Ziekenhuisopname

"Wij verwachten een vlotte terugbetaling, zonder administratieve rompslomp"

Als je man bij een ski-ongeval een dubbele hersenbloeding oploopt, staat je hoofd niet naar papierwerk. Veronique ondervond hoe ze kon rekenen op de praktische hulp van de mensen bij het ziekenfonds en bij Hospitalia Plus, zowel tijdens als na de opname van Tom.

Het verhaal van Veronique (42) en Tom (42) - Kort :

  • spoedopname na een ski-ongeval in Zwitserland
  • Tom was 5 maanden out met een dubbele hersenbloeding
  • verwachten advies in noodsituaties en een vlotte terugbetaling

We wisten onmiddellijk: dit is niet goed 

Tom “Eigenlijk moet Veronique mijn verhaal vertellen, want ik weet nog weinig van wat er gebeurd is die dag. Het laatste dat ik besefte was: ik verlies mijn evenwicht. Daarna is het licht uitgegaan. En dat is pas anderhalve dag later weer aan gegaan.”

Veronique “Een paar jaar geleden waren we op skivakantie met onze drie kinderen en Tom z’n nicht met haar gezin. Omdat het zo’n mooi weer was, had Tom zijn helm niet aan. Op een bepaald moment wilden de oudste kinderen wat ‘jumps’ doen. Ze vroegen aan Tom, die een goeie skiër is, om een sprong voor te tonen. En dan gebeurt het: Tom neemt de sprong, verliest zijn evenwicht en valt recht op zijn hoofd. We stonden er allemaal bij en zagen het gebeuren. Na de val geen reactie. We wisten onmiddellijk: dit is niet goed.”

Tom “Mijn nicht stond dichtbij en kwam meteen kijken. Zij heeft mijn tong uit mijn keel getrokken zodat ik niet zou stikken. Het liftpersoneel had gezien dat ik viel, en bleef liggen. Ze hebben onmiddellijk de helikopter gebeld.  20 minuten later waren we al in het ziekenhuis.”

Daar sta je dan, compleet ontredderd 

Veronique “Tom was buiten bewustzijn toen ze hem meenamen. Ik mocht niet mee. Daar sta je dan op de piste, met 3 kleine kinderen, compleet ontredderd. Gelukkig kon Tom z’n nicht bij de kinderen blijven. En ben ik naar beneden geskied samen met haar man. Hij bracht mij naar het ziekenhuis, bang dat ik anders ook iets zou tegenkomen. Toen ik aankwam op de spoed wisten ze onmiddellijk wie ik was. Ik kreeg te horen dat Tom een dubbele hersenbloeding had en dat de komende 72 uren cruciaal waren. Ik heb toen gebeld naar het ziekenfonds om te vragen hoe ik alles moest regelen."

"Voor Zwitserland raadden ze mij aan om een tweepersoonskamer te nemen, omdat ze geen zicht hadden op de erelonen daar. Ze stelden mij gerust dat ik mij verder geen zorgen moest maken om de kosten. Pas na 2 bange dagen is Tom weer wakker geworden. En na 5 dagen is hij gerepatrieerd met een ziekenwagen. Daarna heeft hij in Gent nog een paar dagen in het ziekenhuis gelegen. Maar dan wou hij zelf per se naar huis...”

Lees meer over hospitalisatieverzekering Hospitalia.

Het herstel

Tom “Er was niet echt een behandeling voor mijn aandoening. Ik voelde mij zeer moe. Was gevoelig voor licht en geluid… Had evenwichtsstoornissen… Maar verder lig je daar in het ziekenhuis in een bed en doe je niks. Dan lag ik liever thuis in mijn bed. Ik ben naar huis gegaan om daar verder te herstellen. Uiteindelijk heb ik 5 maanden niet gewerkt. Dat was stresserend, want ik ben zelfstandige. Gelukkig heb ik 2 vennoten die al het werk overgenomen hebben. En een begripvol cliënteel. Maar na 5 maanden wilde ik echt weer aan de slag. In mei ben ik dus herbegonnen, eerst nog deeltijds, daarna weer voltijds.”

Tom

Het was heel geruststellend dat alles zo goed voor ons geregeld werd.

Veronique “De controlearts verklaarde Tom voor gek dat hij zo snel weer aan het werk ging. Hij vond dat Tom een jaar moest herstellen. Maar Tom had cliënten die op hem wachtten en hij had schrik om die te verliezen.”

Tom “Ik maakte mij inderdaad zorgen. Als zelfstandige zit je zonder inkomen als je zoiets tegenkomt. En ik was ongerust: als straks die kosten allemaal binnenkomen… Dan gaan we toch eens moeten kijken hoe we alles kunnen betalen. Want alle andere kosten lopen natuurlijk ook door, ook al heb je een ongeval gehad. Later bleek gelukkig dat alles oké was. We hebben die facturen allemaal gekregen, maar alles was gedekt door het ziekenfonds en door Hospitalia Plus. Het hele spoedgeval heeft ons persoonlijk niks gekost. En het was heel geruststellend dat alles zo goed voor ons geregeld werd.”

Veronique

Je wil gewoon dat ze goed voor hem zorgen.

Veronique “Ik heb mij van die afhandeling niks moeten aantrekken, ik gaf gewoon mijn facturen af aan het ziekenfonds en aan Hospitalia, en zei: doe maar. Dat vind ik fantastisch. Wij waren natuurlijk niet voorbereid op die ziekenhuisopname. Ik wist niet waar te beginnen. En eerlijk gezegd: je staat op zo’n moment ook niet stil bij wat dat allemaal gaat kosten. Je wil gewoon dat ze goed voor hem zorgen."

"In die eerste moeilijke momenten hebben ze mij bij Hospitalia administratief goed ondersteund. Nadien ga je natuurlijk wel nadenken over de kosten. Het hele ongeval heeft duizenden euro’s gekost. Dan ben je blij dat je een goede hospitalisatieverzekering hebt. En Hospitalia betaalt gelukkig snel terug.”

Tom “Skiën doe ik nog altijd. Met Pasen van datzelfde jaar stonden we alweer op de latten. Ik ben niet bang om te skiën want ik weet dat ik gevallen ben toen ik iets deed dat niet verstandig was. Ik had die sprong niet moeten nemen. Ik had eerst het terrein moeten verkennen, mijn helm opzetten, en dan een keer tonen wat ik kan. De neurochirurg in Zwitserland zei: als je een helm had gedragen, was je een beetje groggy geweest, maar je zou niet bij mij terecht gekomen zijn. Dat is het enige dat veranderd is: ik draag nu altijd een helm.”

Verwacht jij immuun te zijn voor hoge ziekenhuiskosten?

Ontdek de betaalbare en betrouwbare formules van hospitalisatieverzekering Hospitalia.

Verder lezen

De kosten van een verblijf in het ziekenhuis

Soms is het onvermijdelijk: je moet (on)verwacht worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar wat zijn nu precies de kosten van een verblijf in het ziekenhuis? En nog belangrijker, hoe diep moet je in je eigen buidel tasten?

Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?

Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Dat komt omdat we voor kosten in het buitenland een officiële procedure moeten volgen, en afhankelijk zijn van info uit je land van bestemming.

De 8 categorieën van een ziekenhuisfactuur

Ben je weer thuis na een opname in het ziekenhuis? Dan ontvang je een aantal weken later je ziekenhuisfactuur in de brievenbus. Deze geeft alle kosten weer, opgedeeld in verschillende rubrieken. Is die onduidelijk? Wij lichten de categorieën even voor je uit.

Hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen

Als zelfstandige ben je het gewoon om je zaak onder controle te hebben. Je gezondheid heb je jammer genoeg niet altijd in de hand. Heb je al eens nagedacht wat je zou doen wanneer je in het ziekenhuis belandt? Je ziekteverzekering dekt helaas niet alle ziekenhuiskosten. Daarom is het aangeraden om als zelfstandige een uitgebreide hospitalisatieverzekering af te sluiten.