Ziekenhuisopname

Wachttijd bij een hospitalisatieverzekering: dit moet je weten

Overweeg je om een hospitalisatieverzekering af te sluiten of wil je van een ander ziekenfonds overstappen naar Helan? Dan geldt er in veel gevallen een wachttijd. Lees hieronder alles wat je moet weten over onze hospitalisatieverzekeringen en de wachttijd.

Waarom geldt er een wachttijd voor de hospitalisatieverzekering? 

Wil jij een hospitalisatieverzekering bij ons afsluiten? Hou er dan rekening mee dat er in de meeste gevallen een wachttijd van zes maanden geldt. 

Een hospitalisatieverzekering verzekert een risico waarvan je hoopt dat het niet voorvalt. Om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van deze dekking, hanteren de meeste verzekeringen een wachttijd.  Dankzij deze wachttijd is het bovendien mogelijk om onze premies laag te houden, waardoor onze hospitalisatieverzekeringen voor iedereen toegankelijk blijven. 

Wanneer gaat de wachttijd in? 

De wachttijd gaat in op de eerste van de maand, volgend op de maand waarin jij jouw nieuwe hospitalisatieverzekering aanvroeg. Vraag je op 17 april een hospitalisatieverzekering aan? Dan gaan de wachttijd en de hospitalisatieverzekering op 1 mei in (onder voorbehoud dat je op 1 mei eveneens aangesloten bent bij Helan). 

Gedurende de wachttijd betaal je wel premies, maar kan je nog geen terugbetaling ontvangen indien er tijdens deze wachttijd een opname zou plaatsvinden. 

Geldt deze wachttijd voor iedereen? 

De wachttijd voor een hospitalisatieverzekering vervalt bij een overname van een gelijkaardige polis met een zelfde dekking. De wachttijd vervalt bovendien wanneer je een ongeval hebt. Een ongeval gebeurt immers plotseling en wordt veroorzaakt door een externe factor.  

Specifieke situaties

 • Hospitalisatieverzekering bij een zwangerschap 

  Ben je zwanger en wil je graag een hospitalisatieverzekering afsluiten? In dat geval geldt er een wachttijd van negen maanden. Vanaf de zevende maand ontvang je wel al een terugbetaling bij verblijf in een tweepersoonskamer. Wil je weten of deze beperkte terugbetaling op jou van toepassing is? Contacteer ons en dan geven we je graag meer informatie.

 • Moet je met het hele gezin dezelfde hospitalisatieverzekering afsluiten? 

  Het is niet noodzakelijk om met het hele gezin dezelfde hospitalisatieverzekering af te sluiten bij Helan Ziekenfonds. Indien één van de gezinsleden een hospitalisatieverzekering heeft via de werkgever, dan kan dit gezinslid zich enkel aansluiten bij Hospitalia Continuïteit, de andere gezinsleden kunnen zich aansluiten bij Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus.
 • Kom je van een ander ziekenfonds of een privéverzekeraar?

  • Heb je al een hospitalisatieverzekering bij een andere ziekenfonds of een privéverzekeraar, maar wil je overstappen naar Helan Ziekenfonds? In dat geval vervalt de wachttijd voor onze hospitalisatieverzekeringen als beide verzekeringen een gelijkaardige dekking hebben.
    
  • Is de dekking van je oude en nieuwe hospitalisatieverzekering niet hetzelfde? Dan ontvang je, in geval van een opname, gedurende de wachttijd wel al terugbetalingen voor de zaken die ook door je oude hospitalisatieverzekering gedekt werden. Zodra de wachttijd voorbij is, ontvang je ook terugbetalingen voor de zaken die nieuw zijn in je hospitalisatieverzekering.
    
  • Ben je zwanger op het moment dat je overstapt naar een andere hospitalisatieverzekering? Contacteer ons dan altijd, zodat we samen jouw specifieke situatie kunnen bekijken. 
 • Heb je een hospitalisatieverzekering via je werkgever? 

  Veel mensen zijn via hun werkgever aangesloten bij een collectieve hospitalisatieverzekering. Dit is zeer praktisch, maar wat doe je als je contract (onverwacht) stopt of als je met pensioen gaat? 

  Ben je jonger dan 65 jaar? Dan kan onze verzekering Hospitalia Continuïteit interessant zijn. Dit is een wachtverzekering waardoor je bij stopzetting van de hospitalisatieverzekering via het werk zonder nieuwe wachttijd, zonder medische vragenlijst en zonder een verhoogde leeftijdsgebonden premie kan overstappen naar Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus.

  Je kan Hospitalia Continuïteit ook afsluiten als je nog niet eerder een verzekering bij Helan Ziekenfonds had.

Waarom een hospitalisatieverzekering een goed idee is 

Een hospitalisatieverzekering is een extra verzekering die je kan afsluiten bij je ziekenfonds. Deze verzekering beschermt je tegen de kosten van een daghospitalisatie of een langdurige ziekenhuisopname

De wettelijke ziekteverzekering vergoedt steeds minder van de medische kosten van een opname en met een hospitalisatieverzekering voorkom je onaangename financiële verrassingen achteraf

Bij Helan Ziekenfonds bieden we drie Hospitalia-formules en een wachtpolis aan:

Nu kan je ontdekken wat je altijd al wou weten over onze algemene ziekenhuizen

Hoeveel algemene ziekenhuizen zijn er in ons land? Waarvoor moeten mensen het meest naar het ziekenhuis? En leeft het personeel de regels rond handhygiëne wel goed na? Je leest het allemaal in de ‘Blikvanger Gezondheidszorg’ van de FOD Volksgezondheid.

Enkele kerncijfers en tendenzen

 • Er zijn 103 algemene ziekenhuizen in België.
   
 • Sinds 2013 is het aantal daghospitalisaties hoger dan het aantal klassieke ziekenhuisopnames.
   
 • Bij 1 op de 5 verblijven gaat het om mensen tussen 55 en 70 jaar. 
   
 • Aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel is de meest voorkomende diagnosegroep in het ziekenhuis.
   
 • In meer dan 7 op de 10 gevallen volgen zorgverleners de regels rond handhygiëne.
   
 • Meer dan 9 op de 10 patiënten zijn tevreden over hun ziekenhuisverblijf. 

Transparantie over onze ziekenhuizen

Met deze blikvanger wil de FOD Volksgezondheid vooral een overzicht geven van alle data waarover de ziekenhuizen beschikken. Op die manier krijgt iedereen een beter inzicht in de werking van onze ziekenhuizen. In toekomstige blikvangers zullen ook nog psychosociale zorg, verschillende gezondheidsberoepen, … aan bod komen.

Meer info

Neem een kijkje op de site van de FOD Volksgezondheid.  

Meer weten over onze hospitalisatieverzekeringen? 

Wil je meer weten over de hospitalisatieverzekeringen van Helan? Download dan hieronder ons e-book.

Deel dit artikel

Verder lezen

Hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen

Als zelfstandige ben je het gewoon om je zaak onder controle te hebben. Je gezondheid heb je jammer genoeg niet altijd in de hand. Heb je al eens nagedacht wat je zou doen wanneer je in het ziekenhuis belandt? Je ziekteverzekering dekt helaas niet alle ziekenhuiskosten. Daarom is het aangeraden om als zelfstandige een uitgebreide hospitalisatieverzekering af te sluiten.

Is een hospitalisatieverzekering verplicht?

In België is het verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Het is echter niet verplicht om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Toch zijn er veel voordelen aan een hospitalisatieverzekering.

Wat is ambulante zorg?

Ziekenfondsen gebruiken de term ‘ambulante zorg’ regelmatig. Zo krijg je als lid van Helan Ziekenfonds een onbeperkte terugbetaling van je ambulante medische kosten bij een wintersportongeval en het is mogelijk om een verzekering af te sluiten voor ambulante zorg. Maar wat is ambulante zorg nu juist? Hieronder lees je wat ambulante zorg is; wat het verschil is tussen ambulante zorg en een daghospitalisatie en wanneer je een terugbetaling krijgt voor ambulante kosten.

Ik verwacht dat mijn revalidatie betaalbaar blijft

Als je na een snelle ingreep in dagopname plots voor maanden revalidatie staat, ben je graag zeker dat je ook dan nog op je hospitalisatieverzekering kunt rekenen. Inge werkt hard aan een volledig herstel na een operatie aan haar schouder.