt Tournée Minérale. Dit initiatief van Stichting tegen Kanker en de DrugLijn daagt 100.000 Belgen uit om een maand zonder alcohol in te lassen. Natuurlijk kent een maand zonder alcohol ook moeilijke momenten, daarom enkele tips om het vol te houden tot eind februari!

Gezond leven

Lage rugpijn? Vooral blijven bewegen!

Last van lage rugpijn? Je bent niet alleen, maar liefst 1 op de 5 Belgen kampt met die kwaal. Gelukkig is er ook goed nieuws: meestal geneest lage rugpijn vanzelf en zijn medicatie, scans of een operatie niet nodig. En ondertussen geldt het advies: zet je dagelijkse activiteiten verder en blijf in beweging. Ontdek de oorzaken van lage rugpijn, wat je eraan kan doen en enkele oefeningen om je rugpijn te verminderen.

Alles wat je moet weten over tekenbeten

Ze houden zich schuil in het hoge gras of struikgewas én lusten wel een druppeltje bloed: teken! In deze blogpost vertellen we je meer over deze spinachtige ‘beestjes’. Waar vind je ze? Hoe herken je tekenbeten en hoe behandel je ze? En hoe zit het precies met de ziekte van Lyme?

Fit in je hoofd

Een burn-out kan iedereen overkomen

Een burn-out is geen ziekte, maar een syndroom. Toch blijft een burn-out voor artsen en onderzoekers moeilijk terrein. Wat is een burn-out precies? Wat zijn de symptomen van een burn-out? En wat kan je eraan doen?

Podcasts over mentale gezondheid

Omgaan met negatieve gevoelens of gewoon weten dat je niet alleen bent? Leg je oor te luisteren bij experts én lotgenoten.

Hoe pak je een slaapprobleem aan?

Wil je niet langer wakker liggen van een verstoorde nachtrust? Wacht dan niet te lang om professionele hulp te zoeken. Als je gedurende vier opeenvolgende weken met slaapproblemen kampt, is het tijd om een arts op te zoeken. Er bestaan verschillende behandelingen voor slaapproblemen. Ontdek hier hoe je iets kunt doen aan je slaapprobleem.