Blog

Zij geeft orders en ik voer uit. Maar is het al anders geweest?

Dag van de mantelzorg: een prachtig initiatief dat alle mantelzorgers een hart onder de riem steekt. Want mantelzorgers zorgen dag in dag uit voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Maar zorgen ze ook voldoende voor zichzelf? Wie lieten Roland Geldhof (82 jaar) aan het woord. Deze enthousiaste Oostendenaar staat dag en nacht klaar voor zijn vrouw Jeanine (79 jaar). “We nemen de dag zoals hij komt. Is het mooi weer buiten? Dan gaan we samen op pad of zoeken de tuin op.”

Het kan soms snel verkeren ...

Een specifieke aandoening of ziekte, een zwaar ongeval, de start van een therapie of een intensieve revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen uit de directe omgeving die met plezier, of evengoed gewoon uit noodzaak, de zorg op zich nemen. Deze helden noemen we mantelzorgers. Ook Roland nam zo’n kleine twee jaar geleden de rol van mantelzorger op zich:

“Mijn vrouw kreeg een hersenbloeding en raakte deels verlamd. Die eerste momenten liep ik écht verloren, maar gelukkig zijn er organisaties zoals Helan die je op weg helpen en leren omgaan met deze compleet nieuwe situatie. Zo moesten er bij ons thuis heel wat veranderen, want mijn vrouw zit nu in een rolstoel. Dus kwam er een ergotherapeute van Helan langs die advies gaf en de nodige aanpassingen regelde”, aldus Geldhof.

Helan staat klaar voor mantelzorgers

Jawel, als mantelzorger komen er heel wat vragen en veranderingen op je af. Besef dan vooral dat je er niet alleen voor staat. Een goede raad? Informeer je tijdig en ontdek alle mogelijkheden op vlak van thuishulp. Maak hiervoor makkelijk een afspraak met de Dienst Maatschappelijk Werk van Helan. Er staan ervaren maatschappelijk werkers en ergotherapeuten voor je klaar met een antwoord op al je vragen, advies en ondersteuning, en dat helemaal gratis. 

“Hoe we het precies aanpakken? Na een tijdje leer je nieuwe trucs, plan je meer en kom je vanzelf in een bepaalde routine. Daarnaast krijgt mijn vrouw ook thuisverzorging en wordt ze wekelijks opgehaald voor de kine. Of ik ook op hulp van familie kan rekenen? Jawel, maar ik wil mijn kinderen zoveel mogelijk ontzien. Al staan ze natuurlijk altijd klaar om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Ik doe ook nog veel zelf. Zo rijd ik nog zelf rond met mijn KIA waarin ik perfect de rolstoel van mijn vrouw kan schuiven. We kunnen dus gerust nog uitstapjes maken. Al moet ik nu veel meer zaken plannen en bekijken, bijvoorbeeld waar sanitaire stops mogelijk zijn of een geschikte parkeerplaats vinden”, vertelt Geldhof.

Extra hulp nodig? Geen probleem

Het is perfect mogelijk dat je als mantelzorger niet alle zorg van de zorgbehoevende op jou kunt nemen. Daarom neemt Helan graag een deel van die zorgtaken uit handen. Door de praktische hulp over te laten aan professionals, hou je trouwens als mantelzorger meer tijd en energie over om er te zijn voor de zorgbehoevende. En dat blijft natuurlijk het allerbelangrijkste! Zo kun je onder meer rekenen op gezinszorgwaarbij dagelijkse taken van jou als mantelzorger worden overgenomen, zoals: hulp bij huishoudelijke, verzorgende en administratieve taken, bereiden van maaltijden, boodschappen doen, psychologische ondersteuning .... Ook kan hij of zij advies geven over de begeleiding van de zorgbehoevende. 

“Sowieso cijfer je jezelf een beetje weg. Zij geeft orders en ik voer uit, maar is het al anders geweest? (lacht). Je denkt telkens na over wat kan, wat er mag en hoe je het kunt aanpakken. En zo leer je op de duur ook bij”. Of ik soms nog een glas ga drinken met vrienden? Nu niet meer, die tijd is voorbij. Ik kom ook niet onmiddellijk in contact met andere mantelzorgers, maar ik sta er zeker voor open. Al was het maar om ervaringen of ideeën uit te wisselen. Ik geloof wel dat de stad Oostende bijeenkomsten organiseert, maar nu ligt alles een beetje stil. Wellicht door de coronacrisis?”, aldus Geldhof. 

Financiële ondersteuning voor mantelzorgers

Wordt de zorg voor je zorgbehoevend familielid, kennis of buur zo intens dat je niet langer fulltime kunt werken? Weet dan dat je in een aantal gemeenten en provincies mag rekenen op een premie voor zorgafhankelijke personen. Het is wel belangrijk om je hierover goed te informeren bij je provincie- of gemeentebestuur, want het bedrag en de voorwaarden kunnen variëren.

Naast de ziekteverzekering is er ook nog de Vlaamse Sociale Bescherming. Indien je, volgens een aantal parameters, zwaar zorgbehoevend bent dan kunnen zij maandelijks voorzien in een maandelijkse tegemoetkoming. Dit bedrag dient voor niet-medische kosten voor mensen die extra hulp nodig hebben.  

Onze maatschappelijk werkers staan altijd voor je klaar. Zo kunnen ze een eerste inschatting maken of je recht hebt op financiële hulp, en je de nodige documenten bezorgen om de procedure op te starten. Bel gerust op voor een afspraak via 02 218 22 22. Of ontdek nu al op welke voordelen en premies je recht hebt via www.rechtenverkenner.be.

Langer zelfstandig thuis wonen

Je wordt een dagje ouder maar wil het liefst van al in je eigen huis blijven wonen? Dat kan!

Ontdek alle tips

Verder lezen

Blog

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.

Blog

Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek

Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld.

Blog

Mantelzorgers, ze dragen heel wat op hun schouders

Op zondag 23 juni is het de ‘dag van de mantelzorger’. Het maakt wel iets in me los … wat fijn dat er een dag is waar er speciaal aandacht voor mantelzorgers is. En het lijkt me helemaal logisch dat het net dan een hele lange dag is...

Blog

We helpen je vooruit

Naast een ziekteverzekering biedt een ziekenfonds ook een uitgebreid zorgaanbod aan. Achter dat zorgaanbod schuilt een team van professionele medewerkers waarbij je dagelijks terecht kunt voor advies en dienstverlening afgestemd op jouw persoonlijke situatie.