Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
4.000.000. Zoveel mensen lijden wereldwijd aan de ziekte van Parkinson. De kans op de ziekte van Parkinson neemt toe met ouder te worden, maar de ziekte treft ook jonge mensen. Wat is Parkinson, hoe herken je het en hoe ga je ermee om?
De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening die het zenuwstelsel aantast. Het beschadigt een kleine groep cellen in de hersenen die langzaamaan afsterven. Uiteindelijk tast het je gedrag, beweging, lichaamsfuncties en mentale gezondheid aan.
De oorzaken van de ziekte van Parkinson zijn tot nu toe onbekend. Men vermoedt dat er een verband is met bepaalde genetische afwijkingen en schadelijke stoffen zoals zware metalen en pesticiden. Momenteel bestaan er nog geen geneesmiddelen tegen de ziekte zelf, maar wel tegen de symptomen.
De ziekte van Parkinson komt vooral bij oudere mensen voor (65+), maar ook jonge mensen worden getroffen. De symptomen van Parkinson zijn voor elke patiënt verschillend. De meest bekende symptomen zijn een gebogen romp, beven, vertraagde bewegingen en spasmen. Er zijn nog tal van andere, minder bekende symptomen zoals reukverlies, stemmingsstoornissen en bedplassen. De 5 fasen van de ziekte staan beschreven op de site van de Vlaamse Parkinson Liga.
Naarmate je ouder wordt, kan je een van bovenstaande symptomen vertonen. Dat is normaal. Zo zijn constipatie, beven of draaierigheid normale kwaaltjes bij de gemiddelde 65-plusser. Zo kunnen bevende handen ook wijzen op het drinken van te veel koffie of door het roken.
Blijven de symptomen aanhouden? Krijgt het een impact op jouw leven? Dan vraag je het best om raad bij je huisarts. Hij zal je vervolgens doorverwijzen naar een specialist voor een correcte diagnose.
Er zijn een aantal manieren waarop je zelf de symptomen van Parkinson onder controle kan krijgen:
De diagnose ‘Ziekte van Parkinson’ brengt bij de patiënt veel emoties teweeg: gevoelens van angst maar ook opluchting. Leven met de ziekte van Parkinson brengt heel wat beperkingen met zich mee. Het begint ‘s ochtends al bij het uit bed komen en het aankleden. Ook voor de directe omgeving, zoals familie en vrienden, kan het moeilijk zijn.
De omgeving van een patiënt met Parkinson kan op verschillende manieren helpen:
Toch is er ook een belangrijke nuance bij de diagnose. Als iemand plots begint te beven, wordt vrijwel door iedereen een link gelegd met de ziekte van Parkinson. Het kan echter ook gaan om essentiële tremor. Deze aandoening is haast onbekend bij het grote publiek, en toch 8 keer meer voorkomend dan Parkinson en bijgevolg de meest voorkomende, minst bekende neurologische aandoening.
Het diagnosticeren van essentiële tremor gebeurt door o.a. de ziekte van Parkinson uit te sluiten. Het is dus van essentieel belang dat ook essentiële tremor voldoende aandacht krijgt.
Lotgenoten kunnen een klankbord vinden in de Facebookgroep Essentiële Tremor Contact. Ook op de website Tremorinfo.be vind je heel wat informatie terug.
Deel dit artikel
Verder lezen
Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?
België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.
Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.