Andere

Wat is kanker?

Wat gaat er precies mis in je lichaam als je kanker krijgt?

Kanker is een verzamelnaam voor een groep ziekten. Eén ding hebben ze gemeen: de samenstelling en het gedrag van bepaalde cellen verandert, waardoor ze schadelijk worden voor je lichaam.

Kenmerken van kanker

 • Door veranderingen in processen van groei, overleving of dood van cellen gaan bepaalde cellen zich anders gedragen, of veranderen ze van samenstelling. 
   
 • Kankercellen hebben de neiging zich ongeremd te vermenigvuldigen. Die 'ontspoorde' cellen controleren, herstellen of vernietigen is niet altijd eenvoudig. 
   
 • Kankercellen verspreiden zich via de bloedbaan, of het lymfestelsel, of door in te groeien in het omliggende weefsel. 
   
 • In veel gevallen vormen kankercellen een gezwel, of een tumor, in het lichaam.

Is kanker een ouderdomsziekte?

In België nemen de gevallen van kanker toe naarmate de leeftijd stijgt. Daar zijn verschillende verklaringen voor, waar experts het nog niet helemaal over eens zijn. Mogelijke redenen zijn:

 • De aard van het kankerproces zelf: het is vergelijkbaar met het proces dat voor veroudering zorgt in het lichaam. 
   
 • Wie ouder is, is langer blootgesteld aan de risicofactoren op ontwikkeling van kanker. 
   
 • Oudere cellen zouden vatbaarder zijn voor de ontwikkeling van kanker.
   
 • Veranderingen in het lichaam van ouderen, bijvoorbeeld insulineresistentie en chronische ontstekingen, zouden de cellen vatbaarder kunnen maken voor kanker. 

Kun je kanker voorkomen?

Alle soorten van kanker helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk, maar preventieve maatregelen zijn zeker zinvol. 

Met een gezondere levensstijl zou men 30 tot 40% van de in België vastgestelde kankers kunnen voorkomen. In bepaalde gevallen kan vaccinatie er ook toe bijdragen. 

Eens je kanker hebt, is je levensstijl nog steeds van belang. Bij 60 tot 70 % van de kankers vergroot een gezonde levensstijl, en dus een goede lichamelijke en mentale conditie, de behandelingsopties en de kans op herstel. 

Kun je kanker vroegtijdig opsporen?

Als ze in een vroeg stadium ontdekt worden, zijn bepaalde kankersoorten goed behandelbaar. Zo vermindert vroegtijdige opsporing onder bepaalde voorwaarden ook het risico op kankersterfte. 

Deel dit artikel

Tags
Kanker

Verder lezen

Wat na kanker?

Er bestaat veel informatie over kanker zelf en hoe deze ziekte te overwinnen of te voorkomen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker?

7 op 10 belgen vrezen kanker te krijgen

7 op de 10 landgenoten denken ooit geconfronteerd te zullen worden met kanker. Gelukkig is er ook optimisme: 60% gelooft de ziekte ook te kunnen overwinnen. Dat blijkt uit de derde ‘KankerBarometer’ van farmabedrijf MSD Belgium. Risico op kanker over

Optimale tandzorg voor kankerpatiënten

Als je na je kankerbehandeling met tandproblemen loodst, kom je misschien wel in aanmerking voor een volledige terugbetaling. Ontdek snel alle info!

02 april

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?