Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Overweeg je om een hospitalisatieverzekering af te sluiten of wil je van een ander ziekenfonds overstappen naar Helan? Dan geldt er in veel gevallen een wachttijd. Lees hieronder alles wat je moet weten over onze hospitalisatieverzekeringen en de wachttijd.
Wil jij een hospitalisatieverzekering bij ons afsluiten? Hou er dan rekening mee dat er in de meeste gevallen een wachttijd van zes maanden geldt.
Een hospitalisatieverzekering verzekert een risico waarvan je hoopt dat het niet voorvalt. Om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van deze dekking, hanteren de meeste verzekeringen een wachttijd. Dankzij deze wachttijd is het bovendien mogelijk om onze premies laag te houden, waardoor onze hospitalisatieverzekeringen voor iedereen toegankelijk blijven.
De wachttijd gaat in op de eerste van de maand, volgend op de maand waarin jij jouw nieuwe hospitalisatieverzekering aanvroeg. Vraag je op 17 april een hospitalisatieverzekering aan? Dan gaan de wachttijd en de hospitalisatieverzekering op 1 mei in (onder voorbehoud dat je op 1 mei eveneens aangesloten bent bij Helan).
Gedurende de wachttijd betaal je wel premies, maar kan je nog geen terugbetaling ontvangen indien er tijdens deze wachttijd een opname zou plaatsvinden.
De wachttijd voor een hospitalisatieverzekering vervalt bij een overname van een gelijkaardige polis met een zelfde dekking. De wachttijd vervalt bovendien wanneer je een ongeval hebt. Een ongeval gebeurt immers plotseling en wordt veroorzaakt door een externe factor.
Ben je zwanger en wil je graag een hospitalisatieverzekering afsluiten? In dat geval geldt er een wachttijd van negen maanden. Vanaf de zevende maand ontvang je wel al een terugbetaling bij verblijf in een tweepersoonskamer. Wil je weten of deze beperkte terugbetaling op jou van toepassing is? Contacteer ons en dan geven we je graag meer informatie.
Veel mensen zijn via hun werkgever aangesloten bij een collectieve hospitalisatieverzekering. Dit is zeer praktisch, maar wat doe je als je contract (onverwacht) stopt of als je met pensioen gaat?
Ben je jonger dan 65 jaar? Dan kan onze verzekering Hospitalia Continuïteit interessant zijn. Dit is een wachtverzekering waardoor je bij stopzetting van de hospitalisatieverzekering via het werk zonder nieuwe wachttijd, zonder medische vragenlijst en zonder een verhoogde leeftijdsgebonden premie kan overstappen naar Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus.
Je kan Hospitalia Continuïteit ook afsluiten als je nog niet eerder een verzekering bij Helan Ziekenfonds had.
Een hospitalisatieverzekering is een extra verzekering die je kan afsluiten bij je ziekenfonds. Deze verzekering beschermt je tegen de kosten van een daghospitalisatie of een langdurige ziekenhuisopname.
De wettelijke ziekteverzekering vergoedt steeds minder van de medische kosten van een opname en met een hospitalisatieverzekering voorkom je onaangename financiële verrassingen achteraf.
Bij Helan Ziekenfonds bieden we drie Hospitalia-formules en een wachtpolis aan:
Hoeveel algemene ziekenhuizen zijn er in ons land? Waarvoor moeten mensen het meest naar het ziekenhuis? En leeft het personeel de regels rond handhygiëne wel goed na? Je leest het allemaal in de ‘Blikvanger Gezondheidszorg’ van de FOD Volksgezondheid.
Met deze blikvanger wil de FOD Volksgezondheid vooral een overzicht geven van alle data waarover de ziekenhuizen beschikken. Op die manier krijgt iedereen een beter inzicht in de werking van onze ziekenhuizen. In toekomstige blikvangers zullen ook nog psychosociale zorg, verschillende gezondheidsberoepen, … aan bod komen.
Neem een kijkje op de site van de FOD Volksgezondheid.
Wil je meer weten over de hospitalisatieverzekeringen van Helan? Download dan hieronder ons e-book.
Deel dit artikel
Verder lezen
Als zelfstandige ben je het gewoon om je zaak onder controle te hebben. Je gezondheid heb je jammer genoeg niet altijd in de hand. Heb je al eens nagedacht wat je zou doen wanneer je in het ziekenhuis belandt? Je ziekteverzekering dekt helaas niet alle ziekenhuiskosten. Daarom is het aangeraden om als zelfstandige een uitgebreide hospitalisatieverzekering af te sluiten.
In België is het verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Het is echter niet verplicht om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Toch zijn er veel voordelen aan een hospitalisatieverzekering.
Ziekenfondsen gebruiken de term ‘ambulante zorg’ regelmatig. Zo krijg je als lid van Helan Ziekenfonds een onbeperkte terugbetaling van je ambulante medische kosten bij een wintersportongeval en het is mogelijk om een verzekering af te sluiten voor ambulante zorg. Maar wat is ambulante zorg nu juist? Hieronder lees je wat ambulante zorg is; wat het verschil is tussen ambulante zorg en een daghospitalisatie en wanneer je een terugbetaling krijgt voor ambulante kosten.
Als je na een snelle ingreep in dagopname plots voor maanden revalidatie staat, ben je graag zeker dat je ook dan nog op je hospitalisatieverzekering kunt rekenen. Inge werkt hard aan een volledig herstel na een operatie aan haar schouder.