Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Wist je dat 65-plussers 10 keer meer kans maken om te vallen dan om een verkeersongeluk mee te maken? En dat een op de drie 65-plussers minstens een keer per jaar valt? De gevolgen zijn dikwijls zowel fysiek als mentaal zwaar. Daarbovenop verzeilt men na een valpartij vaak op de spoeddienst, met hoge rekeningen als resultaat.
Redenen genoeg dus om even stil te staan bij valpreventie. Maar neem dat stilstaan niet te letterlijk, want regelmatig bewegen is de beste remedie tegen valpartijen. Stoornissen in evenwicht, spierkracht en mobiliteit zijn immers de belangrijkste risicofactoren voor een valpartij.
Laat angst om te vallen niet je leven bepalen, maar ga aan de slag met enkele concrete tips en neem je voorzorgen.
Wees niet bang, veilig in beweging blijven betekent niet intensief beginnen sporten. Het zit namelijk vaak in kleine dingen. Ergotherapeut Annelies geeft je volgende tips die samen een groot verschil maken:
Naast de tips die je zelf kan uitvoeren, is er ook heel wat hulp waar je kan op rekenen:
Je wordt een dagje ouder maar wil het liefst van al in je eigen huis blijven wonen? Dat kan!
Deel dit artikel
Verder lezen
Valincidenten thuis kunnen voorkomen worden. Valpreventie maakt dat je het risico op vallen verkleint. We laten Annelies Duhamel aan het woord, ergotherapeute van Helan voor regio West-Vlaanderen. Zij legt uit wat de rol is van een ergotherapeute en geeft belangrijke tips om valpartijen met ernstige gevolgen te voorkomen.
De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.
Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld.
Op zondag 23 juni is het de ‘dag van de mantelzorger’. Het maakt wel iets in me los … wat fijn dat er een dag is waar er speciaal aandacht voor mantelzorgers is. En het lijkt me helemaal logisch dat het net dan een hele lange dag is...