Andere

Osteoporose

Osteoporose of botontkalking, hierbij vermindert je hoeveelheid botweefsel. Daardoor kunnen er sneller breuken of vervormingen optreden. Onderstaande tips kunnen je helpen om osteoporose te voorkomen.

Wat is osteoporose?

Osteoporose begint als een sluimerende ziekte die zich langzaam en ongemerkt voortzet tot het bot zo fragiel is geworden dat het gemakkelijker breekt. Osteoporose zorgt er namelijk voor dat de beendermassa vermindert en de beenderen poreus worden. Hierdoor kan een klein ongeval, bijvoorbeeld een ongelukkige stoot tegen een tafelrand, bijvoorbeeld volstaan om de pols te breken. 

De belangrijkste gevolgen van de ziekte zijn een toename van het risico op breuken van de heup en het dijbeen, alsook een toenemend risico op wervelinzakking.

Wie?

Osteoporose komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen doordat er een versneld botverlies optreedt tijdens de menopauze. Het is ook een aandoening die vaak in één adem genoemd wordt met het verouderingsproces. Het zijn dan ook vaak 50-plussers die te kampen krijgen met osteoporose. 

Toch zijn het niet enkel oudere mensen die aan de ziekte lijden. Ook op relatief jonge leeftijd kan het optreden, meestal veroorzaakt door andere ziektes of geneesmiddelen zoals corticosteroïden (onderdrukking van lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties).

Levensstijl 

We geven nog enkele tips om te proberen om osteoporose zoveel mogelijk te voorkomen:  

  • Neem voldoende calcium in via je voeding (melkproducten, avocado, spinazie, zalm, tomaten, ...)
  • Eet vette vissoorten
  • Kom regelmatig in de zon om vitamine D op te doen
  • Beperk alcohol, koffie en zout
  • Doe regelmatig aan sport of beweging
  • Vraag raad aan je dokter! Hij of zij kan je zeker verder helpen, met bijvoorbeeld een vitamine D- of een calciumsupplement

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Hulpmiddelen op maat? Laat je bijstaan door een bandagist

Laat je bijstaan door een bandagist en vind de oplossing die bij je past.

Waarom betalen we elk jaar een zorgpremie?

Elk jaar betalen ongeveer 4,5 miljoen Vlamingen een zorgpremie aan hun zorgkas. Maar waar gaat dat bedrag nu precies naartoe? Met die zorgpremies verbeteren ze de levenskwaliteit van meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen.

Doelgerichte zorg: een nieuwe kijk op jouw zorg

Er waait een nieuwe wind door het zorglandschap. Niet de problemen van wie zorg nodig heeft moeten centraal staan, maar wel de levensdoelen. Dat is het model van de doelgerichte zorg.

Gezond ouder worden begint nu: 5 tips om in beweging te blijven

Zie je jezelf later als een kranige oude dame of heer, dan leg je daar best nu al de basis voor.