Ouder worden

Vind zorg op maat in 3 stappen

Wanneer je ouder wordt, hebben veel mensen een mening over hoe jij jouw leven zou moeten inrichten. Je hebt extra zorg nodig; het is tijd voor een rusthuis; je gaat beter niet meer alleen op stap, … Familie, vrienden en zorgverleners bedoelen het goed, maar uiteindelijk is er maar een iemand die écht weet wat goed voor jou is en dat ben jijzelf. Ons stappenplan helpt je om een zorgoplossing op maat van jouw situatie te vinden.

Zorg die bij jou past

Zorg is mogelijk op meerdere niveaus en er is een enorm aanbod. Denk aan hulpmiddelen voor ouderen, thuisverpleging, personenalarmsysteem of het laten leveren van warme maaltijden. 

 

Het allerbelangrijkste bij het vinden van een zorgoplossing op maat is dat je goed naar jezelf luistert. Waar heb jij behoefte aan? Laat je niet afschepen met een standaardoplossing, maar vraag door. Pas wanneer je meerdere opties hebt gehoord en bij verschillende organisaties om advies hebt gevraagd, kan je een goede keuze maken en zorg vinden die bij jou past. 

Het kost tijd om je goed te informeren, maar het zal het waard zijn. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Het onderstaande stappenplan helpt je om zorg op maat van jouw situatie te vinden.

Stap 1: hulpmiddelen voor ouderen om veilig thuis te wonen

Ben je nog heel zelfstandig, maar heb je af en toe een klein beetje hulp nodig? In de Helan Zorgwinkel vind je een ruim gamma aan producten die je helpen op om een veilige manier thuis te blijven wonen. 

Als lid van Helan krijg je bovendien 10 tot 30% korting bij aankoop van een van de producten uit onze gezondheidsshop. Je vindt hier hulpmiddelen voor ouderen zoals: 

 • Steun voor in de douche: met een simpele wandbeugel in de douche voorkom je veel vervelende ongelukjes. Een kleine investering, die je een veel veiliger gevoel geeft wanneer je onder de douche staat.
   
 • Personenalarmsysteem: een draagbaar personenalarm zorgt ervoor dat je in geval van nood altijd direct om hulp kan vragen. Of je nu thuis of op stap bent, met een personenalarm voel jij je zeker.
   
 • Gaat het aankleden moeilijker? Dankzij de hulpjes voor elke dag uit onze gezondheidsshop worden vervelende taakjes makkelijk gemaakt. Je vindt hier onder andere elastische schoenveters, een knopenhaak en kousenaantrekkers.

Stap 2: langer thuis wonen

Wil je graag thuis blijven wonen, maar heb je wat extra hulp nodig bij de uitvoering van sommige taken? Er zijn gelukkig veel verschillende organisaties die jou hierbij kunnen helpen. Ze ondersteunen je bij de zwaardere huishoudelijke klusjes, zodat jij langer thuis kan blijven wonen. 

 • Woon je zelfstandig en kook je niet graag voor jou alleen? Dankzij de sociale dienstverlening is het mogelijk om warme maaltijden aan huis te laten leveren.
   
 • Heb je niet-dringend medisch vervoer nodig naar een ziekenhuis, een revalidatiecentrum of een centrum voor herstel- of kortverblijf en wil jij je familie of vrienden niet steeds om hulp vragen? Bij Helan helpen we je graag om vervoer te regelen.
   
 • Een ergotherapeut helpt je wanneer je moeite hebt met de uitvoering van bepaalde dagelijkse taken. Je kan bij hem of haar terecht voor hulp bij het strijken, koken, aan- en uitkleden, naar haar het toilet gaan, typen/schrijven en nog veel meer.
 • Dankzij een poetshulp kan jij langer in je vertrouwde omgeving blijven wonen. Een huishoudelijke hulp neemt het zware werk van je over, want in een proper huis voelt iedereen zich beter.

Stap 3: thuiszorg

Heb je nood aan tijdelijke, langdurige of blijvende zorg aan huis? Dan is thuisverpleging of een thuisoppas een goede optie. Dankzij hun zorg zorg kan jij langer thuis blijven wonen.

Thuisverpleging

Een professionele verpleegkundige verleent medische verpleging op maat. Hij of zij komt eerst een keer bij jou thuis langs om te kijken welke hulp je nodig hebt.

De verpleegkundige helpt je bijvoorbeeld bij:

 • wondzorg
 • medicatiebeleid
 • sondevoeding toedienen
 • toiletverzorging

Thuisoppas

Een vrijwillige oppashulp staat dagelijks voor je klaar en helpt je waar nodig. Schakel een thuisoppas in om de professionele verpleegkundige of mantelzorger kortstondig te ontlasten.

Schakel de thuisoppas in voor: 

 • gezelschap,
 • oppassen,
 • ondersteuning bij de maaltijd,
 • boodschappen doen voor of met jou,
 • hulp bij persoonlijke verzorging.

Hoe kunnen we jou helpen? 

Bij Helan begrijpen we maar al te goed dat je graag zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving blijft wonen. Heb je nood aan iemand die met je meedenkt over zorg op maat? Wij staan voor je klaar. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Langer zelfstandig thuis wonen

Je wordt een dagje ouder maar wil het liefst van al in je eigen huis blijven wonen? Dat kan!

Ontdek alle tips

Deel dit artikel

Verder lezen

Wandelstok, rollator of elektrische scooter: welk mobiliteitshulpmiddel past bij jou?

Wandelstok, rollator of elektrische scooter: welk mobiliteitshulpmiddel past bij jou?

Blijven bewegen draagt bij aan je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Ook als je mobiliteit beperkt is, is er nog heel wat mogelijk. Zeker met de gepaste hulpmiddelen. Onze mobiliteitsexperten geven je graag wat uitleg.

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. Daarom willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!

10 opruimtips van Nele Colle

Bij Helan Hulp in huis merken we dat onze huishoudhulpen vaak eerst moeten opruimen, voor ze kunnen poetsen. Of klanten vragen onze huishoudhulpen om opruimtips. Daarom volgden al onze poetscoaches een opleiding bij opruimcoach Nele Colle. We delen de 10 beste tips graag met jou.

Zijn dienstencheques fiscaal aftrekbaar?

Dienstencheques zijn een voordelige manier om een poets- of strijkhulp in te schakelen. Oorspronkelijk werden ze ingevoerd door de overheid om zwartwerk tegen te gaan. Wat is nu precies het voordeel van dienstencheques? En zijn dienstencheques fiscaal aftrekbaar? Dat ontdek je hieronder.