Ouder worden

Alles wat je moet weten over incontinentie

Incontinentie betekent dat je jouw urine of stoelgang niet kunt ophouden. Het valt wel degelijk doeltreffend te behandelen. Alleen gebeurt dat in ons land veel te weinig. Maar welke soorten incontinentie bestaan er? En wat zijn de mogelijk behandelingen?

We geven een overzicht van de meest voorkomende types van incontinentie.

 • Lachen, niezen, hoesten, tillen, sporten, ... kunnen urineverlies veroorzaken. In dit geval spreken we van inspanningsincontinentie. Ook wel stressincontinentie genoemd. Deze vorm van incontinentie komt het meest voor en treft vooral vrouwen. De eerste tekenen doen zich meestal voor tussen 30 en 50 jaar.
   
 • Bij aandrangsincontinentie is er plots een sterke, nauwelijks uit te houden drang om naar het toilet te gaan. Deze vorm komt vooral voor bij oudere mensen. Aandrangsincontinentie wordt soms ook urge-incontinentie genoemd. 
   
 • Druppelincontinentie of overloop komt voor wanneer de blaas niet geheel geledigd werd en de opgespaarde urine druppelsgewijs de blaas verlaat. 
   
 • Bij neurologische incontinentie of reflexincontinentie komt ongewild urineverlies voor als gevolg van een stoornis aan het zenuwstelsel.
   
 • We spreken over bedplassen wanneer incontinentie alleen een probleem vormt 's nachts in bed.  
   
 • Hormonale incontinentie komt voor door grote hormonale veranderingen in het lichaam bijvoorbeeld in de menopauze.
   
 • Wanneer incontinentie het gevolg is van een geestelijk of lichamelijk trauma spreken we van psychosociale incontinentie.
   
 • Functionele incontinentie: wanneer incontinentie het gevolg is van niet op tijd op het toilet geraken door een functionele beperking.
   
 • En natuurlijk hebben we ook nog incontinentie door ouderdom, meestal na de leeftijd van 60 jaar.
   
 • Verschillende vormen van incontinentie kunnen ook gemengd voorkomen.

Vergoedingen vooral gebruikt voor luiers

Eerst proberen te behandelen, daarna luiers. In die volgorde dus. Dat vraagt het KCE, nadat het bleek dat de vaste vergoedingen (forfaits) voor mensen met incontinentie vooral gebruikt worden om luiers en inlegverband te kopen. En dat terwijl er wel degelijk doeltreffende behandelingen voor incontinentie bestaan, zoals revalidatie en elektrostimulatie van de bekkenbodemspieren bij gespecialiseerde kinesitherapeuten, bepaalde chirurgische ingrepen en geneesmiddelen. Bovendien bleken niet alle zorgverleners en patiënten te weten dat dergelijke vaste vergoedingen bestonden.

Meer informeren en vergoedingen beter gebruiken

In ons land kampen ongeveer 400.000 mensen met verschillende graden van incontinentie. Het KCE vraagt concreet om:

 • … deze patiënten én de zorgverleners duidelijk te maken dat incontinentie niet altijd onvermijdelijk en definitief is.
   
 • … de vaste vergoedingen te gebruiken om behandelingen op te starten in plaats van onmiddellijk naar luiers te grijpen.
   
 • … de samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten) te bevorderen.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE!

Deel dit artikel

Verder lezen

Hulpmiddelen bij incontinentie

Naast geneesmiddelen en oefeningen is het bij incontinentie ook mogelijk om gebruik te maken van hulpmiddelen, voor het comfort of om de oefeningen uit te kunnen voeren.

Heleen en haar fiets

Heleen is een meisje van dertien, dat houdt van muziek en tv, maar bovenal haar mama, papa en broertje heel graag ziet. Heel af en toe laat ze zich ook van haar ondeugende kant zien. Heleen is echter niet zoals andere meisjes van haar leeftijd. Heleen heeft een ontwikkelingsachterstand, ASS en ernstige epilepsie.

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.

Medicalia maakt extra medische zorg betaalbaar, ook op je oude dag

Ouder worden is niet altijd plezant. Je ziet misschien minder goed dan voorheen, je hebt een hoorapparaat nodig of je krijgt last van je gewrichten. Al deze zaken brengen extra medische kosten met zich mee, die niet gedekt worden door de standaard ziekteverzekering.