Ziekenhuisopname

Daghospitalisatie: wat je moet weten

Het gebeurt steeds vaker dat je voor kleine ingrepen even wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dit kan variëren van een paar uur tot een hele dag, maar je zal er nooit moeten overnachten. Ook voor een dagopname kun je rekenen op de tussenkomst van je hospitalisatieverzekering.

Wat is daghospitalisatie?

Of het nu gaat om een kijkoperatie, een kleine heelkundige ingreep, het trekken van wijsheidstanden of de behandeling van spataders: het zijn allemaal ingrepen waarbij je meestal volledig verdoofd wordt en waarbij je voor een bepaalde tijd een ziekenhuisbed bezet. Zoals het woord dus doet vermoeden, word je bij een dagopname voor één dag in het ziekenhuis opgenomen, waarbij je diezelfde dag nog terug naar huis mag. 

Wat dekt jouw hospitalisatieverzekering?

Hoewel je maar voor één dag in het ziekenhuis verblijft, gaan er ook kosten gepaard met je opname. Hiervoor komt onze hospitalisatieverzekering tussen.

Let wel op! Je mag een dagopname niet verwarren met ambulante zorgen die je in het ziekenhuis krijgt, in een gips- of decompressiekamer bijvoorbeeld. Deze ambulante zorgen worden verrekend via een ‘ambulante factuur’ en worden meestal enkel terugbetaald door je verzekeraar als er een verband is met een recente ziekenhuisopname.

Wat moet je meenemen bij een dagopname?

  • Regel op tijd je vervoer naar en van het ziekenhuis. Doordat je volledig verdoofd wordt, mag je na je dagopname niet meteen zelf achter het stuur kruipen.
     
  • Afhankelijk van de ingreep die je moet ondergaan, word je nuchter in het ziekenhuis verwacht. Informeer je hierover goed op voorhand.
     
  • Vergeet in je bagage zeker niet je identiteitskaart, geneesmiddelen die je moet innemen, makkelijke kledij, extra ondergoed en toiletspullen.
     
  • Laat waardevolle voorwerpen liever thuis.

Hoe verloopt een dagopname?

Hoewel dagopnames al enige tijd ingeburgerd zijn, is het niet iets waarmee je elke week in aanraking komt. Om je gerust te stellen stelden wij een stappenplan samen. Zo weet je wat je die dag mag verwachten. Dit kan natuurlijk een beetje afwijken van ziekenhuis tot ziekenhuis. Daarom is het verstandig om je ook hierover op voorhand te informeren bij het ziekenhuis van je opname. 

  • Enkele dagen vóór de operatie bel je best naar het ziekenhuis om te weten hoe laat de ingreep precies zal plaatsvinden. 
     
  • Eén of twee uur voor de ingreep kom je naar het ziekenhuis. Meestal is het belangrijk dat je nuchter bent. 
     
  • Je krijgt, afhankelijk van je persoonlijke keuze, een eenpersoons- of meerpersoonskamer. Daar kleed je je om en wacht je tot de verpleegkundige je komt halen voor je operatie. 
     
  • Na de operatie verblijft je even in de ontwaakruimte. Daarna word je weer naar de kamer gebracht. 
     
  • Indien je groen licht krijgt van de anesthesist, mag je twee of drie uur later naar huis. Let op: je mag niet zelf rijden. 
     
  • Een dag na je operatie kan het zijn dat het ziekenhuis je nog even opbelt om na te gaan of alles goed met je gaat. Ook wanneer je nog vragen hebt, mag je het ziekenhuis steeds opbellen.

De hospitalisatieverzekering zal jouw gezin nog veel goede diensten bewijzen. Of het nu gaat om een dagopname, een ziekenhuisbevalling of een onverwachte ziekenhuisopname: het zijn allemaal situaties waarin je kan rekenen op de tussenkomst van je hospitalisatieverzekering. Ontdek in ons e-book wanneer je er nog meer op kan terugvallen. 

Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? Je ontdekt de antwoorden hier.

Verwacht jij een ziekenhuisfactuur waarvan je niet in zwijm valt?

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen

Als zelfstandige ben je het gewoon om je zaak onder controle te hebben. Je gezondheid heb je jammer genoeg niet altijd in de hand. Heb je al eens nagedacht wat je zou doen wanneer je in het ziekenhuis belandt? Je ziekteverzekering dekt helaas niet alle ziekenhuiskosten. Daarom is het aangeraden om als zelfstandige een uitgebreide hospitalisatieverzekering af te sluiten.

Is een hospitalisatieverzekering verplicht?

In België is het verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Het is echter niet verplicht om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Toch zijn er veel voordelen aan een hospitalisatieverzekering.

Wat is ambulante zorg?

Ziekenfondsen gebruiken de term ‘ambulante zorg’ regelmatig. Zo krijg je als lid van Helan Ziekenfonds een onbeperkte terugbetaling van je ambulante medische kosten bij een wintersportongeval en het is mogelijk om een verzekering af te sluiten voor ambulante zorg. Maar wat is ambulante zorg nu juist? Hieronder lees je wat ambulante zorg is; wat het verschil is tussen ambulante zorg en een daghospitalisatie en wanneer je een terugbetaling krijgt voor ambulante kosten.

Wachttijd bij een hospitalisatieverzekering: dit moet je weten

Overweeg je om een hospitalisatieverzekering af te sluiten of wil je van een ander ziekenfonds overstappen naar Helan? Dan geldt er in veel gevallen een wachttijd. Lees hieronder alles wat je moet weten over onze hospitalisatieverzekeringen en de wachttijd.