Ouder worden

Thuishulp met Helpper: persoonlijk, handig en sociaal

Onze samenleving komt steeds voor nieuwe uitdagingen te staan: zo neemt de vergrijzing toe en gaat deze vaak gepaard met eenzaamheid en sociale vervreemding. Daarbij komt dat 20% van 65-plussers fysiek beperkt is in dagdagelijkse taken. De Antwerpse start-up Helpper wil mensen die nood hebben aan ondersteuning bij dagelijkse taken (helppies) en buurtbewoners die een centje willen bijverdienen (helppers), met elkaar in contact brengen.

Thuishulp voor en door buren

Helpper is een buurtplatform waarbij vrijwilligers eenvoudig hulp kunnen aanbieden aan mensen in de buurt. De helpper, een vrijwilliger uit de buurt, helpt een helppie of hulpbehoevende met niet-medische, huishoudelijke taken die de helppie niet meer alleen kan. Dit kan gaan van boodschappen doen tot samen wandelen, hulp bij administratie, koken, en nog veel meer. De sterkere buurtgemeenschappen en vriendschappen die ontstaan door Helpper zorgen op hun beurt voor meer verbinding en genegenheid.

Oprichter François Gerard: "We gaan eenzaamheid en sociaal isolement te lijf, en mensen leren hun buren opnieuw kennen. Uber, Deliveroo en co geven de deeleconomie soms een twijfelachtige betekenis, maar de échte deeleconomie kan in de zorg het verschil helpen maken.”

Helpper werkt ook structureel samen met Helan. Helan ondersteunt de idee van de deeleconomie. Wanneer onze leden behoefte hebben aan hulp die zich situeert buiten het takenpakket en aanbod van onze eigen diensten, zullen we doorverwijzen naar Helpper.be

Hoe word ik helpper of helppie?

Als helppie geef je via het digitale platform Helpper aan waar en hoeveel hulp je per week wenst. Ben je klant van Helan, dan hoef je de inschrijvingskosten niet te betalen. 

De betaling en administratie lopen allemaal zeer eenvoudig via Helpper. Ook helppers geven aan waarvoor ze kunnen worden ingezet en hoeveel tijd per week ze kunnen besteden. Zij worden door Helpper nog even gescreend. Zo kan de match tussen helpper en helppie optimaal worden gelegd. Op de website van Helpper kan jij alle informatie over de prijzen vinden. 

Meer weten? Bezoek de website van Helpper en werk mee aan een hechte buurgemeenschap!

Deel dit artikel

Tags

Verder lezen

Zorgen voor mensen met dementie

Lijdt er iemand uit je omgeving aan dementie? Wat is dementie nu precies? Hoe kun je het best helpen? En wat doet Helan voor patiënten en hun naasten?

Sociaal isolement en dementie

Hoe ga jij met de situatie om? Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend. Door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld. Het is moeilijk om uit te leggen waarom er geen bezoek komt, waarom er meer afstand moet gehouden worden, waarom een knuffel of kus plots niet meer kan.

Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek

Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld.

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.