10 november 2022

Dagelijks krijgen zo’n 60 mensen een beroerte: deze app kan een hersenbloeding helpen voorkomen

Naast de behandeling van beroertes komt de nadruk steeds meer te liggen op preventie. Vaak liggen hartritmestoornissen aan de basis, maar regelmatige screenings kunnen die opsporen en zo beroertes voorkomen. En dat kan bijvoorbeeld met apps voor de smartphone die het hart monitoren, schrijft Dag Allemaal.

10 oktober 2022

Helan en Famougrey maken psychisch lijden zichtbaar met AI

Op 10 oktober, de Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid, lanceert ziekenfonds Helan met FamousGrey een nieuwe campagne: ‘Zie Mijn Pijn’. Psychisch lijden is onzichtbaar en daardoor vaak onbegrepen. Daarom kregen drie mensen de kans om hun onzichtbare pijn voor het eerst zichtbaar te maken via artificiële intelligentie. Zodat hun omgeving écht kan zien en begrijpen hoe zij zich voelen.

10 oktober 2022

Week van de Pijn: enkele opzienbarende initiatieven

Van 10 tot en met 16 oktober is het de Week van de Pijn. Daarom brengt GZA Ziekenhuizen de hele week haar project “pijnvrije zorg binnen een helende ziekenhuisomgeving” onder de aandacht met verschillende acties. VUB en UHasselt van hun kant starten een groot onderzoek naar pijn bij borstkankeroverlevers. En via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de mentale pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

28 september 2022

Hoofdkantoor Helan-groep verhuisd naar Gent-Sint-Pieters

GENT – Het Gentse hoofdkantoor van de Helan-groep heeft sinds kort een nieuw adres aan de Kortrijksesteenweg 302 vlakbij het station Gent-Sint-Pieters. Ook de Zorgwinkel is voortaan op dezelfde locatie te vinden. Het nieuwe kantoor biedt plaats aan zo’n 370 medewerkers. Het werd op dinsdag 27 september plechtig ingehuldigd in het bijzijn van de Gentse burgemeester Matthias De Clercq.

16 augustus 2022

Kankerpatiënte Marie-Lou verbolgen om “discriminatie”: “Alleen wie genoeg geld heeft, krijgt terugbetaling”

Marie-Lou lijdt aan kanker, krijgt chemotherapie en heeft haaruitval. Haar klacht: wie zich een dure pruik kan permitteren, krijgt een tussenkomst van het ziekenfonds. Wie een goedkoop mutsje wil, krijgt niets.

13 juli 2022

19 procent meer kinderen op kamp aan verlaagd tarief

19 procent meer kinderen en jongeren zijn op vakantiekamp aan een verlaagd tarief in vergelijking met vorig jaar. Dat maakt Heyo Vakantiekampen, verbonden aan Helan Ziekenfonds, bekend.

7 juli 2022

Ziekenfonds Helan en app SkinVision strijden samen tegen huidkanker (en da’s een groot succes!)

Deze zomervakantie roept Helan Belgen op om thuis en op vakantie verstandig om te gaan met de zon en vlekjes regelmatig te controleren. Al sinds 2019 werkt het onafhankelijk ziekenfonds samen met SkinVision, een smartphone-app waarmee iedereen makkelijk zijn of haar vlekjes kan scannen. Klanten van Helan krijgen deze app volledig terugbetaald. En dat loont, want sinds de lente bracht de app bij Helan-leden al elf melanomen – de meest agressieve vorm van huidkanker – en 80 andere vlekjes aan het licht die door de dermatologen van SkinVision aangeduid werden als vermoedelijk huidkanker.

26 juni 2022

Geestelijk welzijn op het werk: belang van preventieve aanpak

Hoe groot is het aandeel van de bevolking dat antidepressiva slikt? Doen Belgen vaak beroep op psychotherapie? Wat is het verband tussen mentale gezondheidsproblemen en andere chronische ziekten? Welke impact had de COVID-19 pandemie op mentale gezondheid van de bevolking? In hun laatste studie maken de Onafhankelijke Ziekenfondsen de balans op van de mentale gezondheidstoestand in België, door de terugbetalingsgegevens in 2018, 2019 en 2020 te analyseren.

3 juni 2022

Luisteraar over musturberen: "Ik durf te beweren dat ik hoe langer hoe minder mezelf dingen opleg die moeten"

Musturbeer jij wel eens? Uit onderzoek blijkt dat 9 op de 10 Vlamingen het wel eens doet. Het is niet wat je denkt: ‘musturberen’ is een term uit de Amerikaanse psychologie, die betekent dat je jezelf te veel druk oplegt.