Ziek

Hoe herken je een beroerte?

Bij een beroerte is snel reageren van levensbelang. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel eerst de symptomen kunnen herkennen. De FAST-test helpt je daarbij.

Herken de symptomen van een beroerte met de FAST-test

  • Face: Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt.
     
  • Arm: Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en check of ze tegelijk omhoog gaan.
     
  • Spraak: Stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken.
     
  • Tijd: Bepaal hoe lang de klachten al duren. Schakel meteen medische hulp in en beperk de schade. 

Reageer onmiddellijk: bel 112

Stel je deze symptomen vast, reageer dan onmiddellijk en contacteer 112. Door snel in te grijpen, kan je hersenschade beperken en mogelijk een leven redden!

Meer weten? 

Neem een kijkje op www.herkeneenberoerte.be.

Bekijk ons aanbod infosessies over beroerte.

Deel dit artikel

Verder lezen

17 januari

Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor

Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.

Leven met een chronische ziekte

Jij of iemand uit je dichte omgeving krijgt de diagnose van chronisch zieke. Vanaf dat moment is het zoeken naar een balans tussen leven met de ziekte en het leiden van een kwalitatief leven. Psychologen Maruschka en Cedric bij de Helan Luisterlijn legt uit hoe je omgaat met een leven als chronisch zieke.

eAttest vervangt papieren doktersbriefjes

Je krijgt een papieren attest van je huisarts, je kleeft er een kleefbriefje op en brengt het binnen bij je ziekenfonds. Zo gaat het al decennia, maar daar kwam een eind aan. Vanaf 1 januari 2018 zag het elektronisch attest (eAttest) het licht, een belangrijke evolutie die je leven een pak makkelijker maakt.

Deel jij je medische gegevens van je Elektronisch Medisch Dossier (EMD)?

Je herinnert het je misschien nog: vroeger bewaarde je huisarts je medische gegevens op papier. Sommigen deden dat op losse bladen, anderen in een steekkaartenbak. Tegenwoordig wordt je medisch dossier elektronisch bewaard. Er is het elektronisch medisch dossier (EMD), maar ook het globaal medisch dossier (GMD). Wat is het verschil tussen de 2? En wat zijn de voordelen voor jou?